MVO Nederland wil diepvriesbrood

Gepubliceerd op maandag 05 juli 2021
Werkplaats Circulaire Voedselketens

MVO Nederland wil diepvriesbrood

Beschimmeld, uitgedroogd, muf, niet vers. Vooral om die redenen gooien we bergen brood weg. Dat blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum naar voedsel- en broodverspilling. MVO Nederland stelt een oplossing voor.

In opdracht van het Voedingscentrum vroeg Flycatcher 1.003 Nederlanders van 18 jaar en ouder naar hun weggooigedrag. Brood eindigde aan kop van meest verspilde producten (26%), op de hielen gezeten door groenten (24%) en aardappelproducten (20%).

Volgens het Voedingscentrum dragen vooral (jonge) gezinnen bij aan broodverspilling. Slechts 27% van de jonge gezinnen (Nederlanders met een kind van 12 jaar of jonger) zegt nooit brood weg te gooien. Van alle Nederlanders doet 43% dat naar eigen zeggen nooit. Deelnemers die alleen of met partner wonen, 65-plussers, laag opgeleiden en deelnemers met een beneden modaal inkomen verspillen juist het minst.

Supermarktondernemers in Gelderland willen het tij keren. Met rondlopende verspillingscoaches in supermarkten, kassakorting voor versproducten die bijna over de datum zijn en andere bestelhoeveelheden willen ze jou helpen minder weg te gooien.

Jumbo Verberne in Wageningen experimenteerde met een nieuwe aanpak: versingevroren brood op de broodafdeling. Dat helpt. De afgelopen maanden daalden de retouren (onverkocht brood dat de supermarkten tot veevoer laten verwerken) met maar liefst 60%. Dat laat zien dat ze er minder van weggooien. Zulke resultaten moeten andere ondernemers aansporen ook broodvriezers aan te schaffen, aldus MVO Nederland.

Lees het originele artikel hier: foodlog.nlMeer informatie

Werkplaats Circulaire Voedselketens

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2022 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven