Presentatie afstudeeronderzoek Circulaire Betonketen in de Regio Foodvalley

Gepubliceerd op woensdag 30 augustus 2023
AlgemeenCommunity of Practice Bouw

Presentatie afstudeeronderzoek Circulaire Betonketen in de Regio Foodvalley

Op 20 juni j.l. presenteerde Toni Rijkaart, student Innovatieve Bedrijfskunde aan de CHE, zijn afstudeeronderzoek over een circulaire betonketen in de regio. Dat deed hij niet zomaar... Ruim 25 geïnteresseerden uit de betonketen, de overheid en het onderwijs waren aanwezig voor de presentatie en de dialoog die daarna gevoerd werd. 

We waren te gast bij Bosch Beton in Barneveld. Na een introductie over het bedrijf en een visie over een circulaire betonketen door Brechtje van den Beuken , CEO van Bosch Beton, nam Toni Rijkaart het stokje over. Bevlogen nam hij ons mee in zijn onderzoeksvraag: Hoe komen we in de Regio Foodvalley tot een netwerk om de beschikbaarheid van hoogwaardig betongranulaat te verbeteren?

De belangrijkste conclusie was dat de verschillende stakeholders nog niet voldoende zijn georganiseerd en het nog ontbreekt aan een gezamenlijke doelstelling. Hiervoor presenteerde Toni twee modellen met aparte sturingsmechanismen. Eén waarbij de verantwoordelijkheid wordt gelegd bij de producenten van hoogwaardige betonproducten, een andere waarbij een prominentere rol voor het Living Lab Circulair werd voorgesteld om op langere termijn de gedeelde agenda te overzien en actoren te verbinden.

Uit de daaropvolgende dialoogsessie, onder leiding van Carolien Huisman, kwamen een aantal interessante zaken naar voren. De kennis over circulair demonteren/slopen, de verwerking van beton tot betongranulaat en de hoogwaardige toepassing daarvan is in de regio aanwezig. Vraag is alleen hoe sluit je de ketens op elkaar aan en hoe maak je het haalbaar, schaalbaar en betaalbaar? Daarnaast is het belangrijk dat de aanwezige kennis wordt gedeeld met professionele opdrachtgevers. Een ander interessante vraag was hoe opdrachtgevers circulariteit als uitgangspunt meenemen in bestekken en sloopvergunningen.

Het resultaat van het afstudeeronderzoek van Toni is dat we in de Regio Foodvalley vervolgstappen gaan zetten. Zo wordt er een sessie gepland met professionele opdrachtgevers om circulariteit te borgen en het kennisniveau te vergroten. Daarnaast start de CHE met een groot onderzoek naar een circulaire betonketen uit vrijkomende agrarische bebouwing. In dit onderzoek gaan ze de belangen van ketenpartijen in kaart brengen, onderzoeken ze businesscases en adviseren ze hoe de keten een stap verder kan zetten. 

Een goed georganiseerd netwerk van ketenpartners die betonreststromen in de regio zo hoog mogelijk verwaarden, dat is dé schakel voor een circulaire betonketen!

Meer informatie: Wicha Benus (06 53873996) / wicha@innoconnect.nl 

Meer informatie

Algemeen Community of Practice Bouw Bouw


Foto's

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2023 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven