Afgelopen maandagmorgen 11 september is in het kader van de Verspillingsvrije Week een masterclass Koken met Restvoedsel door o.a. Wieke Bonthuis van onze Community of Practice Circulaire Voedselketens gegeven bij het Aeres VMBO in Ede. De redactie van het Jeugdjournaal heeft hier lucht van gekregen en het Living Lab Regio Foodvalley Circulair benaderd voor het maken van een opname om aandacht de besteden aan voedselverspilling en in de uitzending van dinsdagavond (12 september) is hier uitgebreid aandacht aan besteed. Heel leuk om te zien dat het werk, waar we al een aantal jaren mee bezig zijn, inmiddels via landelijke media wordt opgepikt
- Living Lab Regio Foodvalley Circulair (LLC) besteedt al jaren veel aandacht aan de Verspillingsvrije week. Met ondernemers , gemeenten (consumenten) en dus ook met het onderwijs. Triple helix, de 3 O’s: onderwijs, ondernemers, overheid.
- LLC/Regio Foodvalley doet mee aan de Verspillingsvrije Week, omdat het thema super belangrijk is.
- Onderwijs vinden we heel belangrijk omdat het daar om jongeren gaat die de basis voor een goede toekomst vormen. De toekomst van ons allemaal. Kennis over wat er allemaal kan met restproducten, draagt bij aan gedragsverandering die daarvoor nodig is.
- LLC biedt daarom door het jaar heen verschillende dingen aan waarmee jongeren op scholen hun kennis kunnen verruimen, maar ook praktisch iets kunnen. Daar is veel, en ook steeds meer belangstelling voor. We doen dat in de Verspillingsvrije week via masterclasses. Deze week doen daar maar liefst 6 klassen aan mee in 5 mastereclasses, o.l.v. een chefkok uit de regio die is gespecialiseerd in restverwerking.
- Voor het eerst dit jaar doen er ook scholen mee die niet een ‘groene signatuur’ hebben. Dus naast de 3 Aeres VMBO- en MBO-opleidingen (food, groen, dieren), doen nu ook het Marnixcollege (VO) en het DULON-college mee vanuit hele andere invalshoeken (duurzaamheid, gezondheid, leefstijl).
- LLC werkt ook aan structurele inbedding van deze thema’s in de curricula van scholen, zodat het niet bij eenmalige aandacht blijft. Daartoe zijn er lesprogramma’s e.a. ontwikkeld. Ook bemiddelen we tussen onderwijs en ondernemers als het gaat om onderzoeksopdrachten, of om stageplaatsen.
(fotobijschrift: Masterclass Koken met Restvoedsel met leerlingan van de Aerse VMBO en Wieke Bonthuis van Community of Practice Circulaire Voedselketens)