De werkplaats is een community of practice. In de werkplaats werken ketenpartijen, onderwijs- & kennisinstellingen en overheden aan het verwaarden van reststromen, het optimaal benutten van grondstoffen en het verminderen van voedselverspilling. Zij wisselen kennis en ervaringen uit, starten projecten en nieuwe samenwerkingen, ontwikkelen onderwijs – curricula en voeren onderzoek uit.
Het onderwerp is breed, daarom is de werkplaats een samenwerking met andere programma’s in Regio Foodvalley (zoals Programma Voedsel- en Eiwittransitie en Landbouwnetwerk Regio Foodvalley) en met organisaties zoals Wageningen UR, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Voedingscentrum en Foodvalley NL.
In Nederland wordt jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspild! Huishoudens hebben een aandeel van 23 á 32% van de totale verspilling. Producenten, verwerking, tussenhandel, horeca en supermarkten hebben jaarlijks zo’n € 2,5 miljard aan voedselverliezen (www.samentegenvoedselverspilling.nl). Deze verspilling leidt tot onnodige kosten, onnodige CO2 uitstoot (3 kilo CO2 / kilo voedsel) en onnodig gebruik van grondstoffen.
We ondersteunen de verschillende (inter)nationale doelen: 50% minder voedselverspilling in 2030 (Sustainable Development Goals), halvering CO2 uitstoot in 2030 (Klimaatakkoord) en Nederland zonder afval in 2050 (Nederland Circulair). Regio Foodvalley is tevens een landelijke proeftuin Voedselverspilling’ waarbij we ons richten op ondernemers, onderwijs en inwoners.
De Werkplaats Circulaire Voedselketens richt zich primair op 2 doelgroepen:
Steeds meer ondernemers zoeken naar oplossingen voor hun afval, zij proberen verliezen te verminderen en hun reststromen een goede bestemming te geven. Dat bespaart kosten, zorgt voor een duurzamere bedrijfsvoering en klanten vinden het steeds belangrijker. De Werkplaats Circulaire Voedselketens ondersteunt ondernemers hierbij door: uitwisseling kennis en ervaringen, inzet expertise en het benutten van het netwerk binnen en buiten Regio Foodvalley.
In de werkplaats-bijeenkomsten gaan we in op vragen zoals:
Bedrijven, samenwerkingen en verenigde ondernemers uit de voedselketen in Regio Foodvalley; voedselproducenten, verwerkers, retail, speciaalzaken, bedrijfsrestaurants, horeca, collectieven/coöperaties, maar ook andere ketenpartijen zoals zorginstellingen.
In het onderwijs is veel aandacht voor het onderwerp voedselverspilling. Scholieren en studenten doen praktijkopdrachten bij bedrijven, er zijn curricula en speciale vakken over minder verspilling. Regio Foodvalley kent een groeiend netwerk van onderwijsinstellingen dat actief onderwijs organiseert over voedselverspilling en circulaire voedselketens.
De werkplaats ‘Voedselverspilling & Onderwijs’ zet in op: curricula en best practices delen, organisatie Verspillingsvrije Week in september, onderzoeksvragen ophalen bij bedrijfsleven en andere organisaties, onderwijsopdrachten uitvoeren, koken met restproducten, stageopdrachten, monitoring waste bij ketenpartijen bedrijven.
Voorbereiding week van de Voedselverspilling 7 t/m 13 september 2021 met onderwijs, overheid en ondernemers. Ook verbinden we onderwijs actief aan de werkplaatsbijeenkomsten voor ondernemers.
7 juni | Werkplaatsbijeenkomst Circulaire Voedselketens (lees terugblik) |
27 september | Regio-bijeenkomst Korte Ketens |
3 oktober | Meet&greet op de Floriade in Almere |
20 oktober | Werkplaats bijeenkomst Circulaire Voedselketens |
Er volgen mogelijk ook andere gerichte ontmoetingen, bijvoorbeeld met zorginstellingen, reflectie-sessies met partijen buiten Regio Foodvalley en over andere specifieke ketens. Graag trekken we hierin samen op. Neemt u contact op indien u ideeën heeft?
Benieuwd hoe onze bijeenkomsten eruit zien? Lees hieronder de terugblikken.
Om aan de volledige cyclus te kunnen deelnemen, en ook aan andere Werkplaatsen zoals ‘Bouw’ of “Industrie’, wordt u in principe deelnemer aan het samenwerkingsprogramma. Een overzicht van de kosten is te vinden in bijlage 3 van de samenwerkingsovereenkomst. Uiteraard stemmen we graag met u af over uw mogelijke deelname.
Heeft u interesse om deel te nemen aan Werkplaats Circulaire Voedselketens of heeft u vragen? Neem dan contact op met:
Ondernemers & andere ketenpartijen + coördinatie werkplaats post@suzankleingebbink.nl 06 - 525 196 91 |
Onderwijs wieke@bonthuisadvies.nl |
Graag nodigen wij u uit voor de kick-off van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair 2023-2026! Dit circulaire event vindt...
Lees meerDe kracht van Meervoudige Waardecreatie in de Regio Foodvalley Circulaire economie: De economie waarin geen afval meer bestaat en waarbij...
Lees meer‘’Realistische circulaire stappen in kleine en middelgrote gemeenten’’ Je herkent ongetwijfeld het beeld: de ambitie is enorm, de werkdruk is...
Lees meerStaat uw toeleveringsketen onder druk? En u zoekt naar alternatieven dichter bij huis? Wilt u kosten besparen? Dan is het...
Lees meerStaat uw toeleveringsketen onder druk? En u zoekt naar alternatieven dichter bij huis? Wilt u kosten besparen? Dan is het...
Lees meer