Werkplaats Voedselverspilling

donderdag 19 november 2020
vanaf 10:45 uur
Online

Werkplaats Voedselverspilling

Onderdeel van Living Lab Day
Start: 10.45 -11.45 Parallele sessie

 

1,5 jaar geleden startte de Werkplaats Voedselverspilling in Regio Foodvalley. Ondernemers en vertegenwoordigers van het onderwijs en overheden gingen met uiteenlopende ambities aan de slag om in onze regio verspilling van voedsel terug te dringen en reststromen te herwaarderen. Ondertussen zijn verschillende stappen gezet!

Corona zorgt tegelijkertijd bij velen voor gewijzigde omstandigheden. Supermarkten zijn erg druk, zorginstellingen hebben veel aan hun hoofd, onderwijs sluit veel schoolkantines en horeca en bedrijfsrestaurants kennen heel bizarre tijden met weinig en soms geen publiek. Dat betekent dat verspilling voor sommigen even geen prioriteit heeft, voor anderen juist wél. Het belang van een voedselketen met gezond voedsel, gezonde inkomsten en weinig verliezen wordt voor velen juist nu duidelijk.

Graag nodigen wij regionale ondernemers en vertegenwoordigers van onderwijs en overheden uit om deel te nemen aan onze online Werkplaats-bijeenkomst op 19 november.

Voedselverspilling is een thema dat steeds meer aandacht krijgt. Consumenten zien vaker dat zij als individu verschil kunnen maken via eigen huishouden en inkoop. Het onderwijs heeft diverse lespakketten en leerlijnen ontwikkeld of tot zijn beschikking; van modules consuminderen, onderzoeksopdrachten, kromkommer-vlogs tot een ‘verspillingsbattle’ en meer.

Ketenpartijen nemen steeds vaker initiatief om hun eigen reststromen te verminderen en samenwerking te zoeken met andere partijen die deze reststromen nieuwe waarde geven.

Welke stappen zetten we nu?

Nu is het moment aangebroken om elkaar weer eens bij te praten en vanuit de verschillende invalshoeken te inspireren en te delen waar we enthousiast over zijn. Maar ook om te onderzoeken waar het lastig is of waar we elkaar nog kunnen versterken. Daarom nodigen wij u uit voor een online Werkplaats Voedselverspilling op 19 november. Deze werkplaats is onderdeel van de Living Lab Day, op deze dag staat het thema Foodvalley Circulair centraal met als gastspreker Jan Jonker (duurzame troonrede 2020, professor Duurzaam Ondernemen).

Doel Werkplaats:

  • Inspireren en activeren (krachtige, verrassende voorbeelden laten zien)
  • Informeren en uitwisselen (wat zijn ontwikkelingen in de regio)
  • Crossovers stimuleren tussen bedrijfsleven-onderwijs-overheid (kennisvragen / onderwijsopdrachten / masterclasses e.a.)
  • Bespreken van de vraag: verspilling tegengaan in coronatijd: wat kan wél?
  • Blik vooruit: wat willen we in 2021 met dit netwerk bereiken?

Doelgroep:

  • Onderwijs, ondernemers/ketenpartijen, overheden (= iedereen in Regio Foodvalley die werkt aan verspilling of dat wil gaan doen)

Programma

10.45 Welkom!

  • Wie hebben we aan tafel?
  • Stand van zaken in de Werkplaats Voedselverspilling

10.50 Voedselverspilling; actueel thema in het onderwijs

  • Twee docenten pitchen over:
    • Curriculum Duurzaamheid, Consuminderen voor V.O. met o.a. thema voedsel
    • Verspillingsbattle, of Gezonde schoolkantine met ‘tweede kans broodjes’ en samenwerking supermarkt
  • Twee hulpvragen worden voorgelegd aan de deelnemers
  • Reacties

11.05 Reststromen herwaarderen in de voedselketen

  • Twee ketenpartijen vertellen over een geslaagde aanpak uit de afgelopen periode
    • Hergebruik reststromen
    • Samenwerking in de keten
  • Twee hulpvragen worden voorgelegd aan de deelnemers
  • Reacties

11.20 Andere kansrijke ontwikkelingen in de regio

11.30 Matchmaking vraag en aanbod: durf te vragen!

11.40 Waar verder op inzetten komende tijd?

  • Welke kansen willen we nog meer samen oppakken voor minder verspilling?
  • Welke verhalen en successen willen we delen?

11.45 Afronding en naar lunchsessie

Aanmelden



Meer informatie

Community of Practice Circulaire Voedselketens

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Heeft u ook interesse om partner van Living Lab Regio Foodvalley Circulair te worden?

Wij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?

Bekijk alle voordelen
Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven