Wij maken het rond
Partner worden

Masterclass: ‘Werken met restvoedsel’ voor leerlingen van Pantarijn MHV en Pantarijn PRO

Gepubliceerd op donderdag 14 maart 2024
Community of Practice Circulaire Voedselketens

Masterclass: ‘Werken met restvoedsel’ voor leerlingen van Pantarijn MHV en Pantarijn PRO

Wageningse leerlingen van Pantarijn MHV en Pantarijn PRO maken heerlijke gerechten met restvoedsel

Het is de Week van de Circulaire Economie en in Regio Foodvalley doen veel scholen mee aan de masterclasses ‘Werken met Restvoedsel’. Deze masterclasses worden aangeboden om jongeren bewust te maken op al het voedsel dat wij met elkaar weggooien en om samen manieren te bedenken die dit kunnen voorkomen. Dit scheelt heel veel grondstoffen, tijd, geld, CO2-uitstoot en veel goed voedsel dat we prima hadden kunnen eten. Dat kan anders. Hoe? Dat laten we ervaren tijdens de masterclasses.
 
Onder begeleiding van een chef-kok zijn leerlingen van het voortgezet onderwijs aan de slag gegaan met restvoedsel dat is opgehaald bij supermarkten zoals Albert Heijn, stadsvoedseltuinen, bakkers en andere lokale producenten. Tegelijkertijd leren ze over de noodzaak om voedselverspilling tegen te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat in Nederland bijna 34 kilo restvoedsel per persoon per jaar in de prullenbak belandt? Als je dit voedsel nog kunt gebruiken, bespaar je niet alleen die 34 kilo aan potentieel voedzaam eten, maar ook in een besparing van gemiddeld €138 per persoon, geld en voedsel dat anders letterlijk in de vuilnisbak verdwijnt. Het is toch zonde om dit te laten gebeuren?
 
Binnen het vak Verzorging op Pantarijn MHV (mavo-havo-vwo) kregen 25 enthousiaste leerlingen op 14 maart les van chef-kok Giel Dons. Hij werkt met recepten uit een ‘receptenboek tegen voedselverspilling’ gemaakt door de jeugdgemeenteraad uit Nijkerk. Op Pantarijn PRO (praktijkopleiding) wordt in de masterclass aandacht besteed aan conserveringstechnieken. De 25 leerlingen hier hebben kimchi gemaakt. Een hippe smaakmaker of bijgerecht van fijngesneden groenten die met zout en kruiden in een pot gedaan worden en zo gaan fermenteren. De ‘zuurkool-techniek’ zou je kunnen zeggen; maar dan met wat andere groentes en een beetje oosters gekruid.

Mooi om te zien dat de leerlingen vaak eerst wat aarzelend zijn over deze nieuwe manieren van bereiden, maar als ze eenmaal hun eigen gerecht gemaakt hebben, gaan ze in ieder geval trots proeven!



Foto's

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven