Veel mensen in de regio Foodvalley zullen Wilma Gorissen al kennen. Is het niet persoonlijk, dan is het wel door de vele contacten die zij in de regio heeft als het gaat om duurzaamheid. Haar netwerk is groot, evenals haar ambitie om de wereld een stukje mooier te maken. Dat maakt haar tot een welkome aanwinst als nieuw lid van de versnellingskamer.
Wilma Gorissen (51) is werkzaam als bestuurder bij Stichting Ons Bedrijf in Barneveld. In het leer-/werkbedrijf ligt de focus erop dat individuele ontwikkelingen en unieke talenten van jongeren en volwassenen volop worden benut. Ons Bedrijf werkt intensief samen met lokale instellingen, opdrachtgevers, bedrijven en de gemeente Barneveld.
Daarnaast is Wilma als vrijwilliger nauw betrokken bij verschillende organisaties. Zij is lid van de Raad van Toezicht bij HandicapNL, bestuurslid van de Barneveldse Industriële Kring, voorzitter van Business Club Zorg & Welzijn, voorzitter van de Raad van Toezicht van Museum Nairac, lid Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gemeente Barneveld (SOGB) en Werkvelddeskundige bij Hogeschool Utrecht. Het is een veelheid aan vrijwilligers functies, maar met een duidelijke rode draad. “Het gaat vaak om duurzaamheid”, legt Wilma uit.
Het lidmaatschap van de versnellingskamer past bij de vele initiatieven die Wilma in de regio al ondersteunt en ze maakt er graag tijd voor vrij. “Dit is een mooie en belangrijke portefeuille om me mee bezig te houden. Ik vind het belangrijk me ervoor in te zetten om de wereld net zo mooi, en zo mogelijk een beetje mooier achter te laten voor volgende generaties.”
Voor haar werk voor de versnellingskamer denkt Wilma gebruik te kunnen maken van de vele contacten die zij heeft in de regio. In het bedrijfsleven ziet zij al enkele goede voorbeelden. “Er zijn enkele koplopers in de regio die prachtige producten maken en dat zullen er steeds meer worden. En kijk eens naar het stemgedrag van jonge mensen, daar zit duurzaamheid al veel meer ingebakken. Je ziet dan ook steeds meer bedrijven die duurzaamheid als handelsmerk hebben.”
Hoewel al veel bereikt is, realiseert Wilma zich dat het werk van de versnellingskamer er voorlopig nog niet op zit. “Er is op alle vlakken nog zoveel te doen. Om de klimaatdoelen te behalen, moet er echt nog wat veranderen. Je kunt niet de hele wereld redden, maar in de eigen regio kan je veel doen”, zegt Wilma, die daarbij ook naar zichzelf kijkt. Met zonnepanelen, een goede isolatie en een elektrische auto kiest zij voor duurzaamheid in haar woonplaats Kootwijkerbroek. Veel onnodige rommel zullen we bij haar thuis ook niet aantreffen. “Circulariteit is belangrijk. Of het nu gaat om het pand van Ons Bedrijf in Barneveld of om de spullen die we in huis hebben. Alles waar we gebruik van maken zomaar op de vuilnisbelt laten belanden. Dat moeten we niet meer doen.”