Communities of Practice zijn tijdelijke netwerken van ketenpartijen, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden die aan de slag willen in de praktijk. De netwerken zijn thematisch ingestoken. In sommige Communities of Practice ligt de nadruk op kennisuitwisseling en het delen van ervaringen uit ieders praktijk. Andere hebben een concrete uitdaging of ontwikkelwens, met een nadruk op samenwerking en keteninnovatie.
De Communities of Practice verschillen qua werkwijze, afhankelijk van de aard van de uitdagingen en de behoeften van de deelnemers. Deelnemers bepalen samen hun opgave en aanpak. Tussen de bijeenkomsten werken de deelnemers aan hun opgaven en worden waar nodig nieuwe verbindingen, kennis en expertise ingezet. We organiseren de Communities of Practice waar mogelijk in samenwerking met relevante partijen en organisaties. Hierdoor zorgen we voor verbinding van verschillende initiatieven en maken we maximaal gebruik van bestaande kennis en netwerken.
Iedere Community of Practice heeft een 'Community of Practice-begeleider' die als facilitator en aanjager optreedt. Hij/zij begeleidt de kennisuitwisseling en ontwikkeling van doelen en ambities en draagt zorg voor verbindingen, cross-overs, kruisbestuiving en het betrekken van de juiste mensen. De begeleider onderhoudt korte lijnen met de programmamanager en de andere Community of Practice-begeleiders. De begeleider zorgt onder meer voor het uitdragen van resultaten.
Er zijn Communities of Practice voor verschillende thema’s (waaronder bouw, industrie, voedsel en meetbaarheid), maar de ingredienten zijn altijd kennisuitwisseling, ontwikkelen van ketenprojecten en ontwikkelkansen. Een Community of Practice komt gemiddeld 4x per jaar samen en heeft een eigen begeleider die de bijeenkomsten organiseert en als aanjager optreedt. Een nieuwe partij is altijd welkom om vrijblijvend deel te nemen aan een Community of Practice-bijeenkomst, daarna wordt aansluiting bij het Living Lab Regio Foodvalley Circulair gevraagd. Meer informatie daarover vindt u hier. Partnerschap van het Living Lab levert veel voordelen op en biedt de kans om deel uit te gaan maken van een brede samenwerking voor de circulaire economie van morgen.
Uitgesteld Helaas hebben we moeten besluiten de Regiotour Circulaire Voedselketens, die gepland stond voor vrijdag 11 oktober, te verplaatsen naar...
Lees meerDit jaar hebben we een belangrijke stap gezet door onze aanpak te verschuiven van inspireren naar daadwerkelijk realiseren. We zijn...
Lees meerHet moment is daar! Regio Foodvalley Circulair lanceert op 30 januari 2025 het Integraal Waterstofproject. Dit baanbrekende initiatief, mogelijk gemaakt...
Lees meerWilt u de levensduur van spullen verlengen, afval verminderen en zo een positieve impact maken? Kom dan naar de Dag...
Lees meerWij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?
Bekijk alle voordelen