MBO-challenge Voedselverspilling: welke oplossingen hebben de studenten Aeres Ede bedacht voor de regionale opdrachtgevers?

Gepubliceerd op woensdag 30 maart 2022
Community of Practice Circulaire Voedselketens

MBO-challenge Voedselverspilling: welke oplossingen hebben de studenten Aeres Ede bedacht voor de regionale opdrachtgevers?

Op naar de landelijke Finale van 21 april 2022!

Ze zijn er in oktober 2021 al mee begonnen: vijf eerste- en tweedejaars studententeams van het Aeres MBO Ede hebben onder leiding van Food-docent Malou Gerbrands gedurende vijf maanden wekelijks gewerkt aan een onderzoeksopdracht voor de MBO-challenge Voedselverspilling. De MBO-challenge is een landelijke challenge die dit studiejaar voor de 3e keer wordt gehouden. MBO-teams uit heel Nederland doen mee en werken allemaal aan vraagstukken uit het bedrijfsleven of met onderzoeksopdrachten van maatschappelijke organisaties of overheden: allemaal rondom het thema Voedselverspilling. Een urgent duurzaamheidsthema waar zeker ook in regio Foodvalley veel aandacht voor is.

Ondernemers uit Regio Foodvalley hebben ook dit jaar relevante onderzoeksopdrachten verstrekt. Vanuit de Werkplaats Circulaire Voedselketens zijn deze door Wieke Bonthuis (projectleider Onderwijs) en Suzan Klein Gebbink (projectleider Ondernemers) opgehaald en zijn er matches met de studenten van Aeres gecreëerd. De studenten investeren tijd en brengen kennis en innovatiekracht mee voor de bedrijven. Wat dat heeft opgeleverd hoorden de opdrachtgevers op 25 februari j.l. tijdens de pitch-presentatie op de school.

Aan deze opdrachten zijn gewerkt (eerste resultaten)

  • Voor het akkerbouwbedrijf van de gebroeders Hardeman is onderzocht welke mogelijkheden er nog zijn voor hergebruik van snij-afval van te verpakken groenten.
  • Twee teams hebben suggesties uitgewerkt voor Bedrijf Bakkersgrondstof: hoe kun je broodresten benutten voor een nieuw product? Dat leverde zowel lekkere croutons op (ter plekke geproefd!) als een nieuwe, licht zure, bruisende frisdrank: kvas.
  • Voor opdrachtgever Regio Foodvalley Circulair hebben 2 teams in de binnenstad van Rhenen reststromen van groente-afval bij de horeca en retail in kaart gebracht, opgehaald en geprobeerd om deze terug te brengen in de voedselketen. Dit blijkt vooral een groot logistiek vraagstuk. Wat wordt de verzamelplek voor dit restvoedsel, wie gaat dit verkopen of omwerken naar verkoopbaarheid?
  • De Stadswormerij uit Amersfoort heeft ook een mooie opdracht verstrekt: welke restproducten kunnen wel of juist niet op de composthoop worden gegooid en hoe kunnen deze benut worden om kwalitatief hoogwaardige compost van te maken? Kunnen theezakjes bijvoorbeeld op de composthoop?

Ondanks het feit dat corona nog een flinke spelbreker was in deze periode en zeker in de horeca, hebben de studenten vol trots hun onderzoeksresultaten, maar ook recepten (voor soepen, kvas, croutons) en vervolgsuggesties aan de opdrachtgevers overhandigd.

Landelijke finale op 21 april 2022 

De studenten hebben hun resultaten begin maart ingeleverd bij de landelijke organisatie van de MBO-challenge Voedselverspilling. Tien teams worden uit alle inzendingen geselecteerd en genomineerd. En dan wordt het spannend: worden ze genomineerd, ja of nee?

De award uitreiking is op 21 april om 14.30u. Aanmelden kan al via: https://www.mbo-challenge.nl/award 
 

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven