Rizz Plastics maakt hoogstaande producten van kunststof die vanuit Nijkerk hun weg over de hele wereld vinden. Maar hoe circulair is dit bedrijf eigenlijk en wat kan het nog meer doen?
Voor het antwoord op die vraag klopte de partner van Living Lab Regio Foodvalley Circulair hier aan voor een scan. En wat bleek? Rizz Plastics is al verder dan het zelf dacht.
Een onderdeeltje in de wieken van windmolens, een deel van een laadsysteem van elektrische auto’s of een stukje kunststof in aluminium kozijnen. Het zijn stuk voor stuk producten van Rizz Plastics, al zijn het geen onderdelen die ons snel zullen opvallen. Toch hoeven we voor een product van Rizz Plastics niet heel ver te zoeken, want ook brievenbussen, doucheputjes en medische hulpmiddelen. worden in Nijkerk gemaakt.
Rizz Plastics bestaat sinds 1977 en is een specialist in het ontwikkelen en produceren van kunststof spuitgietproducten. Met spuitgieten wordt kunststof dat wordt aangevoerd als granulaat of poeder, gesmolten tot een vloeibare massa. Dit wordt onder hoge druk ingespoten in een matrijs in de vorm is van het gewenste product. Door afkoeling stolt de kunststof en krijgt men het gewenste product.
Het aantal producten dat Rizz Plastics op deze manier heeft gemaakt, is inmiddels niet meer te tellen, maar het bedrijf heeft al ruim duizend verschillende spuitgietproducten gemaakt in series van één tot 12 miljoen stuks per jaar.
Met de enorme aantallen kunststof producten die vanuit Nijkerk de wereld in trekken, dringt zich een vraag op: wat gebeurt er met de grote hoeveelheid restafval die overblijft? Daar heeft Bart Zuiddam, eigenaar van Rizz Plastics goed over nagedacht. “Een groot deel kunnen we hergebruiken in andere producten. Dat kan niet als het producten zijn waar bijvoorbeeld strenge veiligheidseisen aan worden gesteld, maar voor eenvoudige producten zoals een kram, kunnen we het restmateriaal gebruiken”, vertelt Bart Zuiddam, staand naast een spuitgietmachine die het benodigde product en het restmateriaal keurig in verschillende bakken deponeert. Keert het restmateriaal niet terug in het eigen bedrijf, dan zoekt Rizz Plastics een andere toepassing. “Reststoffen die we niet zelf gebruiken, verkopen we. Alle thermoplastische spuitgietkunststoffen zijn in principe recyclebaar. Onze uitvalstromen gaan naar een recyclebedrijf in Nijkerk, dat er weer grondstoffen van maakt. Wij hebben nul afval.”
Voor Rizz Plastics is het om verschillende redenen belangrijk om circulair te werken. “Wij worden vanuit onze brancheorganisatie verzocht om te werken volgens het motto reuse recycle, redesign en renew. Ook vanuit Europa wordt dit steeds meer verplicht. Je kunt je kop in het zand steken, kunststof blijven produceren en nergens over nadenken, maar je kunt ook zeggen: we gaan er naartoe”, zegt Bart Zuiddam. “In 2050 moeten we volledig circulair zijn. Als we er nu niet mee beginnen, dan halen we dat niet.”
Om straks volledig circulair te zijn, kijkt Rizz Plastics ook buiten de eigen fabriek. Bart Zuiddam ziet het ook als zijn taak om klanten bewust te maken van de mogelijkheden. “Veel klanten, vooral de kleinere, houden zich hier niet mee bezig. Ze hebben er geen kijk op en er zijn duizenden typen kunststof, dus daar komen ze niet uit. Wij proberen de klant hierin op te voeden. Als we een gerecycled of deels gerecycled materiaal kunnen toepassen, dan doen we dat en overleggen met de klant of het acceptabel is. De klant wordt dan ook wakker. Die wil graag een product van dezelfde kwaliteit leveren, maar dan van gerecycled materiaal. Ik verwacht dat we de komende drie tot vijf jaar een aantal klanten over hebben op recycled. Van niks naar helemaal over.”
Heeft een product de fabriek in Nijkerk verlaten, dan is het de bedoeling dat het ooit zal worden hergebruikt. Wat Rizz Plastics betreft moet elk product traceerbaar zijn en daarom voorziet het elk onderdeeltje van een code. Bart Zuiddam legt uit waarom dit belangrijk is. “Wij maken bijvoorbeeld een afvoerputje voor de douche, maar dat zit in het beton. Het liefst zetten we op elk product een recycleteken en geven aan wat voor materiaal het is. Dat doen we al twintig jaar. Als het afvoerputje over dertig jaar uit de grond komt, is het goed te hergebruiken en hoeft het niet eerst getest te worden om te weten welk materiaal het is.”
Hoewel bedrijven als Rizz Plastics veel doen om hun product zo duurzaam mogelijk te maken, zijn er toch mensen die vinden dat het nóg strenger kan. Kunststof is volgens Bart Zuiddam echter niet het milieuvervuilende materiaal dat men denkt dat het is. “De wereld zonder kunststof, dat kan niet. Het zit overal in”, zegt Bart Zuiddam die niet alleen werkt met kunststof op basis van aardolie, maar ook experimenteert met biograde materialen, kunststof met houtvulling en afbreekbare kunststoffen. Dergelijke nieuwe grondstoffen zijn echter niet overal geschikt voor. “Wij zitten in de hoogtechnische materialen waar strenge veiligheidseisen aan worden gesteld, zoals laadsystemen voor elektrische auto’s. Dit zijn duurzame producten die langer meegaan. Kunststof is zo gek nog niet, maar je moet dat proces meer onder controle krijgen. Daar zijn wij natuurlijk mee bezig.”
Hoewel Rizz Plastics al een eind op weg is naar volledige circulariteit in 2050, zoekt Bart Zuiddam naar mogelijkheden om het nog beter te doen. Als partner van Living Lab Regio Foodvalley Circulair vroeg hij daarom om een scan, die werd uitgevoerd door Gerard Stienstra.
Ondernemers die willen weten hoe zij meer circulair kunnen zijn, kunnen bij Living Lab Regio Foodvalley Circulair zo’n gratis scan aanvragen. Gerard Stienstra: “Omdat het thema relatief nieuw is, worstelen veel bedrijven er nog mee en weten ze ook niet precies hoe ze het handen en voeten moeten geven. Wij maken een scan om een beeld te krijgen van wat ze al doen aan circulariteit en geven advies hoe ze dat beter kunnen doen. In het beste geval wordt het een onderdeel van de normale bedrijfsvoering, maar er maar er zijn ook bedrijven die we een eerste stap op weg helpen.”
De werkwijze die Gerard Stienstra bij Rizz Plastics heeft gehanteerd, is bij elk productiebedrijf toepasbaar. Gerard Stienstra: “Door te volgen welke massastromen door het bedrijf gaan kun je inzicht krijgen in welke materialen je gebruikt, welk deel daarvan uit hernieuwbare bron komt, wat het afval is, hoe er mee om gegaan wordt, wat er hergebruikt wordt en hoe de keten naar de klant eruit ziet. Door dit bij te houden, krijg je inzicht in hoeverre je verbetert op het gebied van circulariteit. Dit is een generieke manier, die voor ieder bedrijf van toepassing is. Of het nu een industrieel bedrijf is of de bakker. Als je één keer per jaar een overzicht maakt, dan zie je dat het beter is dan vorig jaar. Door naar je materiaalstromen te kijken, heb je beeld van je milieu impact. Dat is de grote lijn.”
Door stappen te zetten op het gebied van circulariteit is niet alleen het milieu geholpen. Circulariteit en omzet gaan bij veel bedrijven hand in hand. “Als je meer circulair bezig bent, dan heeft dit ook commerciële voordelen”, heeft Gerard Stienstra opgemerkt. “Je ziet dat ondernemingen die nog minder met afval bezig zijn, efficiënter gaan produceren en lagere kosten hebben als ze op de grondstofstromen te letten. Het meest belangrijke punt is dat ondernemingen strategische voordelen kunnen halen, zoals nieuwe markten en klanten, strategische samenwerking met toeleveranciers en afnemers”.
Een ander voordeel, waar ook Rizz Plastics baat bij kan hebben, is dat circulair werken ook recht geeft op bepaalde certificaten. “Als je een certificaat kan krijgen voor een product waar gerecyclede grondstoffen in zitten, dan kan je hiermee je circulariteit aantonen en je onderscheiden van anderen. Je ziet dat circulair ook business to business steeds meer van belang is. In de hele keten wordt er om gevraagd.”
Hoewel het woord circulariteit nog vrij nieuw is, ziet Gerard Stienstra dat veel bedrijven al meer circulair werken dan ze zelf denken. “Veel bedrijven zijn al heel goed bezig, maar ze herkennen het niet meteen als circulariteit. Voor Rizz Plastics werden hun ogen geopend toen zagen ze dat ze al veel verder waren dan ze dachten. Ze hergebruiken al heel veel, maken heel weinig afval en slaan heel veel zelf op voor later. Ze hebben goed gekeken naar welk afval ze hebben en wat ze ermee doen. Als ze er niks meer mee kunnen, dan kan het naar een bedrijf dat is gespecialiseerd in het verwerken van kunststof. Dat doen ze allemaal al.”
Ondanks het feit dat Rizz Plastics al verder is dan ze zelf dachten, is Bart Zuiddam blij met de adviezen van Gerard Stienstra. “Door het lidmaatschap van Regio Foodvalley Circulair kom ik meer in contact met mensen die behulpzaam zijn om die circulaire economie aan de praat krijgen. Wij hebben de nodige kennis en denken er over na hoe we de belasting op het milieu zo klein mogelijk kunnen. Maar door de scan zien we ook stappen die we kunnen zetten om meer circulair te worden. Daar moeten we goed over na gaan denken.”
rizzplastics.nl
Bekijk magazine