Ze zijn er in oktober 2021 al mee begonnen: vijf eerste- en tweedejaars studententeams van het Aeres MBO Ede hebben onder leiding van Food-docent Malou Gerbrands gedurende vijf maanden wekelijks gewerkt aan een onderzoeksopdracht voor de MBO-challenge Voedselverspilling. De MBO-challenge is een landelijke challenge die dit studiejaar voor de 3e keer wordt gehouden. MBO-teams uit heel Nederland doen mee en werken allemaal aan vraagstukken uit het bedrijfsleven of met onderzoeksopdrachten van maatschappelijke organisaties of overheden: allemaal rondom het thema Voedselverspilling. Een urgent duurzaamheidsthema waar zeker ook in regio Foodvalley veel aandacht voor is.
Ondernemers uit Regio Foodvalley hebben ook dit jaar relevante onderzoeksopdrachten verstrekt. Vanuit de Werkplaats Circulaire Voedselketens zijn deze door Wieke Bonthuis (projectleider Onderwijs) en Suzan Klein Gebbink (projectleider Ondernemers) opgehaald en zijn er matches met de studenten van Aeres gecreëerd. De studenten investeren tijd en brengen kennis en innovatiekracht mee voor de bedrijven. Wat dat heeft opgeleverd hoorden de opdrachtgevers op 25 februari j.l. tijdens de pitch-presentatie op de school.
Ondanks het feit dat corona nog een flinke spelbreker was in deze periode en zeker in de horeca, hebben de studenten vol trots hun onderzoeksresultaten, maar ook recepten (voor soepen, kvas, croutons) en vervolgsuggesties aan de opdrachtgevers overhandigd.
De studenten hebben hun resultaten begin maart ingeleverd bij de landelijke organisatie van de MBO-challenge Voedselverspilling. Tien teams worden uit alle inzendingen geselecteerd en genomineerd. En dan wordt het spannend: worden ze genomineerd, ja of nee?
De award uitreiking is op 21 april om 14.30u. Aanmelden kan al via: https://www.mbo-challenge.nl/award