Op 22 november vond bij Buro Boot de Living Lab Connect sessie over toekomstbestendig ondernemen plaats in de filmzaal van hun circulair verbouwde kantoor.
De deelnemers gaven aan dat toekomstbestendig ondernemen voor hen betekent dat je kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden; waar mens, natuur en economie in balans, met een slimmer gebruik van grondstoffen, zonder fossiele energie; kortom positief ondernemen!
Eén van de deelnemers omschreef het belang van toekomstbestendig ondernemen als volgt:
“Als ondernemer is vooruitkijken en inspelen op kansen en uitdagingen van levensbelang voor het behoud van je bedrijf en onze omgeving”
Janneke Leenaars, duurzaamheidsmanager bij nam ons mee in het concept ‘factory as a forest’. Concept. Het idee is dat bedrijven daarbij het lokale ecosysteem als referentie gebruiken. Zij meten welke ecosysteemdiensten dat gebied levert, zoals schone lucht, CO2-opslag, verkoeling en ruimte voor biodiversiteit en onderzoeken hoe Interface ervoor kan zorgen dat hun fabrieksterreinen hetzelfde leveren. “Naast dat Interface tapijttegels maakt willen we dat onze fabrieken functioneel gezien de plek van dat bos innemen”, legt Leenaars uit. De conclusie was dat het denken in ecosystemen nog groter kan; dus op gemeentelijk niveau en natuurlijk ook op het niveau van bedrijventerreinen.
Hierop sloot de presentatie van Chris Lorist en Peter Mertens vanuit Circles naadloos aan. Zij deelden hoe de kansen die het uitwisselen van grondstoffen, energie of andere innovatieve ideeën als organisatie kunt verzilveren. Door het organiseren van een Circulaire Symbiose sessie ontdekken bedrijven mogelijkheden tot samenwerking en nieuwe businesskansen op basis van beschikbare middelen zoals reststromen en ruimte. Voor het eerste kwartaal van 2023 heeft het Living Lab drie Circulaire Symbiose sessies in de planning waarin de mogelijkheid bestaat om bedrijven te verbinden; belemmeringen weg te nemen en initiatieven te begeleiden.
Hoe bespaar je energie en ga je om met het tekort aan grondstoffen?
Hoe kun je zorgen dat je bedrijfslocatie of het bedrijventerrein klimaatbestendig wordt?
Op welke manier kun je de uitdagingen van deze tijd kosteneffectief omzetten in kansen?
Mogelijkheden om samen te werken op zowel het gebied van energie, grondstoffen en biodiversiteit als kostenbesparingen en kansen stonden vervolgens centraal in de afsluitende betrokken en enthousiaste gesprekken tussen de deelnemers uit de Regio Foodvalley.