Wij maken het rond
Ondernemers

Creatieve oplossingen van leerlingen in landelijke Technasium Challenge ‘Stop voedselverspilling’

Gepubliceerd op donderdag 10 april 2025
Community of Practice Circulaire Voedselketens

Creatieve oplossingen van leerlingen in landelijke Technasium Challenge ‘Stop voedselverspilling’

Winnaars presenteren winnend idee tijdens slotevent in Ede

Hoe kun je voedselverspilling tegengaan en tóch genieten van gezonde, verse én betaalbare maaltijden? 750 leerlingen van 19 technasia bogen zich over deze vraag tijdens de landelijke challenge ‘Stop voedselverspilling’. Op woensdag 9 april 2025 streden de beste 18 teams van 9 scholen om de hoofdprijs.

Voedselverspilling is een wereldwijd probleem: in Nederland gooien we jaarlijks zo’n twee miljard kilo eten weg. Met deze challenge denken jongeren actief mee over oplossingen. Leerlingen werkten 6-12 weken in groepjes aan opdrachten van bedrijven over onder andere verpakkingen, reststromen en communicatie. Ze werden daarbij gecoacht door ondernemers zoals Maarten Molenaar (Frisse Blikken): “Het viel me op hoe goed de jongeren zich konden inleven in belevingswereld van leeftijdsgenoten en het eigen gezin en hoe je dus deze groepen maximaal kunt verleiden om voedselverspilling tegen te gaan. Daar zijn mooie aanpakken bij bedacht.”

Pitch, prijs en publieksfavoriet

Tijdens het slotevent presenteerden de finaleteams hun oplossing aan een vakjury én het publiek. Moderator Eva de Groot (Stichting Samen Tegen Voedselverspilling) begeleidde de pitches. Uiteindelijk gingen drie scholen met een prijs naar huis. De derde prijs werd gewonnen door een groepje van het Kaj Munk College uit Hoofddorp. Zij bedachten een ammoniak detector om voedselverspilling voor te zijn. De tweede prijs ging naar Porteum uit Lelystad. Hun oplossing voor voedselverspilling was het maken van appelcider uit appelpulp. Het Kaj Munk College viel maar liefst tweemaal in de prijzen! De winnaars bedachten een alternatief voor aardappelschillen. Zij hebben daar meel van gemaakt om mee te koken. De jury was lovend over het winnende ontwerp. Juryvoorzitter Joost Snels (Wageningen University & Research): “Het idee is zo goed vanwege de eenvoud en impact. Iedereen kan het thuis makkelijk doen. Ook hebben de leerlingen nagedacht over opschaling.” Het groepje was superblij met hun eerste prijs.

Leren door doen

Naast de prijsuitreiking genoten de 75 leerlingen van een inspirerende talk van Stijn Steenmeijer (The Waste to Success), maakten ze tegelijk kimchi (onder leiding van chef-kok Giel Dons) in een zero waste-doe-activiteit en streden ze mee in een interactieve pubquiz. Wieke Bonthuis (projectleider voedseleducatie Regio Foodvalley): “Het was indrukkend om te zien dat er zoveel uitgewerkte ideeën waren zoals broodpapier en zeep van oude druiven. En fijn om te zien dat er veel enthousiasme was van maar liefst 19 landelijke technasia. De challenge is 2019 gestart met Het Streek uit Ede en wij zijn blij hen elk jaar weer terug te zien in de finale.”

Over de challenge

De Technasium Challenge startte in 2019 in Regio Foodvalley en groeide uit tot een landelijk project. Dit jaar met 19 deelnemende scholen uit zeven provincies. De challenge werd mede mogelijk gemaakt door Jong Leren Eten, Regio Foodvalley Circulair, Stichting Technasium, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en alle betrokken scholen.



Foto's

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2025 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven