You are here:--De inspirerende voorloper

De inspirerende voorloper

Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Ook voor de horeca. Daarom vroegen we hotelmanager Jan Lenstra van Fletcher Hotel De Wageningsche Berg naar de bijdrage van een duurzaam business-case in zijn hotel en restaurant. Zij zijn op dit moment het meest duurzame hotel van de hele Fletcher groep. Dat wil zeggen dat ze bewuste keuzes maken om een goede balans te realiseren tussen de 3 P’s: People, Planet en Profit.

Jan Lenstra: “Wij zijn een voorloper en een voorbeeld voor de rest van de Fletcher-keten. In Wageningen draaien we pilots op verschillende niveaus. Ons het hotel is ondertussen bijna CO2-neutraal, alleen voor de keuken zijn we nog aangesloten op het gasnetwerk. Daarnaast verlagen we onze foodprint door minder vlees te serveren, zonder dat het ten koste gaat van de ervaring van de gasten. Groenten eisen de hoofdrol op en daar reageren onze gasten erg positief op. Deze resultaten laten zien dat duurzaam ondernemen prima samen gaat een gezonde business-case. Daarmee willen we niet alleen de rest van de Fletcher-groep inspireren, maar ook andere horecaketens.

Inspireren door te leren

De pilots die we op dit moment draaien, spelen zich af op drie verschillende vlakken: eten en drinken, slapen en natuurlijk het energieverbruik. Op het niveau van eten en drinken zoeken we veelvuldig de samenwerking met lokale boeren. Aan onze gasten laten we zien dat wij werken met lokale producten en waar deze vandaan komen. Fruit uit de Betuwse boomgaarden en vlees uit het Binnenveld maakt de presentatie net een stukje beter en duurzamer. Het verhaal van de producten vertellen is daarbij heel belangrijk.

Naast de gasten moet je ook de mensen binnen het bedrijf inspireren om te gaan verduurzamen. Zo draaien we een pilot waarbij we minder vlees en meer groente serveren. Eerst was er weerstand vanuit de keuken, de koks waren eerst niet overtuigd van de voordelen. Toen zijn wij een samenwerking aangegaan met Variatie in de keuken. De mensen van Variatie in de keuken helpen ons om gerechten te serveren die lekkerder, duurzamer en gezonder zijn. Dus meer groente, minder zout en minder zoet. Om dit concept te testen hebben we een nulmeting gedaan met de toenmalige menukaart. Vervolgens keken we hoe de gasten reageerden op de gezondere varianten. Die waren zo positief, dat we nu bezig met het samenstellen van een vegetarisch menu, waar vlees als extra optie bijstaat. Uiteraard gebruiken we daarvoor alleen lokale en seizoensgebonden producten.

Samenwerken

Binnen een circulaire bedrijfsvoering streven we naar meer samenwerking. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met ‘de Klik’. Zij zoeken voor ons producten die in het afvalcircuit dreigen te raken, denk aan producten die niet voldoen aan de esthetische eisen die wij als consument stellen. Wij verwerken de gevonden producten in de buffetten tijdens bijeenkomsten die wij hier houden. Voor de chefs is het uitdagend om te werken met onverwachte producten. Dit creatieve concept bevalt dan ook uitstekend.

Hulp van buitenaf

Bij onze transitie naar duurzaam ondernemen in het hotel gebruiken we veel expertise en hulp van buitenaf. Samen gaat zo’n transitie een stuk sneller. De weg naar volledige duurzaamheid is niet volledig uitgestippeld en samen leren we stapsgewijs van onze vooruitgangen. Mijn tip aan andere ondernemers is dan ook om hulp van een onafhankelijk bureau om te schakelen. En gebruik de successen die je boekt om medewerkers binnen je bedrijf te overtuigen van de voordelen van een duurzame businesscase.

Versnellen

Om het proces naar volledige circulariteit te versnellen, zou ik de regio willen vragen ons en de horeca te helpen met het versoepelen van regelgeving omtrent het verwerken van afval. Het zou prachtig zijn om de stromen van boer naar bord en andersom weer met elkaar te verbinden. Regelgeving en hygiënecodes belemmeren ons zulke stromen hoogwaardiger te verwaarden. Maar ook nu gooien we ons afval niet zomaar weg. We werken samen  te gooien werken we samen met Refood die onze organische stofstromen verwerken tot energie. Zoek samen naar creatieve oplossingen en samenwerkingsverbanden, dan komen we er wel.

2019-01-17T16:14:54+00:00