Wij maken het rond
Partner worden

'Get Saucy' winnaar van eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge

Gepubliceerd op vrijdag 17 februari 2023
Community of Practice Circulaire Voedselketens

'Get Saucy' winnaar van eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge

Silke van Helvoirt – student Food Innovation bij HAS green academy – heeft de eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge gewonnen met haar project Get Saucy. Dit is een kant-en-klare saus die je vanuit de diepvries in portieblokjes kunt gebruiken met als doel meer broccolistronken en -bladeren op het bord van de consument belanden en minder in de vuilnisbak. De award werd op 16 februari 2023 uitgereikt aan studenten(/-teams) die het meest impactvolle voedselverspillingsproject hadden uitgewerkt tijdens de landelijke ZERO Food Waste Challenge (ZFWC) voor het HBO.

Reductie voedselverspilling

Onder leiding van initiatiefnemer Antien Zuidberg (lector designmethoden in food/HAS) is deze challenge afgelopen september gestart. Samen met partners als Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, de Rabobank, Regio Foodvalley Circulair en het programma Jong Leren Eten. Het doel, zoveel mogelijk studenten en hogescholen in Nederland bewust maken van hoeveel voedsel er nodeloos verspild wordt, is goed gelukt: maar liefst 100 studenten van 7 HBO’s deden mee in 26 teams of individueel. De ZFWC draagt door de verhoogde aandacht onder studenten positief bij aan hun gedrag. Ook de opgeleverde projectplannen, die deels nu al worden uitgevoerd, dragen bij het behalen van Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties: vóór 2030 50% minder voedsel verspillen.
Een belangrijk onderdeel van de challenge is het ophalen van verspillingsvraagstukken bij het bedrijfsleven en deze laten uitwerken door de studenten tot praktische, toepasbare en effectieve oplossingen.

Winnaars

Van de 11 ingezonden pitches voor de finale, afkomstig van studenten van Hogeschool Inholland, Aeres Hogeschool Wageningen en HAS green academy, is het project Get Saucy de beste volgens de jury. Het project was het resultaat van matchmaking tussen Sjaak van der Ploeg van het bedrijf Syngenta en student Silke van Helvoirt. Bij de oogst van broccoli belandt slechts 20% van de broccoli op ons bord en 80% van de broccoliplant blijft op het land liggen. En dat is jammer, want de plant zit boordevol voedingsstoffen en is goed eetbaar, zowel de stronken als de bladeren. 
Silke was aangenaam verrast dat zij de ZERO Food Waste Challenge gewonnen heeft. Ze vertelde tijdens de uitreiking dat zij enorm genoten heeft van de creativiteit die zij in haar concept kon stoppen, zowel in het product zelf als in de verpakking. Ook dacht ze na over hoe ze haar doelgroep het beste kon bereiken: sociale media. Of ze haar concept echt naar de markt wil brengen, weet ze nog niet. Ze ging in ieder geval naar huis met de eerste prijs: een Verspillingisverrukkuluk Box (van Samen Tegen Voedselverspilling).

Runners-up - tweede prijs

Naast de winnaar zijn er nog twee runners-up. Student Bonita Jansen van HAS green academy heeft met haar project STRONQ kant-en-klare hartige pannenkoeken ontwikkeld met daarin 23% geredde broccolistronken. Carmen van Viegen en Reinier Jopse van Aeres Hogeschool Wageningen hebben samen een serie kleine opdrachten van de ZERO Food Waste Challenge uitgevoerd voor een schoolomgeving (Yuverta). Door de reststromen tijdens de voedselpractica te verwerken tot een in te vriezen groentebouillon, hebben ze 70% voedselverspilling kunnen voorkomen.

Alle drie de prijswinnaars hebben twee boeken ontvangen: Delicious WASTE & Delicious SWITCH.

Vervolg schooljaar 2023 – 2024

Met de uitreiking van de award is ZERO Food Waste Challenge natuurlijk niet ten einde: de acties gaan dóór. Volgend jaar is het doel om nog meer hogescholen aan te laten haken zodat we nog meer studenten kunnen inspireren om meer voedselverspilling te voorkomen.

Belangstelling?

Werk je bij een hogeschool en heb je interesse om samen met hbo-studenten deel te nemen? Of ben je een foodprofessional en wil je een Food Waste Challenge voor studenten indienen? Voor meer informatie: Wieke@BonthuisAdvies.nl Foto's

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven