Terugblik werkplaats Meetbaarheid

Gepubliceerd op woensdag 11 december 2019
Community of Practice Meetbaarheid

Terugblik werkplaats Meetbaarheid

Donderdag 31 oktober 2019 vond onze 2e sessie van de regionale werkplaats “meten van circulariteit” plaats op ons kantoor van Alfa in Barneveld. Een initiatief van FoodValleyRegio Circulair.

Een interessante en uitdagende sessie wederom bijgewoond door een 25-tal ondernemers en adviseurs uit de regio.

De sessie startte met een uiteenzetting over de verscheidenheid van de momenteel gehanteerde rapportagemodellen (Sustainable Development Goals; 6-kapitalenmodel; People, Planet en Prosperity; en B-Corp). Hierbij kwamen de overeenkomsten en ook de verschillen tussen de modellen aan de orde. Internationale standaarden, creëren van waarde, balans en scores meten zijn aandachtspunten.

Wim de Haas (WUR) en Henk Kievit (CHE en Nyenrode) brachten vervolgens in kaart hoe te komen tot initiatieven en resultaten in onze regio daarbij kennis delend over een soortgelijk traject in de omgeving van Arnhem. Topdown, ambities definiëren, nulmeting en alle stakeholders betrekken en informeren. Een intensief traject, maar mooi om te zien dat er ook in andere regio’s goede voortgang wordt gemaakt. Verbindingen leggen en van elkaar leren zijn belangrijk.

Koos Wagensveld (HAN) legde de link tussen praktijk, kennisdelen en gebruik maken van ambitieuze studenten. Samen met het bedrijfsleven de relevante “stromen” (6-kapitalenmodel) binnen een onderneming in kaart te brengen en daadwerkelijk acties initiëren op het terugdringen van reststromen en sluiten van kringlopen.
Tot slot nam Loes Keetels (Schuttelaar & Partners) ons mee in de internationale GRI aanpak. Procesmatig en planmatig werken met een duidelijke focus. Met sprekende voorbeelden van leesbare voortgangsrapportages op het gebied van circulair ondernemen sloten we deze sessie af. Diversiteit van de verschillende rapportages was groot en interessant om te zien hoe veel bedrijven een eigen invulling geven aan het rapporteren over de voortgang op het gebied van circulair ondernemen.

Kennis delen stond centraal in deze sessie. In de volgende, voorjaar 2020, zullen we deze kennis met ondernemers gaan toepassen om te komen tot concrete resultaten binnen onze werkplaats.

Meer informatie

Community of Practice Meetbaarheid Meetbaarheid

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2023 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven