Experttafel Precious Plastic

woensdag 06 mei 2020
vanaf 15:00 uur
Bibliotheek Veenendaal, Kees Stipplein 74, 3901 TP Veenendaal

Experttafel Precious Plastic

Vanwege de ontwikkelingen rondom het corona virus, wordt deze Experttafel online gehouden op 6 mei, aanmelden kan via: https://www.rctgelderland.nl/evenementen/6-mei-experttafel-precious-plastic/

Na de aanmelding ontvangen u uiterlijk twee dagen voor de Experttafel de laatste informatie en de link naar de online omgeving.

6 mei: experttafel Precious Plastic
Datum: 6 mei
Tijd: 15.00-17.00 uur
Aanmelden: https://www.rctgelderland.nl/evenementen/6-mei-experttafel-precious-plastic/

Wat is Precious Plastic?
Het Precious Plastic initiatief is in 2012 gestart door een Dave Hakkens uit Eindhoven en heeft inmiddels wereldwijd succes. Het centrale idee is om lokaal plastic te recyclen, in plaats van het naar Azië te verzenden, te verbranden of in het milieu te laten belanden. In een Precious Plastic hub kan je plastic verzamelen, versnipperen, verwerken tot producten en verkopen op een oppervlak ter grootte van een zeecontainer.

Bijzonder is dat Precious Plastic een open source kennisnetwerk en wereldwijde community is. Op de website staan de instructies voor het bouwen van de machines, tutorials over het maken van nieuwe producten van gerecycled plastic en een online winkel waar de producten die gemaakt worden verkocht kunnen worden.

Daarnaast kan iedereen die wil meedoen en een stukje van de schakel voor zijn rekening nemen. Op de website is een kaart te vinden, waarop bestaande Precious Plastic-projecten staan gemarkeerd en degenen die geïnteresseerd zijn om betrokken te zijn, kunnen hun locatie markeren en een eigen initiatief starten. 

Precious Plastic heeft een aantal geweldige introductievideo’s die het concept verder uitleggen: 

Website: https://preciousplastic.com
Samenvatting video: https://youtu.be/2KlW_WmV3Bw
Precious Plastic workshop in actie: https://youtu.be/76AFNIxYjUE
Kaart: https://map.preciousplastic.com

Een Precious Plastic hub in de regio Foodvalley?
Wij zien in de regio Foodvalley een enorm potentieel voor een Precious Plastic-project waarbij de lokale gemeenschap betrokken is bij het concept van de circulaire economie en het bewustzijn over ons plasticprobleem vergroot wordt!

Als initiatiefnemers willen we onderzoeken of het mogelijk is een Precious Plastic-werkruimte op te zetten in een van de oude fabrieken in Veenendaal, bijvoorbeeld de Ritmeester (of een andere aansprekende en praktische locatie). We willen een educatief initiatief starten, vergelijkbaar met en gekoppeld aan de 3D-printworkshop in de Cultuurfabriek. We willen de apparatuur openbaar beschikbaar maken en de mogelijkheid bieden aan schoolgroepen en het publiek om te leren en meer betrokken te raken bij het recyclen van meer plastic.

Experttafel 25 maart
Tijdens de bijeenkomst willen we dit idee introduceren en nader ingaan op het concept van Precious Plastic. Samen met u willen we het gesprek voeren over kansen, uitdagingen en betrokkenheid, waarbij we op zoek zijn naar:

  • Werkruimte of gebruik van een werkplaats (bijvoorbeeld gekoppeld aan onderwijs) en betrokkenheid van studenten bij het verzamelen van onderdelen en het bouwen van de machines, b.v. als onderdeel van de opleiding; 
  • Het vinden van een locatie of werkruimte voor de Precious Plastic-werkplaats (ongeveer de grootte van een zeecontainer of groter waar we de machines kunnen opslaan, plastic verzamelen en geproduceerde producten verkopen); 
  • 20.000 euro extra financiering om de kosten te dekken voor alle onderdelen van de machines;
  • donaties van (onderdelen van) buiten gebruik gestelde machines van bedrijven;
  • Plastic dat vrijkomt bij o.a. bedrijven op relatief kleine schaal en benut kan worden voor verwerking (evt. ook inclusief producten voor het bedrijf van het gerecyclede plastic);
  • Ideeën om de lokale gemeenschap te betrekken bij inzamelen en verwerken van plastic en bewustwording;
  • Ideeën voor producten en afzet;
  • Partijen die samen een maatschappelijk project, stichting of ‘social enterprise’ willen opzetten.

Programma

15:00 uur  Inloop
15:15 uur  Kennismakingsronde
15:30 uur  Josephine van Willigenburg: inleiding op het Precious Plastic concept en het initiatief in de regio Foodvalley
15:45 uur  Ervaringen vanuit andere Precious Plastic projecten en het FabLab Veenendaal
16:00 uur  Koffie/theepauze
16:15 uur  Interactieve sessie
17.00 uur  Afsluiting

Voor wie is deze experttafel bedoeld?
Bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke partners die willen bijdragen aan het initiatief.
Deelname aan de experttafel is gratis en maximaal 20 deelnemers.

Deze Experttafel is een project binnen de Strategische Agenda van Regio Foodvalley en wordt mede mogelijk gemaakt door RCT Gelderland, Living Lab Regio Foodvalley Circulair, Provincie Gelderland, Regio Foodvalley, VNO-NCW VeluweVallei en Federatie Ondernemerskringen Valleiregio.

Aanmelden kan hier!

Na de aanmelding ontvangen u uiterlijk twee dagen voor de Experttafel de laatste informatie en de link naar de online omgeving.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.

Heeft u ook interesse om partner van Living Lab Regio Foodvalley Circulair te worden?

Wij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?

Bekijk alle voordelen
Copyright 2020 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven