Wij maken het rond
Ondernemers

Bowling- & Partycentrum Putter Eng aan de slag met slimme monitor om voedselverspilling tegen te gaan

Gepubliceerd op woensdag 23 oktober 2024
Community of Practice Circulaire Voedselketens

Bowling- & Partycentrum Putter Eng aan de slag met slimme monitor om voedselverspilling tegen te gaan

Vandaag heeft Bowling- & Partycentrum Putter Eng een Orbisk monitor in gebruik genomen. Het partycentrum is daarmee de derde locatie die meedoet aan het regionale project Orbisk in Regio Foodvalley. Orbisk is een weeg- en camerasysteem om inzicht te krijgen in voedselafvalstromen. Deze slimme technologie wordt ingezet bij professionele keukens om voedselverspilling terug te dringen. De gemeenten van Regio Foodvalley zetten de komende twee jaar twee Orbisk monitors in voor regionale horeca. 

Binnen de horeca is voedselverspilling een terugkerend onderwerp. Om die reden is Bowling- en Partycentrum gestart om voedselverspilling in het bedrijf te verminderen. Eigenaresse Thera Bakker: “Dat doen we nu nog op gevoel. Met de Orbisk wordt alles gewogen en verwachten we meer inzicht te krijgen in hoe het daadwerkelijk gaat en wat er anders kan. Daarnaast vragen gasten steeds vaker aan ons wat hoe wij omgaan met voedselverspilling. Kortom we voelen ons verantwoordelijk om hier verder mee aan de slag te gaan en zo onze bijdrage te kunnen leveren!”

Regio Foodvalley werkt actief op het thema voedselverspilling. Hier worden de krachten van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en inwoners gebundeld om te inspireren, activeren en innoveren op het gebied van voedselverspilling. Zo ook in gemeente Putten, aldus wethouder Ewoud ’t Jong (Putten) en vertegenwoordiger Regio Foodvalley: “Regio Foodvalley en gemeente Putten werken sinds dit jaar samen op de thema's Landbouw en Voedsel. In Putten en ook als Regio Foodvalley zijn we trots op het voedsel dat wordt geproduceerd. Dat betekent ook dat we zuinig zijn op het voedsel en verspilling zoveel mogelijk willen voorkomen. De tijd, het geld, het vakmanschap, het gebruikte water en veevoer, vertegenwoordigt namelijk een grote waarde. Ook zorgt voedselproductie voor veel CO2-uitstoot. We moeten hier recht aan doen.” 

Slim meetsysteem

Regio Foodvalley startte begin dit jaar samen met Orbisk een tweejarig project om voedselverspilling in professionele keukens (horeca, catering, zorginstellingen, opleidingen) te verminderen via monitoring en bewustwording. Orbisk is een slim systeem, bestaande uit een weegschaal en een camera met herkenningssoftware. Twee Orbisk-systemen gaan in de komende twee jaar acht restaurants, catering en instellingen helpen om 20 tot 50% voedselverspilling te verminderen. De systemen worden telkens zes maanden op een horecalocatie geplaatst. 



Foto's

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven