Wij maken het rond
Partner worden

Twee circulaire initiatieven centraal tijdens Werkplaats Circulaire Voedselketens

Gepubliceerd op woensdag 27 oktober 2021
Community of Practice Circulaire Voedselketens

Twee circulaire initiatieven centraal tijdens Werkplaats Circulaire Voedselketens

Op donderdagavond 14 oktober was er eindelijk weer een fysieke bijeenkomst van de Werkplaats Circulaire Voedselketens in Regio Foodvalley.

We waren te gast bij Sebastiaan Hetterschijt van Bakkersgrondstof in Wageningen. Vanaf 19:30 uur werden alle aanwezigen welkom geheten in het Nederlands Bakkerij Centrum. Met Bakkersgrondstof en De Groenerie stonden deze avond twee inspirerende circulaire initiatieven centraal. Een avond vol kennisdeling, gedeelde motivatie en intensieve samenwerking tussen ondernemers en studenten zorgde voor een geslaagde bijeenkomst.

Bakkersgrondstof zorgt dat bakkers geld verdienen met eigen afval

Sebastiaan beet de spits af met een toelichting over Bakkersgrondstof. Na het ontwikkelen van het concept in een oude garagebox heeft het bedrijf sinds 3 maanden zijn intrek genomen in het pand van het Nederlands Bakkerij Centrum. Bakkersgrondstof verwerkt retourbrood tot een smaakvol broodmeel, desem, dat weer opnieuw door de bakkers wordt gebruikt. Bakkersgrondstof geeft brood hiermee een tweede leven. Retourbrood dat niet geschikt is voor dit broodmeel (ongeveer een derde) wordt verwerkt tot kippenvoer. Hiermee geeft Bakkersgrondstof alle broodresten zoveel mogelijk waarde, geheel in lijn met de Ladder van Moerman.

Bakkersgrondstof focust zich tot dusver op middelgrote bakkerijen met zo’n 15 vestigingen. Door deze focus kan Bakkersgrondstof aan de bakkerijen garanderen dat het desem enkel geproduceerd is met hun eigen retourbrood. Vervolgens koopt iedere bakkerij haar eigen broodmeel terug van Bakkersgrondstof. Dit resulteert in een gesloten circulaire kringloop met een positieve financiële situatie voor alle partijen. Bakkerijen gaan verdienen aan hun eigen afval!

De Groenerie, van groenteproductie naar sociale én circulaire voedselketen

Na een rondleiding in het pand en een uitleg met demonstratie van de productieprocessen van Bakkersgrondstof droeg Sebastiaan het stokje over aan Richard Hardeman en Gert Veenendaal van De Groenerie. De Groenerie is een samenwerking tussen zorginstelling ‘s Heeren Loo en de boerderij van Richard in Harskamp. Cliënten van ‘s Heeren Loo verwerken gedurende de dagbesteding groenten in een speciaal gerealiseerde keuken op de boerderij. De verwerkte groenten worden vervolgens geconsumeerd in de zorgwoningen van ‘s Heeren Loo. Hiermee wordt er voedsel geproduceerd in een korte keten en zijn er positieve neveneffecten voor de cliënten. Er ontstaat dus een win-win situatie voor alle partijen!

Richard werd gedurende de presentatie bijgestaan door studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Het Living Lab zet in op de samenwerking tussen onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid met als doel elkaar te versterken in de transitie naar een circulaire economie in de Regio Foodvalley. De studenten zijn de afgelopen 7 weken bezig geweest met het optimaliseren van de samenwerking tussen Richard en ‘s Heeren Loo. Het doel van de studenten was om de productie van de groenten naadloos aan te laten sluiten op de behoeften van de zorginstelling. Zo ontwierpen de studenten een groentekalender en een poster over het voorkomen van voedselverspilling. Hiermee werd de focus gelegd op de preventie van voedselverspilling, de hoogste trede van de Ladder van Moerman.

Circulaire connecties

Na deze twee inspirerende presentaties eindigde de avond met een enthousiast gesprek tussen de deelnemers. Dit onder het genot van tosti’s van de Tweede Jeugd, gemaakt met retourbroden. Met een hapje en een drankje werden er diverse circulaire connecties gelegd. Circulair ondernemen doe je duidelijk samen.

We bedankten het Nederlands Bakkerij Centrum en Sebastiaan Hetterschijt voor de ontvangst als gastheer en we zien u graag bij een volgende bijeenkomst!



Foto's

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven