Wij maken het rond
Partner worden

Terugblik op de Community of Practice Bouw over 'Het Nieuwe Normaal'

Gepubliceerd op maandag 01 mei 2023
Community of Practice Bouw

Terugblik op de Community of Practice Bouw over 'Het Nieuwe Normaal'

Op 20 april vond de start van de Community of Practice Bouw in 2023 plaats. Er was een grote opkomst en brede interesse vanuit de regio om aan de slag te gaan met de circulaire (ver)bouw opgave.

Nederland Circulair in 2050 is een forse ambitie die het Rijk heeft gesteld. Wat betekent dit voor corporaties, ontwikkelaars, bouwers en gemeenten? Hoe hoog moet u de lat leggen om deze ambitie te bereiken? Om hier concreet antwoord op te geven is er Het Nieuwe Normaal (HNN) ontwikkeld. Met HNN werken we toe naar een eenduidige taal en nieuwe ‘standaard’ op het gebied van circulair bouwen. 

Transformatie van stoffig complet naar hip kantoor

We waren te gast bij BOOT in Veenendaal, het 'nieuwe' Circulaire kantoorpand. De kantoor locatie van BOOT is een bijzondere werkomgeving: BOOT kocht een tijd geleden een bestaand complex met als doel om hier een mooi kantoorgebouw van te maken. Vooruitkijken naar hoe we op een andere, duurzame manier met materialen kunnen omgaan. #hoedan: ervaar ambities in de praktijk!

Het belang van duurzaam ontwikkelen en een gezamenlijke taal voor circulair bouwen

De woondeal Regio Foodvalley is inmiddels een feit: 25.000 nieuwbouwwoningen tot 2030. Tijdens de Community of Practice (CoP) Bouw bijeenkomsten in 2022 is er al eens aandacht besteed aan Het Nieuwe Normaal. Maar inmiddels zijn er al weer nieuwe versies; er is een 0.5 versie uit van het raamwerk gebouw en een 0.4 versie van infra en gebied. We gaan in de CoP gezamenlijk met de eerste opdrachtnemers en opdrachtgevers in de regio een HNN-evaluatie traject doorlopen om van elkaar te leren, rondom bijvoorbeeld milieu-impact, omgang restmateriaal, losmaakbaarheid en materiaalgebruik. Wilt u ook uw project (vanaf DO) laten evalueren, geef u dan op. Er is ruimte voor 10 projecten vanaf DO-fase voor gebouwen en opgaven in de openbare ruimte.

Wat stond er op het programma in deze interactieve sessie?

Wat kunt u met Het Nieuwe Normaal?

  • Uit welke KPI’s bestaat het circulair bouwen raamwerk? Welke taal spreken we met elkaar? Wat is de minimale ondergrensgrens die we kunnen afspreken met elkaar?
  • Welk onderwerp is specifiek van belang vanuit het perspectief van o.a. opdrachtgever, opdrachtnemer, producent van materialen/producten, ontwerper, 'sloper' en/of vergunning verlener?
  • Welke ervaringen zijn er verder al met circulair bouwen en Het Nieuwe Normaal?
  • En natuurlijk het aangaan van de dialoog en een rondleiding voor de liefhebbers door het kantoor van BOOT.

Kortom, we gaan aan de slag in Foodvalley met doen wat er toe doet!

Meer informatie

Community of Practice Bouw Bouw

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven