Wij maken het rond
Ondernemers

Geslaagde Living Lab Day 2024

Gepubliceerd op woensdag 25 september 2024
Algemeen

Zeer geslaagde Living Lab Day 2024

Donderdag 19 september was Gemeente Veenendaal de gastheer van de jaarlijkse Living Lab Day van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair. Het was een ochtend met ongeveer 75 aanwezigen vanuit de drie O’s: Ondernemers, Onderwijs en Overheid. Hierbij is inspiratie, kennis en netwerk gedeeld met als doel de circulaire economie nog meer in beweging te krijgen dan het al is. Er waren casuspresentaties over de ambitie en uitvoering van de circulaire economie binnen de gemeente Veenendaal en de keten rondom vezelteelt en biobased bouwen. Daarnaast waren er meer dan 10 pitches van mensen met een zoekvraag in de circulaire economie. 

De ochtend 

De ochtend wordt geopend met een nieuwe video vanuit het Living lab waarin duidelijk wordt waarom, hoe en wat we moeten en kunnen doen om een circulaire economie te bevorderen. Vervolgens deed Marco Verloop (wethouder Gemeente Veenendaal) het welkomstwoord waarin hij o.a. over een te renoveren bedrijfsterrein zegt: “We zetten er een hek omheen en grondstoffen komen het terrein niet af”. Die ambitie zet de toon van de dag: circulair werken als het nieuwe normaal. 

De introductievideo van Living Lab 2024 bekijken?

Klik hier voor de video

 

De circulaire zeepkist

Na de koffiepauze stond “de circulaire zeepkist” centraal. Een zeepkist gemaakt van resthout door sociale werkplaats: ‘Ons Bedrijf’ uit Barneveld als podium. Hier hebben uiteindelijk 10+ aanwezigen gepland en ongepland een zoekvraag mogen pitchen rondom hun transitie richting een circulaire economie.  

Slotwoord

Rob den Hollander, de voorzitter van het bestuur van het Living Lab sprak het slotwoord. Hij noemde het enthousiasme en energie van de bijeenkomst en riep op om vooral de interactie en samenwerking op te blijven zoeken. Het is tijd om te handelen, we moeten van praten naar doen en aan de slag om de markt voor circulaire producten en diensten te ontwikkelen. Gemeenten, bedrijven en onderwijs hebben hun eigen rol hierin en kunnen elkaar benutten.

De actiepunten voor het Nieuwe Normaal van circulaire economie vindt u hieronder. 

Bekijk de infographic met de actiepunten in hoge resolutie

 

Een verzorgde lunch 

Als afsluiting van deze succesvolle Living Lab Day heeft iedereen nog kunnen netwerken en genieten van een lunch gemaakt door Veenendaal4Fair. Een cateringbedrijf dat in samenwerking met sociaal ontwikkel bedrijf Reinaerde catering organiseert in de gemeente Veenendaal. 

Er zijn tijdens de Living Lab Day meerdere contacten ontstaan. De zoekvragen van de pitches zullen meegestuurd worden aan alle deelnemers en ook hieronder worden opgesomd. Zit er iets bij waar u iets zou kunnen halen of brengen? Neem dan contact op met de pitchers of met ons, wij verbinden u graag.   

Mocht u de slides van de dag willen bekijken:

Klik hier voor de presentatie

 

Wil je graag laagdrempelig meer leren over Circulaire Economie in de Regio Foodvalley en contact maken met het netwerk dat hiermee bezig is? Kom dan zeker naar ons Circulair Café. Dit is elke 2 maanden en bedoeld om een kijkje te nemen achter de schermen van één van de interessante bedrijven in de regio. De volgende is op 5 november 2024 bij Paperfoam. 

Klik hier om u aan te melden

 

Overzicht van de pitches

  • Léon Polman van Green Side is op zoek naar gemeenten die willen starten in hun stad/dorp zowel als oud enkelzijdig gebruikt papier dat wordt weggegooid.
  • Roelf de Jager van Restore wil graag elektronica en elektrische apparatuur om te repareren en demonteren.
  • Kees Boot van Boot ingenieursbureau heeft met een aantal interieurbureaus een nieuw bedrijf opgericht (naam of website). Klopt u vooral bij hen aan als u een circulaire interieur of inrichting van een pand wilt realiseren.
  • Richard Hardeman van De Groenerie roept gemeenten op om de bouwleges op gebouwen van circulaire materialen te verlagen
  • Erik Schalk van Road2Work roept bedrijven op om afgedankte elektronica bij hen in te leveren om een tweede leven te geven en is op zoek naar nieuwe branches/productgroepen waar zij als elektronica recyclebedrijf een circulaire keten op kunnen tuigen.
  • Carla Veenman van VoedselSurplus doet een oproep aan gemeenten om een hub te starten om reststromen van de afvalcontainer te redden en daarmee buurthuizen en andere sociale instellingen te bedienen.
  • Dina el Filali van De CoP waterstof doet een oproep aan transporteurs om mee te doen aan een subsidieaanvraag rondom transport op waterstof.
  • Sebastiaan Hetterschijt van Bakkersgrondstof roept op om niet alleen te praten over circulaire ketens, maar daadwerkelijk zaken te gaan doen om de keten aan het draaien te krijgen. Bakkersgrondstof verzoekt overheden en andere grote afnemers van brood om samen een project te starten om circulariteit op te nemen in aanbesteding en contracten.
  • Wieke Bonthuis van de Regio Foodvalley roept deelnemers op om te komen met stages en praktijkopdrachten voor onderwijs.
  • Mitsubishi Elevators vertelt over de ontwikkeling van hun circulaire product as-a-service model en deelt daar graag hun ervaringen en lessen over.
  • Innovatieprijs Regio Foodvalley zal plaatsvinden op 16 oktober 2024, aanmelden kan via de website: innovatieprijsregiofoodvalley.nl
  • Gerard op ’t Hof van Roseboom groep roept overheden (gemeentes) op om in aanbestedingen rondom sloop expliciet te vermelden dat grondstoffen apart moeten worden ingezameld.

Namens het programmateam willen wij iedereen die aanwezig was hartelijk bedanken voor de energie en wij hopen iedereen zo veel mogelijk hiermee verder te kunnen ondersteunen om samen echt te gaan doen! 

Meer informatie

Algemeen

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven