Wij maken het rond
Ondernemers

Bijzondere masterclass op Aeres VMBO Nijkerk met chefkok Christian Weij

Gepubliceerd op woensdag 22 september 2021
Community of Practice Circulaire Voedselketens

Bijzondere masterclass op Aeres VMBO Nijkerk met chefkok Christian Weij

In Nijkerk kregen de leerlingen van VMBO Aeres samen met hun docent Food Mark Reurink een masterclass in koken met restjes van chefkok Christian Weij van Smaakpark Ede.

In de Verspillingsvrije Week, van 7 tot en met 13 september 2021, wordt extra aandacht besteed aan het tegengaan van voedselverspilling. Regio Foodvalley doet daar actief aan mee en biedt tal van activiteiten voor onderwijs, ondernemers en de acht overheden uit deze regio. In Nijkerk kregen de leerlingen van VMBO Aeres samen met hun docent Food Mark Reurink een heuse masterclass in koken met restjes van chefkok Christian Weij van Smaakpark Ede. Zowel docent Reurink als chefkok Weij zetten zich al heel lang in voor een duurzame, circulaire voedselketen, mede door verspilling tegen te gaan. Wethouder Mariëlle Broekman schoof aan bij deze masterclass.

Creatief en culinair koken met restproducten

Tijdens de masterclass gaf chefkok Weij een introductie over restvoedsel. Wanneer kun je iets nog prima gebruiken en wanneer echt niet meer? Wat betekent eigenlijk t-h-t, of t-g-t op de verpakking? Belangrijke tip van chefkok Weij: “Gebruik je neus, die vertelt je veel!" Weij gaf vervolgens een aantal handige recepten waar je restjes in kunt verwerken. Samen met de leerlingen onderzocht de chef wat er in de kratten met leftovers zit (gedoneerd door een grote supermarkt uit de regio). Dit verschilt per dag en is dus een verrassing. Dat vraagt om creatief koken. Hierna gingen de leerlingen in groepen aan de slag met een eigen recept.

Wethouder Nijkerk Mariëlle Broekman kookt mee

Ook wethouder Broekman mocht meedoen aan de masterclass. Als wethouder met voedselverspilling in portefeuille vindt zij dit een mooie kans om te zien en ervaren hoe er met actuele thema’s binnen het onderwijs wordt gewerkt: “Ontzettend goed dat deze jongeren al slim leren omgaan met het gebruiken van wat je hebt. Voedsel verspillen is zo zonde. Je verspilt niet alleen het voedsel zelf, maar ook alle energie en grondstoffen die nodig waren om de etenswaren te telen, vervoeren, koelen, te bewerken en te verpakken. Bovendien is het als bedrijf economisch gezien veel beter om alles wat je inkoopt, ook daadwerkelijk te gebruiken. Want wat je wel hebt ingekocht, maar niet gebruikt, gaat ten koste van het milieu én van je winst.”

Beloning voor leerlingen en wethouder was natuurlijk het eindproduct en vooral het proeven van de lekkere soepen, de broodpuddingtaart, de fritata, het krokante stokbrood met guacamole of kruidenboter, de smoothies. Unaniem oordeel: “We hadden niet gedacht dat het zo lekker zou kunnen zijn”. Ook de docenten in de lerarenkamer hadden tijdens de lunch niet te klagen met zoveel lekkere gerechten.



Foto's

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven