Wij maken het rond
Ondernemers

Community of Practice Industrie

Community of Practice Industrie

De maakindustrie een van de grootste pijlers waarin de regio Foodvalley zich onderscheid ten opzichte van de rest van het land. Daar de sector van groot belang is voor het toekomstige verdienvermogen in de regio zien we ook een hoop uitdagingen ontstaan. De grondstoffentransitie is een van deze uitdagingen, waarbij er de komende jaren nieuwe eisen gesteld gaan worden aan bedrijven. Enerzijds vanuit ontwikkelingen in de markt en anderzijds vanuit nationale en internationale wet- en regelgeving en beleid. 
 
Het circulair maken oftewel sluiten van de grondstofketen biedt veel directe economische voordelen voor bedrijven. Het verlengen van de levensduur van producten, levert een verbeterde dienstverlening en daarmee sterkere positionering op. Het toewerken naar een product-as-a-service model, verbetert de klantrelatie. Het actief inzetten van refurbishment en remanucaturing modellen, vermindert de kans dat buitenlandse concurrenten bestaande klanten overnemen. Het actief recyclen en herbruiken van bestaande producten biedt extra inzicht in de werking van het eigen product. Deze principes vragen om nieuwe inzichten en activiteiten binnen bedrijven, maar zorgen ook voor een kwaliteitsslag die leidt tot een sterkere concurrentiepositie.  
 
De Community of Practice Industrie richt zich op deze principes en helpt met het versterken van de regionale economie door vooruitstrevende MKB-ondernemers de kennis, de tools en het netwerk te bieden om duurzaam te gaan ondernemen. 
 

Dit met het doel om:

 

1. Het opdoen van inspiratie bij collega-ondernemers en het verkennen van de haalbaarheid voor de eigen organisatie. 

Dit doen we door de volgende activiteiten aan te bieden:
  • Circulair Café (ieder kwartaal een inspirerende sessie met verschillende ondernemers die met het thema circulaire economie bezig zijn) 
  • Made in Foodvalley Market – Een jaarlijkse Makersmarkt met bedrijven, producten en diensten uit de regio waarbij we zowel overheid als onderwijs uitnodigen om te netwerken, deel te nemen in discussies bij verschillende zeepkistsessies en kennis te laten maken met hetgeen wat er in de regio op circulair niveau speelt.
  • Haalbaarheidsonderzoeken door het inzetten van studenten (Afstudeerprojecten, Young Innovators programma) of externe expertise met behulp van kennisvouchers uit aanverwante projecten uit regiodeals.
  • Verschillende vraag gestuurde Kennistafels met circa 5-10 bedrijven uit dezelfde branche die samenwerken aan gezamenlijke circulaire uitdagingen onder begeleiding van een expert en community manager. 
 

2. Het omzetten van ideeën naar plannen met de daarbij behorende (keten)partners. 

Dit doen we door ondernemers, die in gevorderd stadium een plan van aanpak en budget hebben opgesteld voor een specifiek circulair vraagstuk, de volgende tools aan te bieden voor een bredere of diepere analyse.  
  • Deelname aan een CIRCO-tracks (focus op het verminderen we grondstofverbruik) 
  • Deelname aan een Symbiose-tracks (focus op restwaarde van grondstofverbruik) 
Om in aanmerking te komen voor deelname zijn bepaalde criteria vereist, wil je hier meer over weten? Neem dan contact op. 
 

3. Het daadwerkelijk opzetten en uitvoeren van (pilot)projecten om de stap te maken naar integratie van circulaire principes in de eigen bedrijfsvoering. 

Bedrijven worden ondersteund in het opzetten van deze projecten en in het verkrijgen van publieke financiering om de risico’s te verlagen. 
  • Vanaf 2025 bieden we jaarlijks 4 bedrijven de mogelijkheid om deel te nemen aan de Versnellingsfabriek waarin projecten naast ondersteuning in aanmerking kunnen komen voor een co-financiering tot max 200K
Zijn dit herkenbare doelen die jij wil behalen binnen jouw bedrijf? Wil je niet alleen toekomstbestendig zijn maar ook innoveren in duurzaamheid en daarmee koploper worden in de regio? Meld je dan nu aan als partner van Living Lab Foodvalley Circulair en maak deel uit van de meest duurzame innovators in de maakindustrie! 
 

Samen in gesprek?

Heb je vragen, opmerkingen of kom je graag in gesprek? Neem dan contact op met Jabe Faber – Thematrekker Industrie Living Lab Regio Foodvalley Circulair jabe@regiofoodvalleycirculair.nl

 

Aankomende evenementen

Regiotour Circulaire Voedselketens

Datum volgt

Uitgesteld Helaas hebben we moeten besluiten de Regiotour Circulaire Voedselketens, die gepland stond voor aanstaande vrijdag 11 oktober, te verplaatsen...

Lees meer

Circulair Cafe PaperFoam

Dinsdag 05 november 2024

Bent u benieuwd hoe de wereld van circulaire verpakkingen eruitziet? Wilt u leren hoe verpakkingen van Alpine ear-plugs gemaakt worden?...

Lees meer

Leren van de #10 project evaluaties op basis van Het Nieuwe Normaal

Donderdag 28 november 2024

Delen en leren van elkaar Op 16 september 2024 was de Kick-off van het HNN-evaluatie programma in de Regio Foodvalley...

Lees meer

Concreet Integraal Waterstofproject in Regio Foodvalley

Dinsdag 31 december 2024

Dit jaar hebben we een belangrijke stap gezet door onze aanpak te verschuiven van inspireren naar daadwerkelijk realiseren. We zijn...

Lees meer

Heeft u ook interesse om partner van Living Lab Regio Foodvalley Circulair te worden?

Wij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?

Bekijk alle voordelen
Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven