Wij maken het rond
Partner worden

Werkplaats Circulaire Voedselketens

donderdag 14 oktober 2021
19:30 uur - 22:00 uur
Nederlands Bakkerijcentrum Wageningen

Werkplaats Circulaire Voedselketens

Op donderdag 14 oktober is de volgende fysieke bijeenkomst van de Werkplaats Circulaire Voedselketens. Het thema van deze bijeenkomst is het verwaarden van reststromen & voorkomen van verspilling.

Bakkersgrondstof

We zijn te gast bij Bakkersgrondstof, een initiatief van drie bakkers die niet verkocht brood recyclen tot broodmeel en daar opnieuw desembrood van bakken. Deelnemende bakkerijen kunnen zo het broodmeel van hun eigen overgebleven broden weer gebruiken voor nieuwe broden. Hoe circulair is dat! Bakkersgrondstof is dit jaar neergestreken in het Nederlands Bakkerijcentrum in Wageningen en start daar een verwerkingslocatie. Sebastiaan Hetterschijt is één van de drie bakkers en nodigt ondernemers in Regio Foodvalley van harte uit om een kijkje te komen nemen.

De Groenerie

Het tweede initiatief op het programma is De Groenerie in Harskamp. Dit is een samenwerking tussen ondernemer Richard Hardeman en ’s Heeren Loo voor de productie en verwerking van verse groenten met en door jongeren met een beperking. De Groenerie zal onder meer groenten verwerken die niet (meer) kunnen worden verkocht, zoals kromme wortelen, aardappelen met een plekje of overvloedige oogst van bijvoorbeeld tomaten. Dat kunnen zowel eigen groenten zijn als overschotten van ondernemers uit de regio. Het verwerken hiervan is arbeidsintensief werk dat goed past bij de sociale werkwijze van De Groenerie. Zo gaat de Groenerie voedselverspilling tegen, zorgt het voor gezonde en verse groenten uit de buurt, biedt het een verwerkingslocatie voor andere ondernemers en een plezierige en nuttige dagbesteding.

Wat is de Werkplaats Circulaire Voedselketens?

In de werkplaats werken ondernemers en andere ketenpartijen samen met onderwijs- & kennisinstellingen en overheden aan het verwaarden van reststromen, het optimaal benutten van grondstoffen en het verminderen van voedselverspilling. 

In de werkplaatsbijeenkomsten wisselen zij kennis en ervaringen uit. Ook starten we samen nieuwe  projecten en samenwerkingen. Doel is de voedselketen steeds verder circulair te krijgen en verspilling te voorkomen.

De Werkplaats Circulaire Voedselketens is onderdeel van het samenwerkingsprogramma Living Lab Regio Foodvalley Circulair, en werkt samen met andere programma’s en projecten in Regio Foodvalley, zoals het Programma Voedsel- en Eiwittransitie en Landbouwnetwerk Regio Foodvalley.

Programma

19:30 uur Inloop met koffie en thee
20:00 uur Welkom en kennismaken
Door werkplaatstrekker Suzan Klein Gebbink
20:20 uur

Bakkersgrondstof

  • Toelichting door Sebastiaan Hetterschijt 
  • Vragen & gesprek over kansen voor Regio Foodvalley
20:40 uur

 De Groenerie

  • Richard Hardeman & Gert Veenendaal, ’s Heeren Loo
  • Vragen & gesprek over kansen voor Regio Foodvalley
21:00 uur

Rondje actualiteiten met betrekking tot circulaire voedselketens in Regio Foodvalley

Met onder anderen:

  • Update studentenonderzoek ‘binnensteden’, door Loris Monasso, student WUR
  • Update activiteiten sinds vorige werkplaats
21:10 uur Gedachtenwisseling: Hoe verder naar circulaire voedselketens in Regio Foodvalley?
21:30 uur Afsluiting en drankje
22:00 uur

Gebouw verlaten

 

AanmeldenMeer informatie

Community of Practice Circulaire Voedselketens

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Heeft u ook interesse om partner van Living Lab Regio Foodvalley Circulair te worden?

Wij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?

Bekijk alle voordelen
Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven