In april zijn de eerste 10 organisaties in de horeca, catering, zorg en retail gestart met het programma Gelderland van Morgen en inmiddels staan de volgende 15 á 20 klaar om te starten. Uit Regio Foodvalley doen tot nu toe mee: de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), Hutten catering op de WUR locatie Aurora, Recreatiepark De Boshoek, Unilever en Rijn Ijssel vakschool. Regio Foodvalley verbindt het programma met potentieel geïnteresseerde deelnemers.
Deelnemers gaan aan de slag met het vergroenen van het voedselaanbod door het aandeel plantaardige eiwitten te vergroten en/of minder voedsel te verspillen. Iedere twee weken start een volgende ronde voor organisaties die ook mee willen doen. Voor deelname stelt de provincie Gelderland 50% subsidie beschikbaar.
Andere organisaties die aan de 1e ronde meedoen zijn Zorgcentrum ’t Slot, Rijnstate Ziekenhuis, Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, Zorginstelling De Zeeg, Zorgcentra de Betuwe, Radboud UMC, Zorginstelling Elver, Provincie Gelderland en andere locaties van cateraar Hutten. Dirk van den Broek doet mee met de winkels in Apeldoorn en Harderwijk.
Deelnemers kunnen kiezen of ze aan de slag gaan met meer plantaardige eiwitten, voedselverspilling of beide.
In het programma Gelderland van Morgen worden de organisaties begeleid door Greendish om het aandeel plantaardige eiwitten op de menukaart te vergroten en/of minder voedsel te verspillen. Arzien Wels, programmamanager Greendish: “Na een 0-meting krijgen zij een adviesgesprek en ondersteuning om gedurende drie maanden diverse aanpassingen in het assortiment of het menu door te voeren. Na afloop volgt er een impactmeting, zodat de organisatie goed inzicht krijgt in het resultaat van de inspanningen. We zijn heel blij dat we met de eerste tien organisaties van start gaan. Zodra zich weer tien organisaties hebben aangemeld, beginnen we met de volgende groep. We hopen dat er komende maanden minstens 70 organisaties in Gelderland meedoen, zodat we iedere twee weken met een nieuwe groep kunnen starten.”
De organisaties die zich inmiddels hebben aangemeld, noemen diverse redenen om mee te doen. Zo geven sommige organisaties aan dat het project houvast en inzicht geeft met betrekking tot het soort voedsel dat ze serveren of verkopen en voor anderen is de voedselverspilling al langere tijd een doorn in het oog, waar ze graag iets aan willen veranderen. Ook geven zij aan dat zij het belangrijk vinden om met de tijd mee te gaan, dat de gasten en klanten er steeds meer om vragen en dat zij met het programma Gelderland van Morgen de duurzame ambities van de organisatie kunnen realiseren.
Het programma heeft de ambitie om meer dan 10 miljoen ‘borden te vergroenen’ binnen- en buitenshuis en 15 tot 25% minder voedsel verspillen. Dit moet een CO2-reductie opleveren van 30-40%. Met de supermarkten worden aparte afspraken op maat gemaakt. Naast een duurzamer aanbod gaat het in de supermarkten ook om de positionering van producten, gericht op het helpen en verleiden van consumenten en ze daarmee een duwtje in de rug te geven bij het maken van duurzame keuzes.
Het programma is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en Stichting Goeie Grutten en wordt uitgevoerd door Greendish en partners als Natuur en Milieu Gelderland, VoedselSurplus, Orbisk, Alliantie Voeding in de Zorg, Questionmark en GroentenFruit Huis.
Provincie Gelderland wil de hoeveelheid voedselafval en verspilling met 50% verminderen. Daarnaast wil provincie Gelderland de dierlijke eiwitconsumptie van consumenten verminderen en het aandeel plantaardig eiwit in de totale consumptie vergroten. Zo werkt Gelderland aan zorgvuldiger gebruik van grondstoffen en een klimaatneutraal Gelderland in 2050.
Regio Foodvalley en het Living Lab Regio Foodvalley Circulair ondersteunen de ambities van dit programma en geven er bekendheid aan in de Regio Foodvalley. We leggen dit aanbod naast de andere projecten, challenges en programma’s die voor onze ketenpartijen worden aangeboden en leggen verbinding met potentieel geïnteresseerde partijen.
Voor meer informatie: www.gelderlandvanmorgen.nl