Wij maken het rond
Partner worden

Food Film Festival Filmwedstrijd: Finale

donderdag 03 februari 2022
09:00 uur - 09:00 uur
Cultura Ede

Food Film Festival Filmwedstrijd: Finale

Wageningen Universiteit & Research organiseert in samenwerking met Cultura Ede en Filmhub Oost een filmwedstrijd met het thema ‘Food transitions’. Een selectie van de beste inzendingen worden tijdens het Food Filmfestival op 3 februari 2022 in Cultura Ede vertoond.

De opdracht 

Leerlingen van verschillende scholen uit het Food Valley Scholennetwerk maken een korte film van maximaal 15 minuten over hun kijk op 'Food transitions'.

Of het nu een documentaire, korte speelfilm, animatie of comedy is, dat mogen zij helemaal zelf weten. De film wordt door een vakkundige jury beoordeeld op maatschappelijke relevantie, creativiteit, behandeling van het thema en filmische kwaliteit (montage/editing).

De uitreiking vindt op donderdag 3 februari in Cultura plaats. Tijdens de uitreiking wordt een selectie van de beste inzendingen vertoond. De kick-off van het traject is in september en loopt tot 1 januari.

Verkenning van het thema: Food Innovation

De manier waarop we voedsel verbouwen en consumeren zal de komende jaren grondig veranderen. Om de problematiek rond het overschot aan stikstof in de natuur, de vermindering van de biodiversiteit en de klimaatverandering tegen te gaan, moet er een omslag komen in de manier waarop we met ons voedsel omgaan. Het gaat om de manier waarop we voedsel verbouwen, maar het gaat ook over de manier waarop we consumeren.

Maar wat is nu de beste manier om dat aan te pakken? Wat zijn slimme manieren om met die uitdagingen om te gaan en wat denken de inwoners van Ede daarvan? Wat is Food Innovation eigenlijk?

Food Innovation gaat over de verandering van producten die we eten: denk aan zeewier, insecten, of quinoa. Het gaat dan over nieuwe producten, die bijvoorbeeld een lagere impact hebben op het klimaat of het milieu, of die gezonder zijn voor de consumenten.

Food Innovation gaat ook over nieuwe manieren om bestaande producten te verbouwen: zoals sla verbouwen onder paars licht, of bananen groeien in een verwarmde kas op het kazerneterrein in Ede. Maar Food Innovation gaat ook over nieuwe trends in het bereiden van voedsel: zie de barbecue-trend van dit moment, en over het verminderen van het gebruik van zout, suiker en vet zodat consumenten gezonder gaan eten en leven.

Kortom, het is een heel breed thema, waarin voedselproducenten en consumenten beiden een belangrijke rol in spelen.

Voorbeelden van onderwerpen voor een film:

  • De Nederbanaan: verbouwen van bananen in een kas in Nederland
  • Hoe krijg je Nederlanders aan het eten van insecten?
  • Wie is gezonder: de vegetariër of niet-vegetariër?
  • Eten van lokale producenten: wil de consument dat wel?
  • Wat is de eiwit-transitie?
  • Hoe zet je een nieuw product in de markt?
  • Wat is de invloed van foodies op wat Nederlanders eten?
  • Wat wordt de nieuwste snack?
    Weten Nederlanders nog wel waar hun eten vandaan komt?


Meer informatie

Community of Practice Circulaire Voedselketens

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Heeft u ook interesse om partner van Living Lab Regio Foodvalley Circulair te worden?

Wij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?

Bekijk alle voordelen
Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven