Op 22 februari ’23 heeft kok en cateraar Paula Middendorp uit Wageningen een masterclass verzorgd voor studenten van MBO Het Perron in Veenendaal. Aangeboden door Living Lab Circulair/regio Foodvalley. Zo’n 20 studenten van de Koksopleiding en van de opleiding Zorg & Welzijn hebben kennis kunnen maken met wat je allemaal met restvoedsel kunt doen. Werd er aan het begin een beetje argwanend gekeken naar oude boterhammen, gerimpelde rode bietjes en droge paddenstoelen, met de juiste recepten hebben de studenten deze producten omgetoverd tot super lekkere, gezonde en zelfs trendy lunchhapjes. Daarmee is niet alleen voorkomen dat er veel voedsel is weggegooid, en daarmee geld en inspanning van velen, er is ook nieuwe waarde gecreëerd. Het lunchbuffet met deze gerechtjes zou prima in een hippe, trendy horecagelegenheid aangeboden kunnen worden.
Uitdagend toekomstperspectief!
Het Perron in Veenendaal besteedt meer dan gemiddeld aandacht aan koken. Zowel in het VMBO, als in het MBO. Niet alleen bij voor de hand liggende opleidingen zoals de Koksopleiding, maar ook binnen opleidingen waar gezondheid centraal staat, zoals Zorg & Welzijn. Ook vindt de school koken een belangrijk onderdeel van de zelfredzaamheid, waar ze met hun studenten aan werkt. De school heeft hiervoor meerdere, goed toegeruste kooklokalen ter beschikking.
In het kader van de Week van de Circulaire Economie, die altijd in februari plaatsvindt, heeft de school in haar projectweek extra aandacht besteed aan duurzaamheid en circulariteit bij de lessen over koken en gezonde voeding. Dit jaar dus ingevuld via de masterclass Voedselverspilling.
De studenten hebben ook informatie gekregen over waarom het voorkomen van verspilling zo belangrijk is. Er is uitgelegd dat we in Nederland per jaar 2 miljard kilo voedsel weggooien. Per persoon is dat 34 kilo. Het grootste deel daarvan is oud brood. Wel 400.000 broden verdwijnen er per dag in de afvalbakken!! In 2030 moet de voedselverspilling gehalveerd zijn. Daar kunnen we allemaal een bijdrage aan leveren. Hoe je dat doet? Via goede recepten voor het werken van restjes. Maar ook door slimmer in te kopen (niet teveel, letten op houdbaarheid), goed te bewaren (geen mango’s in de koelkast), enzovoorts.
Docenten Erwin Stapel en Peter Bos willen graag verder met duurzaamheidsthema’s. Ze zoeken naar een manier om er een structureel onderdeel in het curriculum van te maken. Vanuit het Living Lab Circulair/regio Foodvalley wordt er gericht met hen meegedacht. Verbinding met bedrijven uit de regio is mogelijk, voor o.a. gastlessen, stages, buitenschoolse activiteiten. Voor aanbod van educatief materiaal is er hulp van partners als Jong Leren Eten en de GGD. Deze mooie masterclass krijgt dus zeker een duurzaam vervolg.
Voor nu hebben de studenten een super lunchbuffet bereid en keurig geserveerd. Wat dacht je van heerlijke frittata-taartjes, een falafel op basis van linzen en lupinebonen, 3 soorten hummus, kaas crackers, no waste appeltaartjes, koolraap-wortelspaghetti, of oesterzwam-shoarma en een mooie soep. De studenten waren verrast dat het allemaal zo lekker was geworden. Smaakt naar meer.
Wieke Bonthuis
Projectleider Onderwijs Living Lab Circulair/regio Foodvalley