Menukaart voor horeca met manieren om voedselverspilling te beperken

Gepubliceerd op woensdag 25 januari 2023
Community of Practice Circulaire Voedselketens

Menukaart voor horeca met manieren om voedselverspilling te beperken

Vijf studenten van de opleiding Innovatieve Bedrijfskunde van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) zijn in het najaar aan de slag geweest met de ontwikkeling van een menukaart met laagdrempelige tips en oplossingen om voedselverspilling te verlagen. Het doel van het onderzoek was om voedselafval van horeca en andere winkeliers in (binnen)steden in Regio Foodvalley een betere – meer circulaire – bestemming te geven.

De vierdejaars Bedrijfskunde studenten presenteerden hun voorlopige bevindingen en handzame menukaart voor horecaondernemers tijdens de Werkplaatsbijeenkomst op De Groenerie. Hun onderzoeksgebied was Nijkerk, maar de resultaten zijn ook van toepassing in andere steden en dorpen.

Op basis van verschillende interviews benoemen de studenten twee hoofdredenen voor horecaondernemers om te werken aan minder voedselverspilling: kostenbesparing en imagoverbetering. Tijdens hun opdracht werken de studenten verschillende acties uit die horecaondernemers kunnen uitvoeren om hun verliezen te beperken. Die acties zijn verwerkt in een handzame ‘menukaart’ met een begeleidende brief.
Ook geven de studenten adviezen aan ons als Regio Foodvalley en gemeenten. Met name benoemen zij het belang van korte lijnen tussen bijvoorbeeld een gemeente en de ondernemers. Het gaat om vertrouwen winnen en dan horeca activeren en wellicht ook derde partijen inschakelen. In de bijlagen vind je naast de menukaart ook het adviesrapport.

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair in nauwe samenwerking met gemeente Nijkerk en het Programma Voedsel. We zullen samen bekijken hoe we met deze adviezen verder gaan.

Het volledige adviesrapport 'Voedselverspilling horecagelegenheden Nijkerk', de 'Menukaart tegen voedselverspilling', begeleidende brief en presentatie vindt u bij de downloads.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2023 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven