Een kleine 100 aanwezigen hebben afgelopen donderdag de start van het nieuwe programma van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair bijgewoond. In twee uur tijd kwamen veel onderwerpen langs:
Aan tafel namen telkens gasten plaats die hun visie gaven op een circulair onderwerp: circulair slopen en bouwen, de urgentie van grondstoffentekorten en klimaatverandering, voedselketens die rond gebogen kunnen worden door slim samen te werken en data die bedrijven inzicht geeft in hun eigen grondstofketens.
Kernwoorden waren telkens samenwerking, opschaling, kennis en vooral ketens. Dat is ook waar het Living Lab Regio Foodvalley Circulair zich hard voor maakt: samenwerking in de keten. Of dat nu gaat om beton, om voedsel, om data of om waterstof. Samenwerking tussen ondernemers en overheid, tussen onderwijs en ondernemers en met alle drie de O’s tegelijk. Samen leren, samen anders denken en doen.
Die boodschap bracht ook Tom Middendorp, de ‘klimaatgeneraal’ die de aanwezigen wees op mondiale veranderingen in klimaat, de verdeling van water en grondstoffen en de geopolitieke krachten consequenties die deze veranderingen met zich meenbrengen. Er ontstaan brandhaarden in grote gebieden die zullen leiden tot (gewapende) conflicten, vluchtelingen, droogte, onvruchtbare gebieden en daaruit ontstaat weer meer grondstoftekorten, verarming en extremisme.
Niet dat er geen hoopvolle initiatieven en mogelijkheden zijn overigens: zo wordt er water uit woestijnlucht gemaakt waarop kassen en gebouwen kunnen draaien, kunnen steden hun energievoorziening lokaal of regionaal regelen en kunnen we door samen te werken de crises wereldwijd en regionaal het hoofd bieden. Een boodschap om over na te denken, zeker ook met het boek van Middendorp in de hand, dat de aanwezigen kregen uitgereikt. Een mooi duo met het notitieboekje van GreenSide, gemaakt van eenzijdig gebruikt papier van basisscholen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in Barneveld. Kleine, concrete projecten zoals dit zijn de bouwstenen van een circulaire samenleving die grote veranderingen het hoofd kan bieden. En het Living Lab Regio Foodvalley Circulair wil veranderaars bij elkaar brengen, in beweging zetten en actief samen aan de slag laten gaan. ‘Wij maken het rond’ is het thema waar we de komende vier jaar mee aan de slag gaan.
Het Living Lab Regio Foodvalley Circulair werd in 2019 opgestart door een actieve kopgroep. Bij het terugkijken door de Versnellingskamer aan het begin van de bijeenkomst, viel positief op dat velen van de kopgroep en van de partners die zich hebben aangesloten nog steeds actief zijn en wederom partner worden voor het vervolg.
In de programmaperiode die nu is gestart, 2023-2026 gaat het Living Lab Regio Foodvalley Circulair onveranderd door met de succesvolle zaken zoals de ontmoetingen in het netwerk, het matchen van vraag en aanbod van onderwijs met bedrijven, thematische bijeenkomsten voor kennisuitwisseling en projecten en het bieden van inspiratie. De nieuwe inzichten die worden opgenomen in de activiteiten richten zich op het agenderen en initiëren van circulariteit bij relevante ontwikkelingen zoals de woningbouwopgave in de regio, bedrijventerrein, de koppeling met de energietransitie en de landbouwtransitie.
Programmaplan 2023-2026 in het kort
We focussen ons steeds meer op het realiseren en implementeren van circulaire principes aan de voorkant van projecten, zowel bij de overheid als het bedrijfsleven. Ons doel is om circulair het ‘nieuwe normaal’ te laten worden, maar juist nu is daar de inzet van ‘radicaal circulair’ voor nodig. Als we niet in de beginfase, in het ontwerp, de financiering en de principiële keuzes voluit voor circulair gaan, dan is het heel lastig om het tot een goed einde te brengen. De omslag in denken en doen vraagt een brede groep mensen: van architecten tot bouwers, van beslissers tot inkopers en van bijna-afgestudeerden tot koploper.
De bijeenkomst werd verlevendigd door een drietal grondstofparades. Studenten en docenten van het AERES (v)mbo lieten de aanwezigen verschillende circulaire producten en grondstofstromen zien. Deze waren ingebracht door de aanwezige bedrijven en studenten en toonden hoe breed de circulaire economie is. Refurbished plafondplaten, insectenmeel, granola van oud brood, substraat van Nederlandse bodem, granulaat van plastic verpakkingen, betonnen elementen, ricotta op basis van wei en biobased verpakkingen. Inspirerend en leerzaam en zeker ook een bevestiging dat de circulaire economie steeds meer vaart krijgt.
Als afsluiting van de kick-off bijeenkomst werden de partners in het zonnetje gezet. Of in het flitslicht beter gezegd, want we maakten een groepsfoto. Zowel bestaande als nieuwe partners kozen ervoor om het Living Lab Regio Foodvalley Circulair te steunen met een betaald partnerschap en om deel uit te maken van hét netwerk dat in Regio Foodvalley leidend is in de transitie naar een circulaire economie.
Partner worden kan (ook nu nog uiteraard) als ambassadeur of als partner. Ambassadeurs zijn koplopers in hun eigen bedrijfsvoering die het netwerk een warm hart toedragen en ook meebouwen aan een sterk programma voor de komende jaren. Alle partners hebben toegang tot alle activiteiten en bijeenkomsten, van klein tot groot bedrijf, van onderwijsinstelling tot non-profit organisaties tot woningbouwcoöperaties. En ook de acht gemeenten van Regio Foodvalley zijn aangesloten en dragen financieel bij, zonder hun onmisbare steun was deze nieuwe programmaperiode niet van de grond gekomen.
Sluit u zich aan bij het Living Lab Regio Foodvalley Circulair? U bent van harte uitgenodigd!
Samen maken wij het rond!
Ambassadeurs:
Boot organiserend adviesbureau
Rabobank Vallei & Rijn
Koninklijke van Ginkel groep
Kreeft Bouwbedrijf
Alfa Accountants en Adviseurs
AERES
NextVenue
Partners bedrijven:
Rooseboom
Paperfoam
Hardeveld werkplek & projectinrichting
Van Munster Media
Bosch Beton
Arcom architectuur en bouwmanagement
BenedenBoven
Toyota van Gent
KoKonsult
Bakkersgrondstof
DeMaes Catering
Zakelijk Bezorgd
De Groenerie
Rizz Plastics
Fydro
Partners onderwijs:
Christelijke Hogeschool Ede
Christelijke OnderwijsGroep
Van Hall Larenstein
Partners non-profit en anders:
Stichting Insert
De Woningstichting
Woonstede
Stichting VoedselSurplus
Gemeenten:
Gemeente Ede
Gemeente Wageningen
Gemeente Veenendaal
Gemeente Nijkerk
Gemeente Barneveld
Gemeente Rhenen
Gemeente Renswoude
Gemeente Scherpenzeel
(fotografie Linda van den Burg)