Ondernemers die bijvoorbeeld een innovatief idee hebben voor het recyclen van materialen, circulair ontwerpen van producten of produceren van biobased grondstoffen, kunnen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een aanvraag doen voor de subsidieregeling DEI+ Circulaire Economie. In totaal is er 80 miljoen euro beschikbaar voor pilot- en demonstratieprojecten specifiek gericht op de circulaire economie.
Door minder materialen te gebruiken en meer materialen te hergebruiken wordt niet alleen milieuvervuiling en CO2-uitstoot tegen gegaan, maar wordt Nederland ook minder afhankelijk van grondstoffen uit het buitenland. Het gebruik van gerecyclede materialen is nu vaak nog duurder voor bedrijven, terwijl het maatschappelijke voordelen heeft. Een overstap naar een circulaire economie vraagt om nieuwe technieken die de duurzame inzet van grondstoffen mogelijk maken. Daarom kiezen de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Klimaat en Groene Groei (KGG) ervoor om bedrijven die circulariteit een plek willen geven in hun bedrijfsproces te helpen met deze subsidieregeling.
De subsidie is bedoeld voor het stimuleren van hergebruik van allerlei soorten grondstoffen, waaronder plastic. Het ministerie van IenW werkt aan beleid om plastic te verduurzamen, bijvoorbeeld met de circulaire plasticnorm. Het ministerie werkt aan een norm die verwerkers van polymeren verplicht om recyclaat en/of biogebaseerde polymeren te verwerken in plastic deel- of eindproducten. De DEI+ Circulaire Economie kan ondernemers ondersteunen hierbij en hen helpen bij de voorbereiding op de voorziene introductie van de circulaire plasticnorm in 2027.
De subsidie is in tegenstelling tot bij eerdere subsidierondes ook bedoeld voor projecten groter dan 3 miljoen euro. De subsidie kan worden aangevraagd voor onder meer het testen en demonstreren van innovaties op het gebied van recycling, het verminderen van de benodigde grondstoffen, de inzet van meer hergebruikte grondstoffen, het beperken van afvalproductie en het inzetten van meer biobased grondstoffen. Tenslotte kan de subsidie ook worden aangevraagd voor pilots om producten zo te ontwerpen dat ze kunnen worden gerepareerd als ze stuk gaan en dat materialen kunnen worden hergebruikt als repareren niet meer mogelijk is, ook wel circulair ontwerpen genoemd.
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat