Wij maken het rond
Partner worden

Terugblik: Werkplaats Bouw

Gepubliceerd op maandag 26 april 2021
Community of Practice Bouw

Terugblik: Werkplaats Bouw

Werkplaats Bouw wordt ook dit jaar weer ingevuld vanuit een partnerschap met Cirkelstad Veenendaal, welke de groeiambitie heeft naar Cirkelstad Regio Foodvalley. Het thema van dit jaar is:

“industrieel bouwen als optimale landingsplaats voor circulariteit”

Binnen dit thema is veel te bewerkstelligen. Tijdens de introductie van de onlinebijeenkomst Werkplaats Bouw liet Alexander van den Buuse zien dat er veel initiatieven zijn op het gebied van industrialisatie in de bouw. In dit proces worden de materiaalstromen weliswaar circulair (dus herbruikbaar) weggezet, maar er komt haast nooit plaats voor de nu vrijkomende materialen. Een economisch industrieel proces vraagt tenslotte om een continue supply chain en de angst zit er nog in dat dit niet voldoende te borgen is vanuit bestaande materialen. Terecht? Zijn we niet gewoon een lineair proces aan het optimaliseren?

Tijdens de bijeenkomst is er de tijd genomen om dit te bespreken. Want nu bouwen met nieuwe materialen en over 50 of 100 jaar juichen over de herbruikbaarheid lijkt ook niet de oplossing van vandaag, toch?

De avond voor de bijeenkomst was er een reportage over Greta Thunberg. Het jonge meisje die volwassenen boos toespreekt over onze inactiviteit op klimaatactie, die haar toekomst en van de jeugd, zo in gevaar brengt. Tijdens de bijeenkomst liet Alexander via een uitstapje naar de Toekomststoel (welke hij meeneemt naar zijn werkgevers om deze jeugd een plek te geven aan de vergadertafels) zien dat in feite 30 jaar geleden er ook al een boos kind dezelfde vragen stelde op het World Economic Forum in Rio de Janeiro. Zie ook: Girl Who Silenced the World. Om maar weer eens even de urgentie aan te geven.

Lunchlezingen Cirkelstad

Daarna was het tijd voor Cirkelstad, zij organiseren lunchlezingen over biobased bouwen en bouwen met hout. Dit zijn allemaal nieuwe materialen. Verschillende vragen werden dan ook besproken: ‘kunnen we wel alles in hout bouwen?’, ‘is biobased isolatie wel ideaal? Hennep is bijvoorbeeld ook maar een invasief’. Voorbeelden voor hergebruik passeerden de revue. Aansluitend werd de ladder van Lansink besproken, welke ook weer naar voren komt in de Lunch lezingen van Cirkelstad

Sustainable Development Goals

Ook kwamen de Sustainable Development Goals (SDG) aan de orde. Alexander had het over SDG 18, deze bestaat niet, maar hij noemt dit “mindset”. Je moet wel willen, je moet wel zoeken naar het totaalplaatje om op de juiste manier en in de juiste tijdspanne invulling te geven.

Materiaal staal

Om eens los te komen van bouwen met hout, was de materiaalkeuze dit keer staal. Tim Rodenburg van het bedrijf Skellet hield een presentatie over zijn bouwsysteem van staal. Wat hij zelf omschrijft als meccano voor grote mensen. Een juiste basis om met een variëteit van logische bouwmaterialen een solide, veilige en hergebruikte of herbruikbare constructie te realiseren. Dit vormt de basis van een brede expertise in bouwen waarvan hij talloze voorbeelden liet zien. Zijn presentatie is hier terug te kijken.

Circulaire aanbesteding

Tot slot stonden wij nog even stil bij het consortium van Cirkelstad Veenendaal, ondernemers en de Circulaire Aanbesteding waaraan wij hebben meegedaan. Het idee om vanuit de gemeente op een totaal andere manier een uitvraag voor een Integraal Kind Centrum in de markt te zetten is 2 jaar geleden ontstaan bij de 1e bijeenkomst van de werkplaats. Deze methode Rapid Circulair Contracting (RCC) is uitgewerkt zowel aan de gemeente kant als aan de ondernemers kant. Gert van Driesten en Henno Westeneng namen ons mee door het inschrijvingsdocument en deelden ervaringen.

Meer informatie

Community of Practice Bouw Bouw

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven