Meten van circulariteit is lastig. Vaste definities of consensus over wat circulair is bestaan nog niet en het ontbreekt aan eenduidige methoden voor het meten ervan, of dit vraagt om een aanzienlijke eigen inspanning van u of van uw adviseurs. Juist voor MKB-bedrijven en lokale overheden is het lastig om aan te tonen welke circulaire prestatie of bijdrage uw (MKB) organisatie levert.
Ons doel is circulariteit in de regio te versnellen door individuele bedrijven en overheden zelf hun circulaire bijdrage te laten meten. We willen het meten van circulariteit helder en eenduidig maken voor MKB-bedrijven en (lokale) overheden.
In een pilot zullen we, met een aantal bedrijven die partner zijn van het Living Lab, het meten van circulariteit opzetten. We gaan in een aantal stappen heel concreet in op uw bedrijfsmodel, grondstoffen, milieu-impact en strategieën voor grotere circulariteit. Bent u geïnteresseerd in deelname aan de pilot, heeft u ideeën rondom het aantonen van circulariteit of het meten ervan waar u hulp bij nodig heeft, zoekt u verbinding, wilt u kennis uit wisselen of heeft u initiatieven die verder gebracht kunnen worden? Laat u dat dan vooral weten! Na de pilot willen we een methodiek hebben ontwikkeld die we breed kunnen inzetten.
Naast deze pilot zijn we als Living Lab betrokken bij meetbaarheid van duurzaamheid en circulariteit. We gaan daar in een volgende nieuwsbrief nader op in, maar denkt u aan:
Gerard Stienstra is werkplaatsbegeleider van 'meten van circulariteit' en heeft meer dan 15 jaar ervaring in advies en methodes voor het kwantificeren van circulariteit, duurzaamheid, uitstoot van CO2 en energie. Hij werkt nu als zelfstandig adviseur en daarvoor bij DNV, KEMA, ECN en CML (industriële ecologie). U kunt rechtstreeks contact met hem opnemen bij vragen of opmerkingen via gerard@newtechnologyvalue.nl of 06-14388770