Op 5 november 2024 was Mark Geerts van PaperFoam (& Krimppp) in Barneveld gastheer voor het Circulair Café van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair. PaperFoam is een bedrijf dat al vanaf de jaren 90 aan de weg timmert en wereldwijd kantoren heeft en actief is. Ze maken zoals Mark zo mooi zegt: "Gebakken lucht". Maar deze gebakken lucht blijkt goed bruikbaar als verpakkingsmateriaal en veel duurzamer dan vele alternatieve verpakkingsmethoden.
Mark vertelde ons hoe ze door meerdere uitdagende periodes hebben ervaren door de jaren heen. Zo maakte ze verpakkingen voor de cd-industrie tot opeens de Ipod werd uitgevonden en de hele markt instortte. Of dat de medische industrie schijnbaar al 10 jaar voor productie nadenkt over de verpakking die ze graag willen hebben. Maar het is ze toch gelukt steeds weer zichzelf aan te passen aan de huidige markt en dat verhaal inspireerde.
PaperFoam is een milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal dat bestaat uit een combinatie van industrieel zetmeel, natuurlijke vezels, water en een speciale premix. Het is ontworpen als duurzaam alternatief voor traditionele plastic en piepschuim verpakkingen en wordt vaak gebruikt in productdozen, trays en beschermende inlays.
PaperFoam wordt vaak gebruikt voor:
PaperFoam biedt een alternatief voor plastic verpakkingen dat de impact op het milieu vermindert en de principes van een circulaire economie ondersteunt, zoals hergebruik, recyclebaarheid en biologische afbreekbaarheid. Het is populair geworden bij bedrijven die duurzame verpakkingsoplossingen zoeken om tegemoet te komen aan de vraag naar milieuvriendelijke producten.
Vanuit het Living Lab Regio Foodvalley Circulair juichen wij bedrijven als Paperfoam zeer toe. En we hopen dat andere organisaties hier inspiratie uit kunnen halen. Ook delen wij graag dat Mark bezig is met een initiatief genaamd Krimppp (https://krimppp.nl/). Dit is een doe- en ontwikkelcentrum voor voorlopers die graag nieuwe ideeën of innovaties willen testen.
We kijken uit naar de vervolgstappen van Paperfoam en Krimppp en bedanken Mark voor zijn mooie verhaal.