Wij maken het rond
Partner worden

Jongeren bereiden de gezondste en lekkerste Ideale Burgers op Youth World Food Day

Gepubliceerd op woensdag 27 oktober 2021
Community of Practice Circulaire Voedselketens

Jongeren bereiden de gezondste en lekkerste Ideale Burgers op Youth World Food Day

Op 16 oktober was het weer Wereld Voedseldag. Sinds 9 jaar wordt op die dag ook de Youth World Food Day gehouden. Dit jaar in Ede, op het terrein van het World Food Centre, naast het NS-station.

Hoofdthema: eiwittransitie. Oftewel: hoe kunnen we met andere eiwitten dan alleen van vlees, meer mensen gaan voeden. Hoe maak je met dat uitgangspunt een lekkere, super toffe burger?! Studententeams uit heel Nederland, maar ook daarbuiten, hadden recepten bedacht en ingediend. De winnende studenten van de ‘Ideal Burger Challenge’ (initiatief Youth Institute Wageningen) mochten hun recept uitproberen in een masterclass onder begeleiding van chefkok Giel Dons uit Wageningen. Partner Jong Leren Eten-Gelderland bood deze masterclass aan. Met elkaar hebben de winnende studenten hun recepten uitgewerkt en daarmee 2x40 superburgers bereid voor de aanwezige bestuurders en afgevaardigden van jongeren-organisaties! De winnende recepten hadden prachtige namen: The Mister Lupini Burger (van havist Senna van Weygaert) en de Carrotcake vegan Burger van Anke en Mirjam (gymnasium Apeldoorn). Deze nieuwe burgers werden unaniem als ‘heerlijk’ beoordeeld door de gasten en verdwenen als sneeuw voor de zon bij de gezamenlijke lunch aan de picknicktafels buiten.

In het middagprogramma kookte chefkok Giel verder met aanwezige jongeren en studenten. Helemaal in het kader van de thema’s van Proeftuin Voedselverspilling Foodvalley. Er werden opnieuw burgers gemaakt, maar dit keer met een vulling van oesterzwammen (gekweekt op koffieprut, dus op restvoedsel) en lupinebonen (hoog eiwitgehalte, geteeld in de regio). Zelf doen, zelf proeven, nieuwsgierig zijn naar de resultaten, het bezorgde veel jongeren een mooie middag met leuke en lekkere voedselexperimenten.

Bijzonder was de aanwezigheid van leerlingen van het Pallas Athene College uit Ede. Daar wordt in het kader van een kunstvak, aandacht besteed aan voedselverspilling, voedseltransitie en mochten studenten op pad gaan met een professionele camera, om deze dag vast te leggen. Ook op andere middelbare scholen in de omgeving wordt dit nu gedaan. Heel mooi om jongeren op deze manier het thema voedsel te laten verkennen. Uit de filmpjes die deze leerlingen maken, wordt een selectie gemaakt voor het Food Filmfestival Ede e.o. in februari 2022. Wie weet valt het filmpje van 16 oktober, de YWFD, in de prijzen! Vanuit onze Proeftuin Voedselverspilling stimuleren wij dit en we houden jullie natuurlijk op de hoogte.



Foto's

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven