Wij maken het rond
Partner worden

Ambities circulaire voedselketens voor de komende periode

Gepubliceerd op woensdag 26 april 2023
Community of Practice Circulaire Voedselketens

Ambities circulaire voedselketens voor de komende periode

Op maandag 17 april was een bijeenkomst met de voedsel-partners van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair. De ondernemers uit de voedselketen die op 9 februari (opnieuw) partner zijn geworden van het Living Lab kwamen bijeen bij De Groenerie om samen de agenda te bepalen voor de komende periode.

Doel was om te achterhalen: wat zijn ieders ambities? Wat wil ieder met het partnerschap bereiken en hoe gaan we daar samen werk van maken? 

Belangrijkste conclusies 
  • We zetten een aantal ketenprojecten centraal. In deze projecten werken we samen om ketens circulair te maken, voedselverspilling grondig te reduceren en reststromen hoogwaardig te benutten.
  • Deze ketenprojecten zien we als showcases, waarmee we het belang en de potentie van circulaire economie kunnen agenderen en kunnen laten zien wat radicaal circulair is.
  • Deze casussen zijn pas succesvol bij een goed verdienmodel.
  • Met deze casussen centraal, blijven we elkaar opzoeken om ervaringen te delen, elkaar te helpen, nieuwe kennis te zoeken. We werken daarbij samen met onderwijs en overheden en andere partijen in het netwerk rondom het Living Lab. Gestaag breiden we het netwerk uit.
  • We komen regelmatig opnieuw bij elkaar met de actieve groep kernspelers. Dat noemen we de Community of Practice (CoP) Circulaire Voedselketens. Ook organiseren we zo nu en dan bredere bijeenkomsten met de grote schil van betrokkenen rondom de ketenprojecten.
  • De belangrijkste thema’s waar deze deelnemers op willen inzetten; voedselreststromen bij catering en andere horeca, hubs om stromen te bundelen, circulaire verdienmodellen. Ook voedselverpakkingen is een belangrijk onderwerp. Er volgt steeds meer regelgeving om plastic en wegwerpverpakkingen te voorkomen.
  • De Ladder van Moerman geldt voor deelnemers als belangrijk basisprincipe. “Hoe hoger op de ladder, hoe beter voor planeet én portemonnee.”

De komende tijd werken we de genoemde plannen en suggesties uit, we starten nieuwe samenwerkingen op en er volgen diverse bijeenkomsten. 

Meedoen?

Wil je ook betrokken zijn bij deze Community of Practice Circulaire Voedselketens in Regio Foodvalley? Neem per mail of telefonisch contact op met de begeleider van de CoP Suzan Klein Gebbink (post@suzankleingebbink.nl - 06-52519691).

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven