Ruim 60 procent minder verspilling door verkoop vers ingevroren brood

Gepubliceerd op donderdag 03 september 2020
AlgemeenCommunity of Practice Circulaire Voedselketens

Ruim 60 procent minder verspilling door verkoop vers ingevroren brood

Wageningen, 1 september 2020 – Door vers ingevroren brood te verkopen in een supermarkt is de verspilling van oud brood met ongeveer zestig procent te verminderen. Dat is de belangrijkste conclusie uit een Wageningse pilot van MVO Nederland, George Verberne, supermarktondernemer van Jumbo, en Johan Pater, ondernemer-bakker van Bake Five. Dankzij de pilot voorkomt de supermarkt de verspilling van gemiddeld 87 broden per week. Op dit moment is 31 procent van de verkochte halve Goudeerlijk broden ingevroren brood. 

Eind 2019 introduceerden de meewerkende partijen onder de titel ‘Goudeerlijk Vers Ingevroren’ een project om verspilling van brood aan te pakken. Brood is één van de meest verspilde voedingsmiddelen in Nederland. Uit onderzoek van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling blijkt dat de Nederlandse broodketen jaarlijks ruim 200 miljoen kilo brood en broodgrondstoffen weggooit. Dat is bijna 20 procent van de totale productie. De helft gebeurt bij consumenten thuis. 76 Miljoen kilo blijft over in winkels en wordt diervoeding of vergist. Het ‘Goudeerlijk Vers Ingevroren’-project was gericht op het voorkomen van die verspilling door het verkleinen van de voorraad dagvers brood bij supermarkten. 

Het idee van het project: als het verse brood aan het einde van de dag uitverkocht raakt, is er nog het Goudeerlijk Vers Ingevroren-brood beschikbaar voor de klant. Dit brood is meteen na het bakken ingevroren en wordt vanuit een vriezer verkocht. Hierdoor hoeven supermarktbakkerijen niet meer de hele dag vers brood beschikbaar te hebben. Ongeveer 70 procent van de Nederlanders is al gewend aan brood thuis invriezen om het vers te houden.

 “COVID-19 maakte de afgelopen maanden erg onvoorspelbaar, maar door de verkoop van vers ingevroren brood is beschikbaarheid nooit een issue geweest. Ik ben dan ook erg tevreden met de resultaten van het project”, zegt George Verberne. “Uit ons project blijkt dat zelfs klanten die thuis nooit brood invriezen het prima vinden om vers ingevroren brood te kopen zodra dagvers brood op is. Ze begrijpen dat leegverkopen van dagvers brood verspilling voorkomt, waardoor de klanttevredenheid op hetzelfde niveau blijft.”

“Zowel voor de supermarkt als voor mijzelf was dit een spannend avontuur. Qua omzet had ik het misschien niet moeten doen, maar ik anticipeer hiermee op een toekomst waarin mensen verspilling niet meer accepteren”, zegt Johan Pater van Bake Five. 

Meer ondernemers volgen

Op basis van de resultaten uit deze pilot gaan ook andere supermarktondernemers vers ingevroren brood verkopen. Doel is om de verkoop van vers ingevroren brood gemeengoed in Nederlandse supermarkten te maken, waarbij met name toeristische locaties interessant kunnen zijn vanwege de grote schommelingen in vraag.

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door het Van Kiem Tot Kracht-programma dat MVO Nederland uitvoert voor de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Ministerie van LNV. Brood is door de stichting Samen Tegen Voedselverspilling geselecteerd als één van de focusproductgroepen om voedselverspilling in Nederland significant te verminderen. De eerste pilot is gestart op 5 december 2019 bij Jumbo Verberne Wageningen. Het initiatief wordt begeleid door MVO Nederland en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. 

Voor meer informatie:Foto's

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2023 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven