Utrecht, 17 februari 2025 – DigiC (Digitalisering in de Circulaire Bouweconomie) en Cirkelstad bundelen de krachten voor het versnellen van de transitie naar een circulaire bouweconomie. Door de kracht van digitalisering te benutten, willen beide partijen circulair bouwen niet alleen haalbaar en betaalbaar maken, maar ook opschalen en versnellen.
In 2050 moet de Nederlandse bouweconomie volledig circulair zijn. Dit vraagt om innovatie, ontwikkeling en samenwerking binnen de hele sector. Door hun kennis, netwerken en expertise te combineren, streven DigiC en Cirkelstad ernaar om de digitale samenwerking binnen de circulaire bouwketen te verbeteren, ketensamenwerking efficiënter te maken en het gebruik van grondstoffen en hulpmiddelen te optimaliseren.
De samenwerking richt zich op vier actielijnen die essentieel zijn voor de opschaling van circulair bouwen: digitalisering van de gebouwde omgeving en datadiensten, fabrieksmatig bouwen, slimme bouwlogistiek en de renovatie en transformatie van bestaande gebouwen. Hiermee wordt de sector geholpen om duurzamer, innovatiever en toekomstbestendiger te opereren.
"Digitalisering speelt een cruciale rol in de circulaire bouweconomie. Door slimme digitale processen te gebruiken kunnen tijd en materialen efficiënter worden benut. Door de samenwerking met DigiC kunnen we deze kansen beter benutten en onze achterban ondersteunen," aldus Bert Krikke, directeur van Cirkelstad.
Jaimy Nijnens, programmamanager van DigiC, voegt toe: "Onze samenwerking met Cirkelstad biedt een unieke kans om de innovatiekracht van digitalisering te koppelen aan de praktijk in de circulaire bouwsector. Zo kunnen we gezamenlijk de impact van circulair bouwen vergroten."
Binnen de samenwerking zal DigiC inhoudelijke ondersteuning en expertise leveren aan projecten binnen Cirkelstad, terwijl Cirkelstad het netwerk en platform inzet om de digitale innovaties van DigiC verder te verspreiden. Daarnaast werken beide partijen samen aan concrete projecten, het ontwikkelen van kennisprogramma’s en het delen van best practices, zodat zowel publieke als private partijen direct kunnen profiteren van de nieuwste digitale ontwikkelingen in circulair bouwen. Zo heeft Cirkelstad in opdracht van de provincie Utrecht onderzoek gedaan naar de registratie en het monitoren van de MPG (MilieuPrestatie Gebouwen) en MPG-as built bij vergunde bouwprojecten. Cirkelstad en DigiC gaan samen met digiGoverkennen we hoe we dit kunnen opschalen naar landelijk niveau.
DigiC is een innovatieprogramma dat onderdeel is van het ecosysteem Earth Valley van ROM Utrecht Region. In dit doe-programma werken bedrijven en overheden samen om digitalisering in de circulaire bouw te versnellen. Door digitalisering in te zetten, wordt efficiënter gebruikgemaakt van materialen, menskracht en middelen, met als doel een duurzamere en meer betaalbare circulaire bouwsector.
Cirkelstad is een landelijke coöperatie met 250 partners, die de koplopers in de bouwsector samenbrengt om circulair bouwen tot de norm te maken. Al 17 jaar verbinden zij publieke en private partijen – van bedrijven tot gemeenten – met één gedeelde missie: bouwen zonder afval en zonder uitval. Dit betekent materialen winnen uit natuurlijke bronnen, hergebruik stimuleren en zorgen voor een inclusieve, sociale werk- en leefomgeving.