Wij maken het rond
Partner worden

Onderzoek naar knelpunten en mogelijke oplossingen voor voedselafval in binnenstad Rhenen

Gepubliceerd op woensdag 23 februari 2022
Community of Practice Circulaire Voedselketens

Onderzoek naar knelpunten en mogelijke oplossingen voor voedselafval in binnenstad Rhenen

Resultaten onderzoeksstage. 

Op 8 februari presenteerde student Loris Monasso in het Stadsmuseum in Rhenen de resultaten van zijn onderzoeksstage over mogelijke oplossingen voor voedselafval in de binnenstad van Rhenen. Tijdens het overleg met winkeliers/ horecaondernemers uit de binnenstad van Rhenen, gemeente Rhenen, Rhenen Stad en de Werkplaats Circulaire Voedselketens bespraken we belemmeringen bij ondernemers en mogelijke oplossingen variërend van individuele tips tot gezamenlijke lediging. De deelnemers spraken af vervolgstappen te verkennen, startend met 0-metingen van de actuele voedselresten.

Dit onderzoek is een vervolg op een eerder onderzoek in voorjaar 2021 door studenten van Wageningen UR in binnensteden van Rhenen, Barneveld, Wageningen en Ede. Dat onderzoek toonde onder meer aan dat ondernemers zeker interesse hebben in meer duurzame vormen van voedselafvalscheiding en verwerking, maar vaak niet toekomen aan het uitzoeken van mogelijke oplossingen. In binnensteden gaat het vaak om winkeliers met speciaalzaken, kleine retail en horeca, die vaak zelf ook volop op de werkvloer staan.

Ruimte is een probleem

Loris Monasso hield diverse interviews om de voornaamste voedselstromen, knelpunten en mogelijke oplossingen in kaart te brengen. Duidelijk blijkt dat voedsel- en snijresten momenteel nauwelijks worden gescheiden en bij het restafval gaan. Hoewel scheiding al verplicht is, wordt dit nu nog gedoogd. Ruimtegebrek blijkt een belangrijke oorzaak. Binnen is nauwelijks ruimte voor extra prullenbakken voor gescheiden inzameling, maar ook buiten is vaak geen plek voor extra containers. Deze containers zorgen regelmatig voor stankoverlast, zo geven de ondernemers aan. 
Uit het onderzoek blijkt dat bij de geïnterviewden momenteel zo’n 9 verschillende ledigingsbedrijven in de binnenstad het afval ophalen. Ondernemers hebben vrijwel allemaal een individueel ledigingscontract. 

Er blijkt onder de gesproken ondernemers interesse te zijn in mogelijke oplossingen. Denk aan andere bakkensystemen om te kunnen scheiden op een beperkte ruimte, gecombineerd met gezamenlijke lediging in een hogere frequentie zodat ruimte en stankprobleem afnemen en circulaire verwerking van deze stromen. De ondernemers zijn bereid om te veranderen als het praktisch uitvoerbaar is en de kosten niet al teveel toenemen ten opzichte van de huidige kosten. 

Meten is weten

Er is doorgaans niet bekend hoeveel voedselafval en snijresten nou eigenlijk vrijkomen en wat de samenstelling en herkomst is. De eerstvolgende stap naar eventuele oplossingen is dan ook om 0-metingen te doen naar die stromen. De deelnemers spraken af vervolgstappen te bepalen, startend met 0-metingen van de actuele voedselresten.

Het uiteindelijke doel is om samen stappen te zetten naar minder voedselverspilling en kostenbesparing. Dit is onderdeel van de Werkplaats Circulaire Voedselketens van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair. 

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven