Binnen het Voortgezet Onderwijs, MBO en HBO is volop aandacht voor het thema Voedselverspilling. Het ligt dichtbij de belevingswereld van de studenten. Het gaat immers over keuzes die je thuis en op school maakt, waar je zelf invloed op hebt. Jouw keuzes doen ertoe! In diverse opleidingen wordt inmiddels ook aandacht besteed aan dit thema, bijv. via lessen ‘leren voor duurzame ontwikkeling’ (VMBO), of lessen circulaire economie (HBO). Binnen opleidingen als Consumptieve Technieken en Leefstijlcoach vind je het thema terug. Toch blijkt dat lang niet overal docenten goed op de hoogte zijn van beschikbare lesmethodes en lesinhoud. Daarom is ingezet op het delen van best practices.
In 2021 is de eerste verkenning door WUR-studenten gedaan naar de gezonde voedselomgeving van twee V.O.-scholen in Ede. Verschillende onderdelen van die voedselomgeving zijn onderzocht:
Deze verkenning leverde interessante resultaten op en praktische adviezen. Plus een mooie plattegrond van de schoolomgeving met alle voedselverleidingen in beeld.
In 2022 gaan we dit onderzoek herhalen, met een nieuwe studentengroep. We kiezen dan specifiek voor scholen in wijken waarin meer aandacht voor gezond en duurzaam voedsel extra belangrijk is.
Afbeelding: Voedselaanbieders in de schoolomgeving en het bezoek van leerlingen hier.