Wij maken het rond
Partner worden

CoP Circulaire Bouw bijeenkomst #7: Groot denken – klein beginnen

maandag 11 december 2023
11:30 uur - 14:00 uur
Restaurant De Hof - Arnhemseweg 3 - Renswoude

CoP Circulaire Bouw bijeenkomst #7: Groot denken – klein beginnen

Groot denken – klein beginnen

Inmiddels zijn we ons er allemaal van bewust dat er een enorme (ver)bouwopgave voor ons ligt. De Woondeals voor de nieuwbouwopgave zijn aan het indalen en is er inmiddels ook een serieuze impuls gegeven aan het ‘isoleren’ van woningen vanuit het Nationale Isolatie Programma. En juist het leren van de kleine stapjes gaat de grote opgave aanjagen in het maken van bewustere keuzes voor o.a. hergebruik, een lagere milieu voetafdruk en duurzamere product alternatieven.

Milieuwetgeving – wat komt er op je af

Wat ons steeds meer gaat helpen bij het maken van die duurzamere keuzes, is wat er allemaal op ons af gaat komen op product-, project- en organisatieniveau. Niet alleen in Nederland, maar ook vanuit Europa – en met vaak óók nog lokale aangescherpte eisen en ambities. De tijdslijn milieuwetgeving voor de bouwsector laat eenduidig zien: er is geen ontkomen meer aan. Aan de slag dus!

CoP Circulaire Bouw

Samen met Sunta Veerkamp - Programmamanager Wonen - zijn we de volgende CoP Bouw aan het voorbereiden. Schrijf u hieronder alvast in!

Centrale vraag tijdens de CoP: 

De Woondeal in de praktijk.

  • Waar gaan we bouwen?
  • Volgens welke standaard gaan we bouwen?
  • Hoe gaan we sneller bouwen?
  • Hoe gaan we het samen realiseren?
  • Hoe houden we het ook betaalbaar?

We gaan het gesprek aan met de gemeenten, woningbouwcorporaties en bouwers en ontwikkelaars uit de Regio Foodvalley - hoe kunnen we samen komen tot een bouwstroom?

Tijd
11:30 - 14:00 uur 

Locatie
Veenendaal. Verdere informatie volgt.

We gaan het gesprek aan met de gemeenten, woningbouwcorporaties en bouwers en ontwikkelaars uit de Regio Foodvalley - hoe kunnen we samen komen tot een bouwstroom?

Inspiratie

Sinds 2019 werken 13 woningcorporaties werkzaam in de Metropoolregio Eindhoven en 9 gemeenten uit het Stedelijk Gebied Eindhoven samen aan nieuwe sociale huurwoningen.

De aanbesteding WoonST 2.0 grondgebonden woningen en de aanbesteding WoonST 2.0 gestapelde woningen zijn inmiddels van start gegaan.

Waar een wil is, is een (leer)weg!

We gaan starten met het HNN-evalueren van 10-15 projecten in de regio. Dat kan met projecten vanaf DO of al uitgevoerd. Het kunnen eigen vastgoed- en infraprojecten zijn van gemeenten of (woningbouw)projecten binnen de grenzen van Regio Foodvalley.

Wil je een project laten evalueren en leren waar verbeterpotentieel ligt voor je volgende project of concept? Of leren hoe je een aanbesteding of uitvraag beter in de markt kunt zetten of beantwoorden? Dan is dit je kans! Schrijf je nu in.

De HNN-evaluatie word je aangeboden door de CoP Regio Foodvalley Circulair in samenwerking met Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Cirkelstad. 

Gemeente Veenendaal – Betere keuzes maken bij isoleren

Het Nationale Isolatieprogramma wordt momenteel uitgerold over Nederland. De gemeenten zijn hierbij nu aan zet. Hoe ga je huiseigenaren betrouwbaar en laagdrempelig het duurzamere isolatie product voorleggen? In Amersfoort en Veenendaal is dit voortvarend opgepakt. Beide gemeenten hebben gekozen voor het maken van een dynamisch PDF die doorlopend wordt geüpdatet en gekoppeld kan worden aan het Duurzaam Bouwloket.

De volgende stap om te gaan verkennen is hoe je subsidies kan gaan toewijzen aan duurzamere isolatiekeuzes, of juist op die locaties waar sprake is van energiearmoede. Om de lokale/regionale economie beter in positie te brengen, wordt ook in kaart gebracht waar je het duurzamere isolatiemateriaal zelf kan kopen of welke lokale erkende verwerker je kan inschakelen voor de uitvoer.

Kjeld van Pieterson van de Gemeente Veenendaal neemt ons mee in de verschillende aanvliegroutes die zijn ontwikkeld.

Een Klimaatpositieve gebouwde omgeving – het kan en wordt vanzelf steeds interessanter omdat je er meer ervaring in krijgt. 

Hou dus vol! Tot 11.12.2023

Groet, Wytze Kuijper | 0622968568 | wytze@cirkelstad.nl 

InschrijvenMeer informatie

Community of Practice Bouw

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Heeft u ook interesse om partner van Living Lab Regio Foodvalley Circulair te worden?

Wij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?

Bekijk alle voordelen
Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven