Werkplaats Voedselverspilling Onderwijs

maandag 14 juni 2021
15:00 uur - 16:30 uur
Online

Werkplaats Voedselverspilling Onderwijs

In het onderwijs is veel aandacht voor het onderwerp voedselverspilling. Het is een belangrijk thema binnen lessen Food, Duurzaamheid, Innovatie, Milieu en meer. We zien mooie voorbeelden, maar ook scholen die worstelen hoe je dit thema voor de studenten kunt vormgeven en die vervolgens zelf aan de slag gaan met de ontwikkeling van lesmateriaal.

Samen met het programma Jong Leren Eten (Gelderland/Utrecht), waar vol wordt ingezet op gezonde en duurzame voedselkeuzes voor jongeren via het onderwijs, wordt de volgende werkplaats aangeboden.

Werkplaats

Voor:
- Onderwijs, overheden en specifieke ondernemers.

Thema's:
- Presentatie actuele onderwijsprogramma's voedselverspilling.
- Voorbereiding Week van de Voedselverspilling 7 t/m 13 september 2021. 

Online bijeenkomst:
- Deze bijeenkomst wordt via Zoom georganiseerd. 

Programma:

- Welkom
- Voedselverspilling tegen gaan: wat is het actuele aanbod binnen het onderwijs?

  • Presentatie ‘vers’ overzicht goede, erkende lesmethodes 
  • Whole School Approach, ‘Ga de Verspilling Tegen'
    • 'Van meelwormenproject tot restverwerking’ Mark Reurink, docent Voeding Aeres VMBO Nijkerk
  • MBO-challenge Voedselverspilling;
    • Filmpje MBO-challenge Ede
    • MBO-challenge Voedselverspilling, wat houdt het in? Nancy Boterblom, landelijk organisator challenge/docent MBO Clusius
    • De praktijk: hoe heeft Aeres Ede de MBO-challenge aangepakt. Sabina Ramazanova, docent Aeres MBO Ede
  • Reflectie op de Challenge door ondernemers: VoedselSurplus/Carla Veenman
  • Reflectie vanuit het onderwijs

- Zero Waste Challenge: schoolbrede aanpak brengt tegengaan van voedselverspilling in versnelling

  • Challenge Voedselverspilling Aeres Flevoland/Gelderland, Esmee Spoler (Aeres HBO Dronten, voedselverspilling)

- Week van de Voedselverspilling 7 – 13 september 2021: brainstorm en delen plannen

  • Studenten maken en delen recepten; Aeres VMBO Nijkerk is eind mei de voorbereiding gestart en praat ons bij.
  • Wat kan een schoolkantine/cateraar betekenen? Carmen Purvis, Van Leeuwen Catering,
  • Wat bieden Foodvalley Circulair en Jong Leren Eten aan ondersteuning?
    Samareh Bloemberg (Foodvalley Voedseltransitie), Lisa Verbruggen (Jong Leren Eten)
  • Uitwisseling plannen en wat is er nodig om ze concreet te maken?

- Afronding en informele napraat

Aanmelden

Meld je aan door een mail te sturen naar Wieke Bonthuis: 

Aanmelden

NB: Deelnemers aan de Werkplaats op 14 juni krijgen een verrassingspakketje ‘thuis’ gestuurd. Als je dit ook wilt ontvangen, voer dan bij de aanmelding op de site je adres in of dat van je organisatie. In dit pakketje vind je ook een handige hardcopy van de Infographic met actueel Lesmateriaal.

Voedselverspilling en onderwijs

De werkplaats ‘Voedselverspilling & Onderwijs’ binnen Foodvalley Circulair zet in op: ontwikkelen van curricula, delen van best practices, organisatie van activiteiten in de Verspillingsvrije Week in september, ophalen van onderzoeksvragen bij bedrijfsleven en andere organisaties, uitvoeren van onderwijsopdrachten, koken met restproducten, stageopdrachten, monitoring van waste bij ketenpartijen.

Regio Foodvalley kent een groeiend netwerk van onderwijsinstellingen dat actief onderwijs organiseert over voedselverspilling en circulaire voedselketens. Scholieren en studenten doen praktijkopdrachten bij bedrijven, er zijn volledige curricula, maar ook speciale vakken over minder verspilling.

Meer informatie

Voor meer informatie over de bijeenkomst kunt u contact opnemen met Wieke Bonthuis via w.bonthuis@cailin.nl.


Meer informatie

Community of Practice Circulaire Voedselketens

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Heeft u ook interesse om partner van Living Lab Regio Foodvalley Circulair te worden?

Wij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?

Bekijk alle voordelen
Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven