In de Community of Practice werken ketenpartijen, onderwijs- & kennisinstellingen en overheden aan het verwaarden van reststromen, het optimaal benutten van grondstoffen en het verminderen van voedselverspilling. Zij wisselen kennis en ervaringen uit, starten projecten en nieuwe samenwerkingen, ontwikkelen onderwijscurricula en voeren onderzoek uit.
Het onderwerp is breed, daarom is de Community of Practice een samenwerking met andere programma’s in Regio Foodvalley (zoals Programma Voedsel- en Eiwittransitie en Landbouwnetwerk Regio Foodvalley) en met organisaties zoals Wageningen UR, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Voedingscentrum en Foodvalley NL.
In Nederland wordt jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspild! Huishoudens hebben een aandeel van 23 á 32% van de totale verspilling. Producenten, verwerking, tussenhandel, horeca en supermarkten hebben jaarlijks zo’n € 2,5 miljard aan voedselverliezen (www.samentegenvoedselverspilling.nl). Deze verspilling leidt tot onnodige kosten, onnodige CO2 uitstoot (3 kilo CO2 / kilo voedsel) en onnodig gebruik van grondstoffen.
We ondersteunen de verschillende (inter)nationale doelen: 50% minder voedselverspilling in 2030 (Sustainable Development Goals), halvering CO2 uitstoot in 2030 (Klimaatakkoord) en Nederland zonder afval in 2050 (Nederland Circulair). Regio Foodvalley is tevens een landelijke proeftuin Voedselverspilling’ waarbij we ons richten op ondernemers, onderwijs en inwoners.
De Community of Practice Circulaire Voedselketens richt zich primair op 2 doelgroepen:
Steeds meer ondernemers zoeken naar oplossingen voor hun afval, zij proberen verliezen te verminderen en hun reststromen een goede bestemming te geven. Dat bespaart kosten, zorgt voor een duurzamere bedrijfsvoering en klanten vinden het steeds belangrijker. De Community of Practice Circulaire Voedselketens ondersteunt ondernemers hierbij door: uitwisseling kennis en ervaringen, inzet expertise en het benutten van het netwerk binnen en buiten Regio Foodvalley.
In de Community of Practice-bijeenkomsten gaan we in op vragen zoals:
Bedrijven, samenwerkingen en verenigde ondernemers uit de voedselketen in Regio Foodvalley; voedselproducenten, verwerkers, retail, speciaalzaken, bedrijfsrestaurants, horeca, collectieven/coöperaties, maar ook andere ketenpartijen zoals zorginstellingen.
In het onderwijs is veel aandacht voor het onderwerp voedselverspilling. Scholieren en studenten doen praktijkopdrachten bij bedrijven, er zijn curricula en speciale vakken over minder verspilling. Regio Foodvalley kent een groeiend netwerk van onderwijsinstellingen dat actief onderwijs organiseert over voedselverspilling en circulaire voedselketens.
De Community of Practice ‘Voedselverspilling & Onderwijs’ zet in op: curricula en best practices delen, organisatie Verspillingsvrije Week in september, onderzoeksvragen ophalen bij bedrijfsleven en andere organisaties, onderwijsopdrachten uitvoeren, koken met restproducten, stageopdrachten, monitoring waste bij ketenpartijen bedrijven. Ook verbinden we onderwijs actief aan de Community of Practice bijeenkomsten voor ondernemers.
Er volgen mogelijk ook andere gerichte ontmoetingen, bijvoorbeeld met zorginstellingen, reflectie-sessies met partijen buiten Regio Foodvalley en over andere specifieke ketens. Graag trekken we hierin samen op. Neemt u contact op indien u ideeën heeft?
Benieuwd hoe onze bijeenkomsten eruit zien? Lees hieronder de terugblikken.
Om aan de volledige cyclus te kunnen deelnemen, en ook aan andere Communities of Practice zoals ‘Bouw’ of “Industrie’, wordt u in principe deelnemer aan het samenwerkingsprogramma. Een overzicht van de kosten is te vinden in bijlage 3 van de samenwerkingsovereenkomst. Uiteraard stemmen we graag met u af over uw mogelijke deelname.
Heeft u interesse om deel te nemen aan Community of Practice Circulaire Voedselketens of heeft u vragen? Neem dan contact op met:
Suzan Klein Gebbink Ondernemers & andere ketenpartijen + coördinatie Community of Practice post@suzankleingebbink.nl 06 - 525 196 91 |
Wieke Bonthuis Onderwijs + projectleider Community of Practice wieke@bonthuisadvies.nl |
Beste partners in de bouwketen, We nodigen jullie van harte uit voor de Samen Biobased Bouwen Foodvalley Bijeenkomst ! Deze...
Lees meerUitnodiging Regiotour Circulaire Voedselketens Regio Foodvalley op vrijdag 11 oktober We nodigen u van harte uit voor een speciale ontmoeting...
Lees meerOp 16 oktober vindt de feestelijke uitreiking van de Innovatieprijs Regio Foodvalley 2024 plaats in de Mauritskazerne in Ede. De...
Lees meerCirculair spreekuur & matchmaking 17.10.2024 van 14-16 u via Teams Leren door te doen Het waardevolle van de samenwerking in...
Lees meerBent u benieuwd hoe de wereld van circulaire verpakkingen eruitziet? Wilt u leren hoe verpakkingen van Alpine ear-plugs gemaakt worden?...
Lees meerDelen en leren van elkaar Op 16 september 2024 was de Kick-off van het HNN-evaluatie programma in de Regio Foodvalley...
Lees meerDit jaar hebben we een belangrijke stap gezet door onze aanpak te verschuiven van inspireren naar daadwerkelijk realiseren. We zijn...
Lees meerWij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?
Bekijk alle voordelen