Even voorstellen, Maya Smits: het nieuwste lid van de Versnellingskamer.

Gepubliceerd op vrijdag 23 september 2022
Algemeen

Even voorstellen, Maya Smits: het nieuwste lid van de Versnellingskamer.

Duurzaamheid, circulariteit en voedselverspilling. Het zijn onderwerpen die Maya Smits nauw aan het hart gaan. Vanuit haar persoonlijke belangstelling, als directeur van de coöperatieve Rabobank in de regio Vallei en Rijn en nu ook als het nieuwste lid van de Versnellingskamer van het Living Lab Circulair. Zij brengt haar kennis, ervaring en contacten mee om nog meer mooie plannen te kunnen realiseren.

Maya Smits (42) werd begin 2022 benoemd tot directeur van de coöperatieve Rabobank in de regio Vallei en Rijn en sindsdien heeft ze het bedrijfsleven in de regio al goed leren kennen. Het werk van de bankdirecteur speelt zich namelijk niet alleen op kantoor af, maar ook op de werkvloer van bedrijven in de regio. Het maakt haar werk wat Maya Smits betreft heel boeiend. Ook omdat de missie van de Rabobank Growing a better world together als een rode draad door alle werkzaamheden heen loopt. “Als Rabobank hebben we een maatschappelijke rol  in de samenleving. We vinden dat we iets moeten teruggeven aan de maatschappij. Zo staan we erin en hier maken we graag tijd, geld en mensen voor vrij”, vertelt Maya Smits.

Drie transities

Rabobank ondersteunt in haar missie drie transities: de voedseltransitie, de klimaat & de energietransitie en de transitie naar een meer inclusieve samenleving. Aan die transities is een vijftal thema’s gekoppeld om de missie kracht bij te zetten. Dat zijn de thema’s Energietransitie, Duurzaam Ondernemen, Banking for Food, Duurzaam Wonen en Financieel Gezond Leven. Maya Smits is naast directeur van Rabobank ook themadirecteur voor de thema’s Duurzaam Ondernemen en Banking for Food. Het zijn twee thema’s die aansluiten bij het werk van de Versnellingskamer bij Living Lab Regio Foodvalley Circulair. 

Dat de thema’s waar Maya bij Rabobank aan werkt overeenkomsten hebben met het werk van de Versnellingskamer blijkt als zij enkele voorbeelden geeft. “Als het gaat om het thema Duurzaam Ondernemen kijk ik bijvoorbeeld naar de verduurzaming van bedrijfsterreinen. Wij zijn een aanjager om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk bedrijfsterreinen gaan verduurzamen. We proberen allerlei green deals op te zetten met de stakeholders om te zorgen dat ook de bedrijven de stap gaan zetten om te verduurzamen.”
Het thema Banking for Food is eveneens heel passend bij het werk van de Versnellingskamer. “In Vallei en Rijn zitten we midden in de Foodvalley. Dus als je het hebt over het thema Banking for Food, dan zitten we daar, ik zou bijna zeggen, gebakken tussen alles in. Een voorbeeld is de Food Waste Challenge. Wij bieden dit programma aan voor productiebedrijven of ondernemers in de horeca en dan zien ze dat - als je het proces onder de loep neemt - dingen anders kunnen. Ja, zelfs beter kunnen, waardoor er uiteindelijk veel minder voedselverspilling is.” 

Mooi initiatief

Met haar werk voor Rabobank en de verschillende thema’s is Maya Smits een nieuw lid van de Versnellingskamer dat het team nog verder kan versterken. En minstens zo belangrijk: ze heeft er zelf ook zin in. “Ik heb het stokje overgenomen van mijn voorganger bij Rabobank, Mariska de Kleijne die het Living Lab Circulair mede-geïnitieerd heeft. Daar ben ik heel blij mee. Het is een mooi initiatief dat zijn vruchten heeft afgeworpen en ik doe graag mee aan het aansturen van het Living Lab Circulair.”

Hoewel Maya in de Versnellingskamer al een groep mensen met verschillende achtergronden ziet die elkaar aanvullen, denkt zij dat hier ook voor haar een taak is weggelegd. “Ik zie wel een rol voor me als verbinder in het samenbrengen van bepaalde partijen. Ook omdat wij intern binnen Rabobank een heel groot kennisnetwerk hebben met economen en onderzoeksafdelingen die overal in en bij zitten. Maar we hebben ook ons netwerk van klanten, kennisnetwerken in de regio, overheden, het onderwijs en andere stakeholders. Als een bepaald vraagstuk aan de orde is, kunnen wij heel snel een verbinding maken en daarin heel goed faciliteren. Dat zie ik als mijn rol: verbinden, het samenbrengen van mensen en het aanjagen van mooie initiatieven. Ik wil graag mijn kennis en netwerk delen en zelf intrinsiek een bijdrage leveren.”

Samenwerken

Wat het oplevert om partijen met elkaar te verbinden heeft Maya Smits in haar werk voor  Rabobank al op verschillende manieren mogen zien. “Door bedrijven in de keten bij elkaar te zetten, bleek dat een bedrijf dat afgeschreven kunststof pallets altijd liet vernietigen ze nu door een ander bedrijf laat gebruiken om opnieuw pallets of andere kunststoffen van te maken. En lege sausemmers van snackbars worden nu ingezameld, schoongemaakt en gebruikt in de verfindustrie. Dit soort initiatieven is mogelijk door partijen bij elkaar te brengen. In de regio hebben we heel veel mooie bedrijven die met elkaar samenwerken en elkaar weten te versterken. Als je dat soort partijen bij elkaar kunt brengen en zulke gave initiatieven ziet, dan is dat hartstikke mooi.”Meer informatie

Algemeen

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2022 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven