We kijken terug op een heel succesvolle netwerkontmoeting op 3 oktober op de Floriade! Maar liefst 55 ondernemers, studenten en vertegenwoordigers van gemeenten en onderwijspartijen uit Regio Foodvalley reisden af naar de Floriade.
Deze Meet & Greet was een initiatief van de gezamenlijke werkplaatsen van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair en trok mensen uit verschillende sectoren, van voedselketen tot bouw. Een deel van de deelnemers kwam al ’s ochtends naar de Floriade en werd in het AERES gebouw ontvangen met koffie. Zij vonden de Floriade een heel mooie en inspirerende plek: “Wat jammer dat ik er nu pas achter kom dat het mooi en heel leuk is! Hier moet je soms gewoon de tijd voor nemen”. De Floriade bood de afgelopen maanden veel inspiratie op het gebied van circulaire economie, van biobased bouwmaterialen tot duurzame innovaties op het gebied van voedsel en landbouw en het circulaire ontwerp van het gehele Floriade terrein.
’s Middags vanaf 15.00 uur ontmoetten we elkaar op het World Food Pavilion, het paviljoen van gemeente Ede, de World Food Experience en provincie Gelderland. Na een openingsdrankje en kennismaking zagen we in de InnovatieDome een film over de toekomst van ons voedsel en de diverse innovaties uit Regio Foodvalley.
Circulair ondernemer, bakker en productontwikkelaar Sebastiaan Hetterschijt daagde ons als spreker uit om na te denken over écht circulaire waardeketens. Sebastiaan is één van de initiatiefnemers van Bakkersgrondstof BV, dat broden verwerkt tot desem. “Er blijft enorm veel brood over in Nederland, onder andere omdat we gewend zijn om veel keus te hebben en in winkels niet voor lege schappen te staan. Bakkersgrondstof verwerkt het niet verkochte brood – ‘retourbrood’ – tot desem, waardoor diezelfde bakkers het weer kunnen gebruiken in brood.”
Gebaseerd op zijn eigen ervaringen deelde Sebastiaan diverse lessen. “Belangrijkste uitgangspunt is dat degene die bijproducten heeft, in ons geval de bakkers, zélf het meest verdient aan die bijproducten. Mensen denken nog heel vaak ‘dat is afval dus dat is heel goedkoop’ en willen de reststromen wel gratis overnemen of voor weinig. Nee, dat is een misvatting. De reststroom heeft vaak veel waarde. Ook is verwerken duur, dus je kostprijs gaat toenemen.”
“Mijn uitgangspunt is dat de aanbieder van de reststromen deze ook weer terugkrijgt of neemt. Die moet er geld mee verdienen. Hoe hoger je daarbij op de Ladder van Moerman komt, hoe beter het is voor de wereld én voor je business. Hoger op de ladder betekent écht meer waarde. Ik noem altijd het verschil met veevoer: dan krijg je 50ct per kilo, terwijl je voor humaan voedsel aan € 5,- moet denken!”
Circulair werken hangt volgens Sebastiaan ook echt samen met vakmanschap. Dat is de basis volgens hem. Daarnaast is circulair per definitie sámen. Dat vraagt heel veel praten en veel ketens aan elkaar knopen. Dat is niet per se makkelijk en vaak nemen ook de kosten toe. Op het moment dat CO2 beprijst gaat worden, dan zitten we met circulaire ketens ineens helemaal goed.”
Na afloop van de presentatie van Sebastiaan was het tijd voor lekker borrelen en netwerken onder het genot van diverse circulaire hapjes.