We zijn te gast bij Bakkersgrondstof, een initiatief van drie bakkers die niet verkocht brood recyclen tot broodmeel en daar opnieuw desembrood van bakken. Deelnemende bakkerijen kunnen zo het broodmeel van hun eigen overgebleven broden weer gebruiken voor nieuwe broden. Hoe circulair is dat! Bakkersgrondstof is dit jaar neergestreken in het Nederlands Bakkerijcentrum in Wageningen en start daar een verwerkingslocatie. Sebastiaan Hetterschijt is één van de drie bakkers en nodigt ondernemers in Regio Foodvalley van harte uit om een kijkje te komen nemen.
Het tweede initiatief op het programma is De Groenerie in Harskamp. Dit is een samenwerking tussen ondernemer Richard Hardeman en ’s Heeren Loo voor de productie en verwerking van verse groenten met en door jongeren met een beperking. De Groenerie zal onder meer groenten verwerken die niet (meer) kunnen worden verkocht, zoals kromme wortelen, aardappelen met een plekje of overvloedige oogst van bijvoorbeeld tomaten. Dat kunnen zowel eigen groenten zijn als overschotten van ondernemers uit de regio. Het verwerken hiervan is arbeidsintensief werk dat goed past bij de sociale werkwijze van De Groenerie. Zo gaat de Groenerie voedselverspilling tegen, zorgt het voor gezonde en verse groenten uit de buurt, biedt het een verwerkingslocatie voor andere ondernemers en een plezierige en nuttige dagbesteding.
In de werkplaats werken ondernemers en andere ketenpartijen samen met onderwijs- & kennisinstellingen en overheden aan het verwaarden van reststromen, het optimaal benutten van grondstoffen en het verminderen van voedselverspilling.
In de werkplaatsbijeenkomsten wisselen zij kennis en ervaringen uit. Ook starten we samen nieuwe projecten en samenwerkingen. Doel is de voedselketen steeds verder circulair te krijgen en verspilling te voorkomen.
De Werkplaats Circulaire Voedselketens is onderdeel van het samenwerkingsprogramma Living Lab Regio Foodvalley Circulair, en werkt samen met andere programma’s en projecten in Regio Foodvalley, zoals het Programma Voedsel- en Eiwittransitie en Landbouwnetwerk Regio Foodvalley.
19:30 uur | Inloop met koffie en thee |
20:00 uur | Welkom en kennismaken Door werkplaatstrekker Suzan Klein Gebbink |
20:20 uur |
Bakkersgrondstof
|
20:40 uur |
De Groenerie
|
21:00 uur |
Rondje actualiteiten met betrekking tot circulaire voedselketens in Regio Foodvalley Met onder anderen:
|
21:10 uur | Gedachtenwisseling: Hoe verder naar circulaire voedselketens in Regio Foodvalley? |
21:30 uur | Afsluiting en drankje |
22:00 uur |
Gebouw verlaten |
Wij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?
Bekijk alle voordelen