Wij maken het rond
Partner worden

Masterclass ‘Werken met restvoedsel’ voor studenten Het Perron

Gepubliceerd op maandag 11 maart 2024
Community of Practice Circulaire Voedselketens

Masterclass ‘Werken met restvoedsel’ voor studenten Het Perron


Op maandag 11 maart volgden eerste- en tweedejaars studenten van de mbo-koksopleiding van Het Perron (Veenendaal) de masterclass ‘Werken met restvoedsel’, onder leiding van chef-kok Paula Middendorp en docent Erwin Stapel. Wethouder Marco Verloop, die als bestuurder verantwoordelijk is voor het thema Circulaire Economie in Regio Foodvalley, was hierbij aanwezig. De voedselresten kwamen uit de omgeving van bakkers, voedseltuinen en Too Good To Go. De studenten toverden de restjes om tot heerlijke gerechten.

Koken met restjes
De studenten gingen in tweetallen aan de slag. Aan de hand van de recepten van chef-kok Paula Middendorp maakten ze een aantal gerechten, zoals bietenballen, kaascrackers van oud brood, sperziebonen op toast (van oud brood) met geitenkaas en lavendeltaartjes met lemoncurd.   

Wethouder Marco Verloop: “De week van de Circulaire Economie gaat gelijk goed van start. Leuk om te zien dat de studenten zoveel interesse en aandacht hebben voor het koken met restjes. Het is natuurlijk zonde om eten weg te gooien dat nog prima opgegeten kan worden. De gerechten zien er aantrekkelijk uit en smaken prima!“

Week van de Circulaire Economie
In de week van de Circulaire Economie, van 11 tot en met 16 maart, zijn er diverse activiteiten in het onderwijs. Samen met het Living Lab Circulair biedt Regio Foodvalley ook dit jaar tijdens deze week masterclasses aan voor het voortgezet- en mbo-onderwijs. 

Masterclasses
Naast Het Perron doen drie andere scholen uit de regio mee met de masterclasses: MBO De Meerwaarde uit Barneveld (studenten van de opleiding Zorg & Welzijn), en twee locaties van Pantarijn uit Wageningen (leerlingen met vak Verzorging (MHV) en leerling van de horecaopleiding (PRO). Kok Giel Dons, van Dons catering uit Wageningen, gaat deze masterclass verzorgen. In de masterclass leren de studenten en de leerlingen waarom het zo belangrijk is om voedselverspilling tegen te gaan en hoe het anders zou kunnen. Ze leren hoe je lekkere maaltijden van goede kwaliteit met restvoedsel kan maken. De gespecialiseerde chef-koks halen restproducten van supermarkten, producenten en (stads)voedseltuinen uit de regio. Jaarlijks gooien we in Nederland elk jaar 34 kilo per persoon aan eten weg. Als we dit anders gaan doen, besparen we enorm op grondstoffen, transport (CO2-uitstoot) en de moeite (uren van boer tot kok om er iets goeds en lekkers van te maken).

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven