Wij maken het rond
Partner worden

Werkplaats Meetbaarheid 2021-2022

Gepubliceerd op dinsdag 14 december 2021
Community of Practice Meetbaarheid

Werkplaats Meetbaarheid 2021-2022

De plannen voor 2022 zijn:

 1. Afronden van pilot ‘meetbaarheid van circulariteit’
  Er zijn dit jaar twee pilot trajecten gestart, er is nog plaats voor één bedrijf in het eerste kwartaal van 2022. Naast deze pilots leren wij ook van de bedrijven die niet meedoen aan de pilots maar wel geïnterviewd zijn. De resultaten worden gedeeld met deelnemende bedrijven en tijdens een bijeenkomst in 2022. 
   
 2. Van meten naar rapporteren.
  Voor ieder bedrijf betekent circulariteit iets anders, maar wat de meeste bedrijven gemeen hebben is dat zij graag hun successen en bijdrage aan circulariteit delen, maar dit lukt nog beperkt. Voor grote bedrijven zijn er methoden om te meten en rapporteren als onderdeel van jaarverslagen. Deze aanpak is niet geschikt omdat het  voor MKB bedrijven vaak (te) omvangrijk is of omdat de inhuur van expertise nodig is. Er bestaat ook niet één meetmethode voor alle bedrijven, maar op sector niveau zijn er al wel pogingen voor het meten en rapporteren over circulariteit.
   
  Voor volgend jaar verschuift de nadruk van onze werkplaats meer naar rapporteren en communiceren van (circulaire) impact. Bedrijven die hun kwalitatieve bijdragen en meetbare impact op circulariteit willen delen, helpen we verder door goede voorbeelden te geven en bijeenkomsten te organiseren voor bedrijven in de regio. MKB bedrijven in de regio leren daarmee beter te rapporteren en kunnen makkelijker en overtuigender communiceren over zowel kwalitatieve als meetbare impact. We blijven ook het meten van circulariteit promoten en streven ernaar dat voor ieder deelnemend bedrijf er een passende circulaire KPI is.
   
  We verkennen en delen onze ervaringen onderling voor MKB bedrijven, om eenvoudig en eerlijk te rapporteren over wat een bedrijf doet en welke impact het heeft als het gaat om rapporteren van duurzaamheid. Met de nadruk op het onderdeel circulair zowel kwalitatief als gemeten. Over circulair bijvoorbeeld met 1 KPI voor het belangrijkste product van een bedrijf. Een ander voorbeeld is verder invulling geven aan Circular Accounting voor MKB bedrijven.

Activiteiten in 2022 in het kort

 • Opvolgen van pilots en de presenteren van resultaten in een bijeenkomst.  
 • Later in het jaar volgen mogelijk andere bijeenkomsten / activiteiten met kleinere groep bedrijven, met onderwerpen als:
  • rapportage van circulariteit als onderdeel van bedrijfsrapportage (circular accounting, rapporteren over circulair & duurzaamheid, hoe communiceren over bijdrage aan circulariteit)
  • bijeenkomst over meten van impact - waarin is meten van circulariteit anders dan brede duurzaamheid. + voorbeelden van bedrijven die allen 1 KPI hebben bedacht voor meten en monitoren van hun eigen circulariteit.  

Meer informatie

Community of Practice Meetbaarheid Meetbaarheid

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven