Tijdens de volgende Werkplaats Circulaire Voedselketens onderzoeken we volop circulaire opties voor food-ondernemers. We horen de resultaten van 2 studentenonderzoeken die momenteel bezig zijn. Daarnaast krijgen we een inspirerende rondleiding over De Groenerie, een agrarisch bedrijf dat volop bezig is met de ontwikkeling naar een circulaire plek met kleinschalige groenteproductie voor de regionale markt, verwerking en verwaarding van reststromen van eigen bedrijf en horeca, circulaire bouw/verbouw en duurzame energie- en watergebruik, en samenwerking met cliënten van ’s Heeren Loo.
9.00 uur | Inloop met koffie en thee |
9.30 uur | Opening door werkplaatstrekker Suzan Klein Gebbink |
9.45 uur |
Presentatie Menukaart met laagdrempelige circulaire opties voor food-ondernemers In september – oktober zijn studenten Innovatieve Bedrijfskunde van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) aan de slag met een menukaart met laagdrempelige tips, circulaire oplossingen en businesskansen. Doel is om voedselafval van horeca en andere winkeliers in (binnen)steden in Regio Foodvalley een betere – meer circulaire – bestemming te geven. De 4e jaars bedrijfskunde studenten werken aan een handzame ‘menukaart’ die compact, simpel en overtuigend is. Tijdens deze werkplaatsbijeenkomst is presenteren zij hun adviezen in de vorm van deze menukaart! |
10.15 uur |
Presentatie Analyse van onderbenutte en ondergewaardeerde reststromen in Regio Foodvalley Vijf studenten van Wageningen UR werken momenteel aan een analyse van de eventuele meest onderbelichte reststromen in Regio Foodvalley. We hebben hen gevraagd om beschikbare databases en onderzoeken te analyseren en tevens interviews te houden en de inzichten te vertalen naar adviezen voor Regio Foodvalley. De vraag voor ons in de regio: hoe gaan we optimaal met deze stromen om? Wat kunnen we er mee voor humaan voedsel, veevoer, eiwitteelt of andere oplossingen? Uiteraard zo hoogwaardig mogelijk volgens de Ladder van Moerman. |
10.45 uur | Pauze |
11.00 uur |
Rondleiding over De Groenerie Agrarisch ondernemer Richard Hardeman heeft vorig jaar zijn kalveren weggedaan en is volop bezig met de ontwikkeling van een circulaire plek met kleinschalige groenteproductie voor de regionale markt, verwerking en verwaarding van reststromen van eigen bedrijf en horeca, mogelijkheden voor publieke beleving, rondkijken en groenteverkoop, circulaire bouw/verbouw en duurzame energie- en watergebruik. Dit alles in samenwerking met onder andere cliënten van ’s Heeren Loo. Momenteel wordt toegewerkt naar de verwaarding van reststromen van restaurants. |
11.30 uur |
Gesprek: naar minder voedselverspilling en meer inkomsten door sterkere circulaire voedselketens |
12.15 uur | Lunch en bijpraten |
Ca 13.00 uur | Einde |
Wij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?
Bekijk alle voordelen