Gezonde voedselomgeving in 2021 en 2022

Gepubliceerd op donderdag 23 december 2021
Werkplaats Circulaire Voedselketens

Gezonde voedselomgeving in 2021 en 2022

Binnen het Voortgezet Onderwijs, MBO en HBO is volop aandacht voor het thema Voedselverspilling. Het ligt dichtbij de belevingswereld van de studenten. Het gaat immers over keuzes die je thuis en op school maakt, waar je zelf invloed op hebt. Jouw keuzes doen ertoe! In diverse opleidingen wordt inmiddels ook aandacht besteed aan dit thema, bijv. via lessen ‘leren voor duurzame ontwikkeling’ (VMBO), of lessen circulaire economie (HBO). Binnen opleidingen als Consumptieve Technieken en Leefstijlcoach vind je het thema terug. Toch blijkt dat lang niet overal docenten goed op de hoogte zijn van beschikbare lesmethodes en lesinhoud. Daarom is ingezet op het delen van best practices. 

In 2021 is de eerste verkenning door WUR-studenten gedaan naar de gezonde voedselomgeving van twee V.O.-scholen in Ede. Verschillende onderdelen van die voedselomgeving zijn onderzocht:

  1. De schoolkantine
  2. De lessen. Wat krijgen leerlingen over gezonde en duurzame voeding aangereikt.
  3. De visie en het beleid van de school t.a.v. gezonder voedselaanbod binnen de school.
  4. De omgeving van de school: welke voedselverleidingen zijn er aanwezig (pauzebeleid) en hoe kunnen de school, leerlingen en de ouders hiermee omgaan.

Deze verkenning leverde interessante resultaten op en praktische adviezen. Plus een mooie plattegrond van de schoolomgeving met alle voedselverleidingen in beeld.

In 2022 gaan we dit onderzoek herhalen, met een nieuwe studentengroep. We kiezen dan specifiek voor scholen in wijken waarin meer aandacht voor gezond en duurzaam voedsel extra belangrijk is.

Afbeelding: Voedselaanbieders in de schoolomgeving en het bezoek van leerlingen hier.Meer informatie

Werkplaats Circulaire Voedselketens

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2022 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven