Hoe kunnen we de ondernemer in de regio Food Valley er massaal toe brengen om circulair te gaan werken? Naar het antwoord op die vraag zoekt nu Rob den Hollander, sinds april vicevoorzitter van de Versnellingskamer (het bestuur) van Living Lab Regio Foodvalley Circulair. “Duurzaamheid is belangrijk, voor een betere wereld, maar ook voor het toekomstbestendig maken van je bedrijf. Daar wil ik ze van overtuigen.”
Rob den Hollander werd in april dit jaar benoemd als vicevoorzitter van de Versnellingskamer van Living Lab Regio Foodvalley Circulair. In het voorjaar van 2024 is het de bedoeling dat hij voorzitter wordt als Wim Werkman het stokje aan hem overdraagt. Rob heeft een uitgebreid netwerk in de regio vanwege diverse bestuurlijke functies afgelopen jaren, zoals secretaris van Federatie Ondernemerskringen Valleiregio (FOV), secretaris van het Edes Bedrijfs Contact (EBC) en lid van Arbeidsmarktregio Foodvalley. Op dit moment is hij directievoorzitter van Alfa Accountants en Adviseurs in Barneveld en hiervoor werkte hij negen jaar voor de Rabobank in de regio. Toen Rob werd gevraagd om (vice)voorzitter van de Versnellingskamer te worden, hoefde hij daar niet lang over na te denken. “Dit past bij mij omdat het onderwerp me heel erg aanspreekt. Ik spreek heel veel ondernemers en ik merk dat die nog veel te weinig bezig zijn met het verduurzamen van hun bedrijf. Er zijn een aantal koplopers maar ‘het peloton van MKB bedrijven’ blijft achter. Ik ben ambitieus op dit vlak om samen met de overige Versnellingskamerleden deze beweging naar meer circulariteit en toekomstbestendigheid voor elkaar te krijgen. Het is een mooie uitdaging”, zegt Rob den Hollander, die denkt over de juiste instelling te beschikken om deze taak op zich te nemen. “Mijn glas is over het algemeen half vol. Ik ben wel in staat om naar de positieve kanten te kijken en me niet te snel verslagen te voelen op het moment dat het even wat minder gaat, maar juist met elkaar weer te kijken hoe we het wél voor elkaar kunnen krijgen. Ik heb een positieve mindset en dat helpt denk ik ook wel mee.”
Als vicevoorzitter van de Versnellingskamer verplaatst Rob den Hollander zich vooral in de ondernemer. De Versnellingskamer bestaat uit leden afkomstig uit (lokale) overheid, onderwijsinstellngen en ondernemers. De 8 gemeenten die aangesloten zijn bij de Regio Foodvalley maken al mooie stappen richting circulariteit, zoals eisen die worden gesteld aan nieuwe bedrijventerreinen. Ook de onderwijsinstellingen passen hun curricula aan en brengen hun expertise in om circulaire oplossingen mee te helpen ontwikkelen. “Er zijn veel mensen in de Versnellingskamer die heel erg begaan zijn met het klimaat, maar uiteindelijk ga je daar de ondernemer niet mee in beweging krijgen. Die zegt ‘ik vind het allemaal mooi en aardig, maar ik moet ook gewoon geld verdienen’. Ik denk dat ik met mijn ervaring en contacten in de regio Foodvalley, het geluid van de ondernemers in kan brengen. We moeten praktisch kijken naar wat ze nodig hebben om wél die stap naar duurzaamheid te maken.”
De komst van Rob den Hollander valt samen met een nieuwe beleidsperiode van het Living Lab Circulair voor de komende 3 jaar. “Als we terugkijken op de afgelopen beleidsperiode, dan zie je dat er drie jaar lang heel erg is geïnvesteerd in het inspireren van ondernemers. Voor de komende beleidsperiode hebben we de ambitie om over te gaan naar implementeren en echt gaan realiseren.” Dit is noodzakelijk wat Rob den Hollander betreft, want het is nu echt tijd om actie te ondernemen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de toekomst van de bedrijven. “Het gemiddelde mkb-bedrijf is vaak niet voldoende op de hoogte van alle wet- en regelgeving. Terwijl er op beleidsniveau heel veel zaken gebeuren die de komende jaren daadwerkelijk impact gaan hebben op ondernemers. Als dit ontwikkelingen zijn waar je als bedrijf rekening mee hebt te houden, dan moet je daar nu wel op anticiperen”, zegt de vicevoorzitter. Een voorbeeld is de Zero Emissie Zone die vanaf 2026 in Ede wordt ingevoerd. Rob den Hollander hierover: “Straks mag je met een benzine bestelbus het centrum niet meer in. Wat ga je vandaag doen als je huidige bestelbus is afgeschreven? Ga je een elektrische bus aanschaffen of kies je alnog voor een benzinebus? Dat zijn vraagstukken waar ondernemers nu al over moeten nadenken.” Ook komt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er aan. Vanaf 2024 moeten beursgenoteerde en grote familiebedrijven rapporteren over hun impact op de mens en het klimaat. Deze bedrijven gaan hun keten van leveranciers in kaart brengen op welke wijze die bijdragen aan duurzaamheid omdat ze zelf anders mogelijk onvoldoende voldoen aan de gestelde richtlijn. Je kunt als ondernemer proberen zo lang mogelijk uit de wind te blijven, maar je kunt het ook juist als een kans zien om je als duurzame ondernemer te positioneren waardoor je interessanter wordt voor dergelijke bedrijven. Kortom, denk je als ondernemer in kansen of in bedreigingen?
In zijn omgeving ziet Rob den Hollander dat veel ondernemers nog niet zijn voorbereid op de veranderingen die eraan komen omdat de kennis erover ontbreekt. Hier ligt ook een taak voor hem. “In mijn rol als vicevoorzitter vind ik het de ultieme opdracht om met de Versnellingskamer te kijken of we het mkb in beweging kunnen krijgen. Dat ze stappen gaan zetten in het kader van verduurzamen, want uiteindelijk gaat dat ook over het toekomstbestendig maken van je bedrijf.” “Er zijn ondernemers die echt voorop lopen, maar uiteindelijk is de crux dat we juist het kleinere mkb, de bedrijven die er nog niet mee bezig zijn, gaan benaderen. Dat het gaat lukken, daar is de vicevoorzitter optimistisch over. “Ik denk dat als je kijkt naar de regio Foodvalley zelf dat we alle ingrediënten in huis hebben om er iets heel moois van te maken in de regio. We hebben ondernemers die heel erg ondernemend en hardwerkend zijn met schitterende en innovatieve bedrijven. Daar ligt het allemaal niet aan. Wel moeten ze nu nog meer vooruit kijken. In plaats van werken ín je bedrijf, gaat het juist om werken áán je bedrijf. Daar ligt een rol voor ons om ze dat inzicht en overzicht te geven.” Wij moeten het vliegwiel in beweging krijgen, dat bedrijven ook van elkaar leren en het netwerk met elkaar opbouwen om circulaire oplossingen te genereren. Dat doen we ook door in werkplaatsen met elkaar te experimenteren. ‘Communities of Practice’ (CoP) worden die genoemd, zoals bouwbedrijven die met elkaar circulaire toepassingen bedenken waar we als gehele regio ons voordeel mee kunnen doen. Als het lukt die versnelling aan te brengen als Versnellingskamer is onze missie geslaagd. Als dat lukt, dan ben ik een blij man.”
Als directievoorzitter van Alfa Accountants en Adviseur geeft Rob den Hollander zelf het goede voorbeeld. Alfa Accountants heeft als motto ‘Werken aan een betere wereld’ en is het meest duurzame accountants kantoor van Nederland en is B Corp gecertificeerd, een officieel certificaat waarmee bedrijven laten zien duurzaamheid echt heel erg belangrijk te vinden. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat het kantoor in Barneveld vol ligt met zonnepanelen, gebruik wordt gemaakt van elektrische lease auto’s en er aandacht is voor de duurzame inzetbaarheid van mensen. Volgens Rob den Hollander biedt dit ook voor anderen voordelen. “Voor onszelf is dit mooi, maar er ligt ook wel een verantwoordelijkheid als duurzaam accountantskantoor om ook je klanten daarin mee te nemen. Op kantoor is nu een subsidieadviseur mkb aangesteld, die bedrijven concreet kan helpen met advies en subsidies waarmee ze hun voordeel kunnen doen.”