Werkplaats Bouw

dinsdag 21 september 2021
09:00 uur - 10:00 uur
Online

Werkplaats Bouw

Voorlopig programma

09:00 - 10:00 uur: Werkplaats Bouw
10:00 - 11:00 uur: overlappende sessie (met Werkplaats Industrie) 'Hoe circulair en duurzaam is uw organisatie?'

09:00 – 10:00 uur: Werkplaats Bouw

Industrialisering van de bouw en circulariteit, ontwikkelingen en trends.

Alexander daagt bouwers die (denken aan) industrialiseren uit om bij de volgende stelling stil te staan: “Industrialisering van de bouw is niets meer dan een efficiency slag van het bestaande bouw proces en staat circulariteit vanuit de huidige beschikbare circulaire bouwmaterialen in de weg.“

Circulaire zonnepanelen

Wat is de milieu impact van zonnepanelen? Hoe heeft dat invloed op de milieuprestatie van je gebouw die stelselmatig wordt aangescherpt? Zijn er al zonnepanelen die daar beter in presteren? Er zijn voorzichtig eerste voorbeelden in de markt die daar naar toe bewegen, een aantal worden getoond.
 
Wat doen we met zonnepanelen die van daken af (gaan) komen? Naar verwachting komen er in de komende decennia miljoenen zonnepanelen van daken die, als we niet oppassen, een enorm afval- en milieuprobleem gaan veroorzaken. De omvang van deze problematiek en de mogelijkheden van recycling worden nader belicht door Tijs Cuppen, vanuit zijn kennis en ervaring in Blue Buildings.

Op de ladder van Lansink scoort hergebruik natuurlijk beter dan recycling. Ook daarvoor is er een nieuwe ontwikkeling! De dag na onze bijeenkomst wordt het 1e weeshuis voor zonnepanelen gelanceerd met betrokkenheid van Zonnext en Sungevity. Deze kick-off gaat bij ons in voorpremière! 

Icoonproject

Het icoonproject van deze bijeenkomst wordt een beetje het toppunt van hergebruik: het vinden en verplaatsen van een (bijna) geheel gebouw voor een opdrachtgever die uitdrukkelijk circulariteit en hergebruik als hoogste inzet claimt in dit project. Een tipje van de sluier wordt opgelicht.

10:00 – 10:45 uur: hoe circulair en duurzaam is uw organisatie? 

Deze sessie is toegankelijk voor alle Living Lab deelnemers. 

Sustainable development goals

Om 10.00 uur geeft Alexander een korte introductie op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Verder neemt hij je mee in het vertalen van deze goals naar de vorming van je eigen duurzame bedrijfsdoelen en ook de eigen persoonlijke duurzame drijfveren van je medewerkers. Hoe kom je achter de drijfveren van je mensen? Hoe is de (non-)match met wat je wilt bereiken met je organisatie?

Hiervoor is met een partner een programma ontwikkeld speciaal gericht op het MKB wat je in eenvoudige stappen helpt dit alles in kaart te brengen, persoonlijke duurzaamheid-snaphots oplevert en een SDG match die je weer kan inzetten in je eigen bedrijfsontwikkeling en als communicatie- en kansen tool in de markt.

Meten van circulariteit

Om 10:30 uur gaat Gerard Stienstra meer specifiek in op de focus op Circulariteit en het meten ervan: Wat is circulariteit? Wat is het verschil tussen circulariteit van brede duurzaamheid? Hoe kan mijn bedrijf bijdragen? Waarom circulariteit meten? Welke kansen en (commerciële) voordelen hebben (MKB) bedrijven?
 
Pilot - Werkplaats Meetbaarheid van Circulariteit: voor 3 bedrijven volgt in 2021 een pilot waarmee circulariteit meetbaar wordt, deze dienen als concrete voorbeelden voor andere bedrijven in de Werkplaats. Voor wie meer wil weten hoe het meten van circulariteit jouw bedrijf kan helpen, wie wil bijdragen aan de Werkplaats of deelnemen aan de pilot.

AanmeldenMeer informatie

Werkplaats Bouw

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Heeft u ook interesse om partner van Living Lab Regio Foodvalley Circulair te worden?

Wij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?

Bekijk alle voordelen
Copyright 2021 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven