11 - 16 maart
Week van de Circulaire Economie

Kennisplatform De Verschil Makers

Gepubliceerd op donderdag 17 november 2022
Algemeen

Kennisplatform De Verschil Makers

Meer dan 150 organisaties en initiatieven zetten zich dagelijks in om Nederland circulair te krijgen. Meer dan 700 professionals hebben zich aangemeld bij De Verschil Makers die ook het verschil willen maken op het gebied van bouw, landbouw/voedsel, infrastructuur, bedrijven, inwoners en afval en dit aantal groeit elke dag!  

Dit platform is opgezet omdat De Verschil Makers zich flinke zorgen maken dat we niet snel genoeg veranderen om Nederland leefbaar te houden. Als iedereen duurzaam/circulair moet gaan leven, hebben we de stevige inzet van decentrale overheden nodig. Daarbij zien wij overal mooie initiatieven en wij vinden dat die zichtbaar gemaakt moeten worden om te te laten zien HOE iedereen een verschil kan maken.

Wat het platform bereikt

  1. Regionaal bedrijfsleven activeren en ondersteunen in allerlei sectoren. Het overgrote gedeelte van de Nederlandse bedrijven doet nog niets aan het thema en slaapwandelt een nieuwe crisis in. Met name MKB bedrijven, waar regio's vaak economisch van afhankelijk zijn, lopen het meeste gevaar met bijvoorbeeld de al door stijgende grondstofprijzen. Provincies en gemeenten blijken met de juiste kennis en middelen regionaal bedrijfsleven goed te kunnen activeren. Het platform laat veel sterke voorbeelden zien.
  2. Inwoners (consumenten) activeren en ondersteunen. Inwoners van Nederland zijn tot nu toe geen serieuze doelgroep in de transitie. Terwijl op wijkniveau van alles te organiseren is wat de broodnodige circulaire gedragsverandering kan bewerkstelligen (delen, ruilen, repareren van spullen en voorkomen van afval). Gemeenten (ondersteund door provincies) ontplooien baanbrekende initiatieven met hun inwoners, blijkt uit de voorbeelden op het platform.
  3. Bestuurders en ambtenaren van lokale overheden activeren en ondersteunen. Hoewel er bij de meeste overheden plannen zijn om circulair in te kopen, wordt het meeste nog op de reguliere manieren ingekocht. Inkopers zijn afhankelijk van hun collega-ambtenaren die vanaf het begin van hun projecten circulaire aspecten meenemen, maar daar ontbreekt het vaak aan kennis en inspiratie. Het platform biedt overzichtelijke tips voor elke kerntaak van een lokale overheid en interviews van ambtenaren die dit wél voor elkaar hebben gekregen. Daarnaast vind je er ook specifieke doelstellingen die zo in beleid kunnen worden opgenomen. 

De Verschik Makers heeft dit platform opgericht met de koepelorganisaties van de lokale overheden in Nederland (VNG, IPO en UvW). Ze hebben er veel liefde en tijd ingestoken en zijn heel benieuwd wat je er van vindt. Wil jij jezelf, collega's of andere mensen uit je netwerk de kans bieden zich in te schrijven, dan kan dat hier

Meer informatie

Algemeen

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven