Wij maken het rond
Partner worden

Bakjesretour Wageningen – Herbruikbare en retourneerbare maaltijdverpakkingen

Gepubliceerd op woensdag 25 januari 2023
Community of Practice Circulaire Voedselketens

Bakjesretour Wageningen – Herbruikbare en retourneerbare maaltijdverpakkingen

Op 25 januari 2023 is het project ‘Herbruikbare en Retourneerbare Maaltijdverpakkingen’ gestart in Wageningen. Op initiatief van Rotary Club Wageningen (o.l.v. mevr. Lous van Vloten-Doting) is er een bijeenkomst voor horecaondernemers over dit thema georganiseerd. Met als doel: zo snel mogelijk het aantal wegwerpverpakkingen van afhaalmaaltijden en bekers van ‘take away’-drankjes flink te verminderen en zo mogelijk te laten vervangen door een herbruikbare variant.

Dit is niet alleen een doel en een ideaal van een aantal gedreven mensen, maar ook ingegeven door Europese regelgeving, die vanaf 1 juli a.s. nieuwe eisen oplegt aan de verpakking van afhaalmaaltijden en -drinken. Vanaf die datum mogen verpakkingen niet meer gratis aangeboden worden aan de klant, is een herbruikbare variant verplicht en kunnen klanten een eigen verpakking meebrengen om te laten vullen met eten of drinken.
Gastsprekers Emmy van Daele van Mission ReUse en Annet de Haas van de Wageningen UR (hoofd Location Facilities) brachten veel zinvolle kennis in met tal van bruikbare voorbeelden.

Zo’n 50 geïnteresseerde horecaondernemers uit Wageningen zijn enthousiast over deze plannen. Daarvan waren er 25 aanwezig om mee te denken; bijvoorbeeld over de eisen waaraan een retourneerbare verpakking moet voldoen. Ook werd kort verkend of je per locatie een inzamelpunt zou moeten inrichten, of juist met meerdere ondernemers tegelijk beter toe kunt werken naar 1 inzamelpunt voor allen. De ‘Billie Cup’, een statiegeldbeker die in Wageningen al regelmatig wordt gebruikt, lijkt een goed voorbeeld dat opschaling verdient. 
Geconstateerd werd dat de belangstelling onder de horecaondernemers groot is, evenals de wil om hier stappen in te gaan zetten. Ook is er al behoorlijk veel kennis aanwezig over alternatieven en geschikte materialen, bijvoorbeeld bij het Platform Duurzaam Wageningen, of bij het Afvalcollectief Wageningen. Wel blijkt het zinvol om die kennis bij elkaar te brengen en zo nodig aan te vullen. Vanuit het Living Lab Circulair/Regio Foodvalley en vanuit de Wageningen Universiteit is aangeboden om hierin mee te denken en zo nodig kennis in te brengen. 

De Rotary Club gaat dit project verder uitwerken en wil dit voorjaar zo mogelijk al starten met een pilot voor herbruikbare bakjes. Foto's

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven