De werkplaats is een community of practice. In de werkplaats werken ketenpartijen, onderwijs- & kennisinstellingen en overheden aan het verwaarden van reststromen, het optimaal benutten van grondstoffen en het verminderen van voedselverspilling. Zij wisselen kennis en ervaringen uit, starten projecten en nieuwe samenwerkingen, ontwikkelen onderwijs – curricula en voeren onderzoek uit.
Het onderwerp is breed, daarom is de werkplaats een samenwerking met andere programma’s in Regio Foodvalley (zoals Programma Voedsel- en Eiwittransitie en Landbouwnetwerk Regio Foodvalley) en met organisaties zoals Wageningen UR, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Voedingscentrum en Foodvalley NL.
In Nederland wordt jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspild! Huishoudens hebben een aandeel van 23 á 32% van de totale verspilling. Producenten, verwerking, tussenhandel, horeca en supermarkten hebben jaarlijks zo’n € 2,5 miljard aan voedselverliezen (www.samentegenvoedselverspilling.nl). Deze verspilling leidt tot onnodige kosten, onnodige CO2 uitstoot (3 kilo CO2 / kilo voedsel) en onnodig gebruik van grondstoffen.
We ondersteunen de verschillende (inter)nationale doelen: 50% minder voedselverspilling in 2030 (Sustainable Development Goals), halvering CO2 uitstoot in 2030 (Klimaatakkoord) en Nederland zonder afval in 2050 (Nederland Circulair). Regio Foodvalley is tevens een landelijke proeftuin Voedselverspilling’ waarbij we ons richten op ondernemers, onderwijs en inwoners.
De Werkplaats Circulaire Voedselketens richt zich primair op 2 doelgroepen:
Steeds meer ondernemers zoeken naar oplossingen voor hun afval, zij proberen verliezen te verminderen en hun reststromen een goede bestemming te geven. Dat bespaart kosten, zorgt voor een duurzamere bedrijfsvoering en klanten vinden het steeds belangrijker. De Werkplaats Circulaire Voedselketens ondersteunt ondernemers hierbij door: uitwisseling kennis en ervaringen, inzet expertise en het benutten van het netwerk binnen en buiten Regio Foodvalley.
In de werkplaats-bijeenkomsten gaan we in op vragen zoals:
Bedrijven, samenwerkingen en verenigde ondernemers uit de voedselketen in Regio Foodvalley; voedselproducenten, verwerkers, retail, speciaalzaken, bedrijfsrestaurants, horeca, collectieven/coöperaties, maar ook andere ketenpartijen zoals zorginstellingen.
In het onderwijs is veel aandacht voor het onderwerp voedselverspilling. Scholieren en studenten doen praktijkopdrachten bij bedrijven, er zijn curricula en speciale vakken over minder verspilling. Regio Foodvalley kent een groeiend netwerk van onderwijsinstellingen dat actief onderwijs organiseert over voedselverspilling en circulaire voedselketens.
De werkplaats ‘Voedselverspilling & Onderwijs’ zet in op: curricula en best practices delen, organisatie Verspillingsvrije Week in september, onderzoeksvragen ophalen bij bedrijfsleven en andere organisaties, onderwijsopdrachten uitvoeren, koken met restproducten, stageopdrachten, monitoring waste bij ketenpartijen bedrijven.
Voorbereiding week van de Voedselverspilling 7 t/m 13 september 2021 met onderwijs, overheid en ondernemers. Ook verbinden we onderwijs actief aan de werkplaatsbijeenkomsten voor ondernemers.
Datum | Tijd | Wat? | Thema/doelgroep | Informatie |
14 juni | 15:00 - 16:30 | Werkplaatsbijeenkomst Voedselverspilling & Onderwijs (special) | - Onderwijsinstellingen - Thema voedselverspilling - In samenwerking met Jong Leren Eten |
Terugblik en presentaties |
17 juni | 09:30 - 11:30 | Werkplaats Circulaire Voedselketens (breed) | - Ketenpartijen en regionale intermediairs / coördinatoren - Brede startbijeenkomst |
Startbijeenkomst Circulaire Voedselketens |
5 juli | 20:00 - 21:30 |
Verkennend gesprek over circulaire landbouwketens en reststromen (special) |
- Primaire producenten |
|
10 september |
Masterclass van chefkok Christian Weij |
Aeres VMBO Nijkerk |
||
14 oktober | 20:00 - 21:30 |
Werkplaats Circulaire Voedselketens (breed) |
- Ketenpartijen |
|
18 november | 16:00 - 20:00 |
Werkplaats Circulaire Voedselketens, onderdeel van Living Lab Day |
- Ketenpartijen |
|
23 november | 13:00 - 16:00 |
Snelkookpan sessie reststromen |
Een creatieve snelkookpan sessie over oplossingen voor bijproducten en andere reststromen met primaire producenten uit Regio Foodvalley. |
Er volgen mogelijk ook andere gerichte ontmoetingen, bijvoorbeeld met zorginstellingen, reflectie-sessies met partijen buiten Regio Foodvalley en over andere specifieke ketens. Graag trekken we hierin samen op. Neemt u contact op indien u ideeën heeft?
Om aan de volledige cyclus te kunnen deelnemen, en ook aan andere Werkplaatsen zoals ‘Bouw’ of “Industrie’, wordt u in principe deelnemer aan het samenwerkingsprogramma. Een overzicht van de kosten is te vinden in bijlage 3 van de samenwerkingsovereenkomst. Uiteraard stemmen we graag met u af over uw mogelijke deelname.
Heeft u interesse om deel te nemen aan Werkplaats Circulaire Voedselketens of heeft u vragen? Neem dan contact op met:
Ondernemers & andere ketenpartijen + coördinatie werkplaats post@suzankleingebbink.nl 06 - 525 196 91 |
Onderwijs |
Op dinsdag 7 juni is de volgende bijeenkomst van de Werkplaats Circulaire Voedselketens. Het thema is 'voedselafval in binnensteden en...
Lees meerWilt u leren van twee bedrijven die concreet laten zien hoe circulariteit voor hun bedrijf zorgt voor inzicht en nieuwe...
Lees meerEen middag vól inspiratie en kennismaken In Regio Foodvalley werken we samen aan een toekomstbestendige regio waar het goed leven...
Lees meerWaterstof is volop in ontwikkeling zowel internationaal als nationaal en zowel aan de vraag- als de aanbodkant. Ook binnen onze...
Lees meerHet uitgangspunt is om deze bijeenkomst fysiek te organiseren. Nadere informatie volgt.
Lees meerHet uitgangspunt is om deze bijeenkomst fysiek te organiseren. Nadere informatie volgt.
Lees meer