Werkplaats Circulaire Voedselketens

Werkplaats Circulaire Voedselketens

De Werkplaats Circulaire Voedselketens werkt aan het verwaarden van reststromen, verminderen van voedselverspilling en ontwikkelen van circulaire voedselketens in de Regio Foodvalley.

In de werkplaats werken ondernemers en andere ketenpartijen samen met onderwijs- en kennisinstellingen en overheden aan het verwaarden van reststromen, verminderen van voedselverspilling en ontwikkelen van circulaire voedselketens in en rond Regio Foodvalley. Zij ontwikkelen initiatieven en nieuwe samenwerkingen, doen onderzoek met bijvoorbeeld studenten en wisselen ervaringen en kennis uit tijdens de zogeheten werkplaatsbijeenkomsten. 

De werkplaats is onderdeel van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair en werkt nauw samen met andere programma’s in Regio Foodvalley, zoals het Programma Voedsel- en Eiwittransitie en het Landbouwnetwerk Regio Foodvalley en met organisaties zoals WUR, de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Foodvalley NL.

In Nederland wordt jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspild!

In Nederland wordt jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspild! En voor iedere kilo voedsel die we verspillen stoten we gemiddeld 3 kilo CO2 uit (www.samentegenvoedselverspilling.nl). 

Huishoudens hebben een aandeel van 23 á 32%  van de totale verspilling. Producenten, verwerking, tussenhandel, horeca en supermarkten hebben zo’n € 2,5 miljard aan voedselverliezen. 

Regio Foodvalley is een proeftuin voor het verwaarden van reststromen en minder voedselverspilling. Bedrijven, overheden en onderwijs- en kennisinstellingen hebben de handen ineengeslagen om verliezen te reduceren en meer waarde te creëren. We richten ons op 3 doelgroepen:
-    Ondernemers / ketenpartijen
-    Onderwijs / educatie
-    Inwoners

Werkplaatsbijeenkomsten ondernemers / ketenpartijen in 2021

Steeds meer ondernemers en andere ketenpartijen zien mogelijkheden om verliezen te voorkomen en reststromen te verwaarden. Dat bespaart kosten én zorgt voor meer duurzame voedselketens met minder verlies van grondstoffen en minder CO2 uitstoot. 

Hoe kunnen we als ondernemers en andere ketenpartijen in Regio Foodvalley toewerken naar meer circulaire ketens met minder verliezen? Wat kunt u zelf doen op uw bedrijf en in uw organisatie? En waar heeft u anderen voor nodig?

In 2021 organiseren we onder andere een serie van 4 werkplaatsbijeenkomsten voor boeren, horeca, retailers, bedrijfsrestaurants en andere ketenpartijen die reststromen in Regio Foodvalley meer willen verwaarden en willen toewerken naar een meer duurzame en circulaire voedselketen. 
-    Circulaire voedselketens in Regio Foodvalley – mei 
-    Reststromen verwaarden in Regio Foodvalley: wat kan ík doen? – juni 
-    Werkplaatsbijeenkomst – oktober
-    Werkplaatsbijeenkomst – november 

Meer informatie en data volgen binnenkort. Wilt u op de hoogte blijven of een uitnodiging ontvangen, meld u dan hier aan voor de thema-nieuwsbrieven. Of, neem contact op met Suzan Klein Gebbink!

Voedselverspilling & Onderwijs

In het onderwijs is veel aandacht voor het onderwerp voedselverspilling. Scholieren en studenten doen praktijkopdrachten bij bedrijven, er zijn curricula en speciale vakken over minder verspilling. 
De deelwerkplaats Voedselverspilling & Onderwijs een groeiend netwerk van onderwijsinstellingen dat actief onderwijs organiseert over voedselverspilling en circulaire voedselketens. We zetten in op: curricula en best practices delen, organisatie van de Verspillingsvrije Week in september, onderzoeksvragen ophalen bij bedrijfsleven en andere organisaties, onderwijsopdrachten uitvoeren, koken met restproducten, stageopdrachten, monitoring waste bij ketenpartijen bedrijven.
Trekker van de deelwerkplaats Voedselverspilling & Onderwijs is Wieke Bonthuis. 

In 2021 organiseert de werkplaats Voedselverspilling & onderwijs onder meer:
-    Bijeenkomst uitwisseling van curricula en voorbeelden uit de onderwijspraktijk - juni
-    Verspillingsvrije week – september
-    Actieve bijdrage aan de werkplaatsbijeenkomsten Circulaire Voedselketens voor ondernemers en organisatie van praktijkopdrachten voor ondernemers en andere organisaties

Meer informatie en data volgen binnenkort. Wilt u op de hoogte blijven of een uitnodiging ontvangen, meld u dan hier aan voor de thema-nieuwsbrieven. Of, neem contact op met Wieke Bonthuis!

Samenwerkingsprogramma Regio Foodvalley Circulair

Deze werkplaats is onderdeel van het samenwerkingsprogramma Living Lab Regio Foodvalley Circulair, dat in 2019 startte. Inmiddels doen 32 bedrijven, 5 onderwijs- en kennisinstellingen en 8 regionale gemeenten hier aan mee en daar komen nog altijd partijen en initiatieven bij. De partijen hebben de ambitie om in de Regio Foodvalley samen te werken aan duurzamer gebruik van grondstoffen, en aan een gezonde economische en innovatieve regio. Onderdeel van dit samenwerkingsprogramma zijn werkplaatsen, die rond allerlei thema’s of vraagstukken worden georganiseerd.

De werkplaatsen zijn eenmalig toegankelijk voor iedere ondernemer of ketenpartij in Regio Foodvalley. Wilt u de hele cyclus deelnemen, dan wordt u in principe deelnemer aan het samenwerkingsprogramma Regio Foodvalley Circulair. U leest het samenwerkingsprogramma hier. Graag overleggen we met u over uw mogelijke deelname, neem contact op met Suzan Klein Gebbink.

Interesse of vragen?

Heeft u interesse om deel te nemen aan Werkplaats Circulaire Voedselketens of heeft u vragen? Neem dan contact op met:

Suzan Klein Gebbink
Ondernemers & andere ketenpartijen + coördinatie werkplaats
post@suzankleingebbink.nl
06 - 525 196 91

Wieke Bonthuis
Onderwijs
w.bonthuis@cailin.nl

 

Gerelateerd nieuws

Nieuws

Duurzaam voedsel verbindt De Nude

In de zomer van 2020 heeft Greendish, in samenwerking met de Universiteit van Wageningen, Buurtbedrijf...

Nieuws

75% van catering- en horecamedewerkers wil voedselaanbod gezonder en duurzamer maken

Uit onderzoek onder de klanten van Greendish blijkt dat zij gemotiveerd zijn om zich bezig...

Nieuws

Aeres MBO Ede in landelijke finale MBO-challenge voedselverspilling

Dertig mbo-studententeams uit heel Nederland hebben gewerkt aan oplossingen om voedselverspilling te verminderen. Op donderdag...

Aankomende werkplaatsen

Save the Date: Werkplaats Circulaire Voedselketens

Dinsdag 18 mei 2021

Meer informatie volgt.  U kunt zich al aanmelden!  Aanmelden

Lees meer

Save the Date: Werkplaats Waterstof

Woensdag 23 juni 2021

Meer informatie volgt. 

Lees meer

Save the Date: Werkplaats Industrie

Dinsdag 21 september 2021

Meer informatie volgt. 

Lees meer

Save the Date: Werkplaats Bouw

Dinsdag 21 september 2021

Meer informatie volgt. 

Lees meer

Save the Date: Werkplaats Waterstof

Woensdag 22 september 2021

Meer informatie volgt. 

Lees meer
Copyright 2021 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven